Warner Bros. ще пуснe всичките си филми през 2021 г. директно в HBO Max

Компанията се опитва да се справи с удара, който COVID-19 причини на филмовата индустрия

Wonder Woman 1984 ще бъде първото заглавие, което ще се появи едновременно и в кината, и в стрийминг услугата HBO Max
Wonder Woman 1984 ще бъде първото заглавие, което ще се появи едновременно и в кината, и в стрийминг услугата HBO Max
Wonder Woman 1984 ще бъде първото заглавие, което ще се появи едновременно и в кината, и в стрийминг услугата HBO Max    ©  Warner Media
Wonder Woman 1984 ще бъде първото заглавие, което ще се появи едновременно и в кината, и в стрийминг услугата HBO Max    ©  Warner Media
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Филмовият гигант Warner Brothers ще пусне всичките си филми, планирани за 2021 г., едновременно и в кината, и в стрийминг услугата HBO Max. По този начин компанията се опитва да се справи с удара, който COVID-19 нанесе на филмовата индустрия, като затвори кина и избута с месеци или дори години напред дебютите на някои филми.

Досега Warner Brothers имаше подобен план само за един филм - Wonder Woman 1984, който трябва да се появи в кината около Коледа, а едновременно с това и в стрийминг платформата. Този модел ще бъде реплика за всички други филми през идната година, съобщиха от компанията. Техният списък включва очаквани блокбъстъри като The Matrix 4, The Suicide Squad, Dune и други - всички те ще се появят едновременно и в кината (там, където работят), и в HBO Max.

Нещо подобно направи и Disney по-рано през годината, като пусна в Disney+ игралната преработка на класическата анимация Mulan. Разликата е, че абонатите на Disney+ трябваше да платят допълнителна сума пари, за да могат да гледат филма, докато всички абонати на HBO Max ще могат да гледат при същите цени. Warner Brothers има малко повече като брой абонати спрямо Disney+, но с по-нисък растеж. И двете компании изостават от лидера Netflix.

Не един, а два проблема

Проблемите пред филмовата индустрия в момента са два. Първият е, че традиционните студиа почти нямат приходи, защото кината по света са затворени от почти година насам. През 2020 г. все пак се появиха няколко филма като Tenet на режисьора Кристофър Нолан, но те по-скоро показаха, че стратегията "въпреки всичко" е нерентабилна. Очакванията на студиата бяха през есента кината да бъдат отворени, но вместо това светът се сблъска с още по-голяма вълна от COVID-19.

Вторият проблем е, че заради отложените филми нови отлагания биха превърнали програмата за идните години в пълен хаос. През 2021 г. трябва да се появят редица филми, които трябваше да излязат през 2020 г. Съответно някои заглавия от 2021 г. отидоха в програмата за 2022 г. Нови отлагания биха означавали закъснение с няколко години за някои филми, което най-вероятно е довело и до решението на Warner Brothers да се насочи към новия модел. От компанията все пак уточняват, че той е планиран само за времето на кризисната ситуация и след това филмите ще се появяват само в кината.

HBO Go в България ще се превърне вHBO Max

От компанията обявиха, че през втората половина на годината HBO Max ще навлезе на пазара в Европа, включително и в България. В България в момента има предшестващата услуга HBO Go, като паралелно съществуване няма да има. Вместо това HBO Max просто ще замени HBO Go през следващата година. Няма информация дали цената (която в България е 8 лв. на месец) ще се запази, но от компанията искат "цените да останат конкурентни".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар