Раздяла за един ден

До средата на лятото прехвърлянето на абонати между операторите ще става само за ден

     ©  Инна Павлова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повишение от 200% бележат оплакванията срещу мобилните оператори спрямо същия период за миналата година. От началото на 2011 г. до края на април само в Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили 3061 жалби от абонати. 

Най-много жалби има срещу размера на сметките. Около половината от всички оплаквания са завършили в полза на потребителите, твърдят от КЗП.

За щастието на всички потребители на услугите на трите телекома в България на хоризонта на българското законодателство се задават нови правила, които ще повишат защитата на правата ви като потребители на този пазар.

Новите ви "придобивки" ще бъдат свързани с подобряването на прозрачността и качеството на услугите, които се предлагат, както и най-интересната възможност - да прехвърлите номера си при друг оператор в рамките на един работен ден. През последните 3 години това са направили повече от 180 000 българи, но това им е отнемало две седмици. Сега регламентът е това да става за една седмица.

От 25 май са в сила промените в директивата, която регулира телекомуникациите в Европейския съюз (ЕС). Тъй като тя само дава насоки как да бъде адаптирано националното законодателство към изискванията, за момента няма моментално ефект за вас.

За тази цел първо трябва да се промени Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и да бъдат въведени конкретни правила, които ще гарантират по-добрата защита на потребителските ви права. Те са разработени и до средата на лятото ще влязат в сила.

В очакване на промяната

"Факт е, че телекомуникационният сектор е един от малкото в страната, в които цените бележат постоянен спад през последните години", добавят още от "Глобул".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • + 3

    За един ден? А дано, ама надали!

    Нередност?
  • 2
    hommedome avatar :-|
    hommedome
    • + 1

    защо от средата на лятото (имагинерно)?
    България е длъжна до 26 май да го направи, още повече, е директивата е приета 2009 и е имала достатъчно време да го стори

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал