🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кралството на стрийминга

Disney удари златна мина със стрийминг услугата си Disney+

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2019 г. Disney обеща на инвеститорите си нова услуга за видеострийминг, която да има между 60 и 90 млн. абонати през 2024 г. Disney+ достигна петгодишната си цел за едва осем месеца. По този начин компанията изпълни плана си за дигитална трансформация, задействан преди три години от Боб Айгър, дългогодишния шеф на Disney, който в момента е председател на медийния гигант.

Усилията в маркетинга, важни за всеки успех, бяха подпомогнати от The Mandalorian, космически уестърн във вселената на Star Wars. Популярността на сериала е такава, че Disney не се справя с търсенето на плюшени играчки с лика на бебе Йода. Пандемията зареди до краен предел индустрията и премахна страховете, че нови услуги като Disney+, HBO Max и Apple TV+ може да имат проблеми с набирането на нови потребители. Карантините означават повече часове за гледане, отбелязва Тим Мълиган от MIDiA Research.

По-сигурен приятел

На фона на затворените училища Disney+ се оказа по-сигурен приятел и от помощник-дроида на бебе Йода. От всички нови стрийминг услуги Disney+, която дебютира в Западна Европа през март, е очевидният победител. Дори така обаче тя не е близо до лидера Netflix, който има над 195 млн. абонати по света и над 70 млн. само в САЩ.

Другите бизнеси на Disney бяха тежко ударени от пандемията. Затворените увеселителни паркове, кина и отменените спортни събития взеха своето. През август Disney обяви, че COVID-19 само за три месеца е изтрил 3.5 млрд. долара от оперативната печалба на звеното за паркове и продукти. Компанията ще отчете ново тримесечие на загуба. И въпреки това възходът на стрийминг услугата помага за защита на цената на акциите на компанията, която е паднала значително по-малко, отколкото при конкурентите.

Пандемията премахна страховете, че нови услуги като Disney+, HBO Max и Apple TV+ може да имат проблеми с набирането на нови потребители.

Успехът на Disney+ поставя и една въпросителна пред компанията - дали изборът на Боб Айгър за негов наследник е бил правилен. Фаворитът за мястото му беше Кевин Мейър, човекът зад Disney+. Вместо това Айгър избра Боб Чапек, талантлив оперативен директор, който управляваше увеселителните паркове на компанията. "Предвид успеха на Disney+ е още по-трудно да разберем защо директорът паркове и забавление получи работата", казва Рич Грийнфилд от LightShed Partners. Мейър напусна Disney през лятото.

Сблъсък на интереси

Дали Чапек ще заложи твърдо на Disney+? Компанията обичайно харчи около 30 млрд. долара на година за съдържане - авторско и чуждо, но тази година задели само 1 млрд. долара за Disney+. Netflix харчи по 15 млрд. долара на година. Богатата библиотека на Disney позволява задържането на по-младата аудитория, но ще са нужни инвестиции за набирането на нови абонати, които търсят оригинални шоута. Инвеститорът активист Third Point иска Disney да спре да изплаща дивидент и да започне да харчи по 3 млрд. долара на година за Disney+.

Disney може да направи повече, ако заложи всичко на стрийминга и изостави текущата си система, в която например филмите с големи бюджети отиват ексклузивно в кината, и вместо това започне да пуска всичко в Disney+. Тогава услугата може да харчи колкото Netflix и да вдигне цената си от 7 долара на месец до над 10 долара.

Така би се получил огромен глобален бизнес, но я има опасността от канибалско изяждане на други части от Disney империята. По-вероятен сценарий е Disney да започне да мести ново съдържание по-бързо към Disney+. Възможна е и комбинация на Disney+ и Hulu, друга успешна стрийминг платформа, която компанията придоби миналата година.

Disney трябва да обяви през декември дали ще харчи повече за съдържание в платформата. Всички очи са насочени към това дали Чапек е толкова оптимистичен за стрийминга, колкото беше и Айгър.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved