🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Disney заплашва Франция с директно пускане на касови филми в платформата Disney+

Причината е местен закон за срока, преди даден филм да стане достъпен през стрийминг платформи

Американската компания Disney иска подновяване на преговорите с френските регулатори относно времето, което е нужно за да стане възможно пускането на филм в стрийминг платформа
Американската компания Disney иска подновяване на преговорите с френските регулатори относно времето, което е нужно за да стане възможно пускането на филм в стрийминг платформа
Американската компания Disney иска подновяване на преговорите с френските регулатори относно времето, което е нужно за да стане възможно пускането на филм в стрийминг платформа    ©  Reuters
Американската компания Disney иска подновяване на преговорите с френските регулатори относно времето, което е нужно за да стане възможно пускането на филм в стрийминг платформа    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Темата накратко
  • Компанията не иска да чака по почти 3 години, за да може да показва филмите си в платформата си за стрийминг
  • Netflix и Amazon вече подписаха споразумения, според които периодът им е намален съответно на 15 и 17 месеца
  • Френският министър на културата е готов за преговори заради лошото състояние на местната индустрия

Медийният и развлекателен конгломерат Disney продължава битката си с френските регулатори срещу изискванията на нов закон за срока, който е нужен да мине, преди даден филм да бъде достъпен през стрийминг платформите. Компанията обяви, че ще пусне един от най-големите си филми за годината - Black Panther: Wakanda Forever, в кината, но ако законът не бъде променен, то занапред решенията ще се вземат за "всеки филм поотделно".

Американската компания дълго време обсъждаше вътрешно дали да направи прецедент с голямото заглавие, но е решила да не предприема подобна стъпка. Причината за това е признанието от страна на френските регулатори, че системата "има нужда от модернизиране" и са предоставили "ясен график за тези дискусии".

В случай, че такова разбирателство не бъде постигнато за относително кратко време, Disney по всяка вероятност ще изтегли някои от филмите си от кината във Франция. През септември министърът на културата Рима Абдулмалик обяви, че подкрепя идеята а "ново отваряне на преговорите", защото "сегашните правила все още не са окончателни.

Във Франция се прилага система, която определя графика, по който филмите, които са показвани в кината, могат да бъдат показвани по телевизията или платформи за стрийминг. Сегашната рамка би позволила на Disney да предоставя втората част на Black Panther в стрийминг услугата си Disney+ едва през април 2024 г. Също така това би било възможно едва за пет месеца. Постоянното добавяне на филма в каталога на услугата би било възможно през ноември 2025 г., когато филмът вече ще е бил предаван по безплатни и платени телевизионни канали в страната. В останалата част от света се очаква филмът да бъде включен в каталога около Коледа.

Disney вече показа, че няма проблем да задържи някои заглавия - анимационният филм Strange World, който ще тръгне по кината в САЩ следващия месец, във Франция ще отиде направо в Disney+. Списъкът на филми, които Disney ще пусне направо в платформата си за 2023 г., включва Guardians of the Galaxy Vol. 3, Indiana Jones 5 и Малката русалка.

Спасение за местната индустрия

За местната индустрия законът представлява един от малкото начини за предпазване срещу мощта на големите играчи в стрийминг средите. Продажбите на билети за кино за първите девет месеца на тази година са с около една трета по-ниски в сравнение с последната година преди пандемията - 2019 г., сочат данни на Centre National du Cinéma. Освен това едва 7.4 млн. билета са били продадени през септември, което е най-ниският показател за месеца от 80-те години на миналия век.

Заплахата, която отправя американското студио, е сериозна. Намаляващите продажби на билети представляват пряка заплаха не само за кината, но и за продуцентските компании, тъй като системата на Франция за публично и частно финансиране на киното се основава на данък върху билетите, както и на вноски от телевизионните оператори. По-малко холивудски блокбъстъри биха означавали по-малко пари за френските кинопродуценти.

Сделка намалява периода за чакане

Въпреки това има начин дадени канали или компании да намалят прозореца от време, който компаниите трябва да изчакат. Местните медийни компании трябва да преговарят за "прозорците" си с различни групи от киноиндустрията, като споразуменията след това се преглеждат и издават от регулаторите. Като цяло, колкото повече една компания финансира производството на френско кино, толкова по-кратък период може да договори.

През декември 2021 г. групата на платените канали Canal Plus беше първата, която подписа сделка, като компанията се ангажира да инвестира около 200 млн. евро годишно финансиране във френски филми. Малко след това прозорецът й за чакане от премиерата по кината е съкратен на шест месеца от осем по-рано.

По-късно Netflix подписа споразумение, според което ще допринесе за годишното финансиране на френската кино продукция в замяна на намаляване на прозореца до 15 месеца от 36 месеца преди това. Amazon се съгласи на 17 месеца.

Все още няма коментари
Нов коментар