Швейцарската Ringier придобива мажоритарен дял в Sportal

Основните параметри на сделката не са ясни, основателят Стилян Шишков остава управляващ българската група

Стилян Шишков    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

*Статията е обновена в 23:19 с отговорите на пресцентъра на Ringier.

Швейцарската медийна група Ringier ще придобие мажоритарен дял в българската Sportal и свързаното дружество Digital Ventures, става ясно от прес релийз на двете страни. В рамките на медийната група Sportal влизат едноименният спортен сайт, новинарските Novini.bg и Profit.bg и няколко други специализирани портала. Digital Ventures от своя страна разработва системи за управление на медийно съдържание, с конкретна насоченост спортна журналистика и спортни рекламодатели.

Не е ясно колко точно колко голям дял ще придобие швейцарската група, нито при каква оценка се случва сделката. Тя трябва да бъде одобрена от КЗК, след което по план трябва да завърши през второто тримесечие на 2021 г.

Дветe компании имат общ бизнес от лятото на 2018 г. насам, когато създадоха румънското дружество Ringier Sportal S.R.L., с цел да придобият румънската медиа Gazeta Sporturilor, тогава собственост на Intact Media Group.

Софтуер и чужди пазари

Пред "Капитал" изпълнителният директор и основател на Sportal Стилян Шишков коментира, че двете страни водят преговори от лятото на 2020 г., като Ringier оглеждат пазари, които са интересни и атрактивни. Той добави, че ще остане миноритарен акционер и ще продължи да управлява групата оперативно.

Според Шишков спортните медии се развиват по всевъзможни начини в търсене на повече приходи и нови парични потоци. В случая на Sportal и Ringier този тип разширение е директно свързано с Digital Ventures, която разработва софтуера Sportal365. Той се ползва от различни спортни медии по света и една от целите в бъдеще ще бъде допълнително развитие на продукта.

"През софтуера ще увеличим мащаба си. Спортните медии вече се развиват по всевъзможни начини и ние самите обсъждаме добавянето на нови услуги. Само публикуването на статии вече не е достатъчно, за да останеш конкурентен на пазара", коментира Шишков. Друга възможност, която компанията разглежда, е закупуване на още чуждестранни медии, по подобие на сделката за Gazeta Sporturilor.

Разширение в Югоизточна Европа за Ringier

Пред "Капитал" от швейцарската Ringier коментираха, че придобиването на мажоритарния дял в двете дружества е възможност за допълнително разширение в Югоизточна Европа, където групата и преди това имаше интерес да навлезе по-сериозно.

"Отвъд това виждаме огромен потенциал за по-сериозно стъпване на глобалния пазар на спортни медии, благодарение на технологиите и операциите и от страна на Sportal Media Group, и от страна на Digital Ventures. Никой друг наложен спортен портал няма толкова добре разработени IT платформи или концепции за съдържание", се казва още в отговора на Ringier.

За 2019 г. дружеството "Спортал.бг" отчита 12.9 млн. лв. приходи и 4.27 млн. лв. печалба преди данъци и амортизации (EBITDA) и има 96 служители. Дружеството "Диджитъл Венчърс" отчита 1.1 млн. лв. приходи и 14 хил. лв. печалба, при 9 заети.

Ringier от своя страна е швейцарски медиен гигант с приходи от 984.8 млн. швейцарски франка (1.06 млрд. долара или 1.74 млрд. лв.), от които 504.6 млн. идват от дигитални медии. Печалбата преди данъци и амортизации е 114.1 млн. франка, сочат данните от годишния финансов отчет за 2019 г., последният публикуван на сайта на дружеството.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 2

    Шиши разпродава :)

    Нередност?
  • 2
    txs1424556833391847 avatar :-|
    Ivan K.
    • + 1

    Няма да е зле с част от тези инвестиции да оправите качеството както на сайта, така и на мобилните му варианти. Апликацията е под всякаква критика и е мъка за използване, мобилната версия на сайта също търпи множество корекции. Откъм съдържание може също доста да се изпише, но това би отворило цялата една тема...Секцията за коментари под статиите редовно става платформа за език на омраза и обиди от всякакъв род, би трябвало да има някаква форма модерация и филтриране на подобни коментари. В крайна сметка много от читателите ви са и деца. Изобщо водещата спортна медия в една държава не може да си позволява такива очевадни проблеми.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Тия си купиха фабрика на 9 - ти !
    В момента уж осъвременения сайт е тотално осран ...

    Нередност?
Нов коментар