🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SMS за ЕГН (обновено x 2)

Методите на играта "Sms за милиони" могат да настроят хората срещу мобилния маркетинг

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво може да направите

По отношение на личните данни, обработвани от "Мобилтел" и "Ню геймс", според Симеон Стойчев потребителите имат следните права:

 1)      да искат безплатно (еднократно в годината) информация за това какви лични данни се обработват за тях от "Мобилтел" и "Ню геймс";

2)      да възразят срещу обработването на личните им данни за целите на директния маркетинг;

3)      да възразят срещу обработването на личните им данни (при наличие на законово основание);

4)      да бъдат уведомени, преди личните им данни да бъдат разкрити за пръв път на трети лица или използвани от тяхно име за целите по на директния маркетинг, като им бъде предоставена възможност да възразят срещу такова разкриване или използване;

5)      да искат личните им данни да се заличат, коригират или блокират, ако обработването им не отговаря на изискванията на този закон;

6)      да искат всички трети лица, на които са били разкрити личните им данни, да бъдат уведомени за всяко заличаване, коригиране или блокиране,

7)      да искат унищожаването на техните данни от общата база след приключване на играта;

От края на септември "Мобилтел" и "Виваком" канят с непоискани sms-и потребителите си да изпратят безплатно своето ЕГН, за да участват в тв играта "SMS за милиони". Наскоро "Глобул" също се присъедини към кампанията. Начинът, по който се води тя, е натрапчив и много спорен.

Sms-кампанията започна на 20 септември и ще приключи на 31 декември. Най-вероятно ще има още две sms-покани до хората, които досега не са се включили в играта.

"Ние правим играта, операторите изпращат sms-ите", обясни Димитър Ганев, управител на "Ню геймс". "Ние обработваме данните (ЕГН), за да удостоверим, че участниците са над 18-годишна възраст", допълва той.

"Ако се водихме само по телефонния номер на участника, нямаше да има проблем с ЕГН, но това е изискване на Държавната комисия за хазарта", обяснява Димитър Ганев.

Собственици на "Ню геймс" са "Игеймс" (чийто съдружници поравно са Димитър Ганев, Александър Тошев и Милен Ганев) и "Олд Геймс" (чийто едноличен собственик на капитала е Веселин Балтов), показва справка в Търговския регистър.

Ето как се случва процесът. "Ню геймс" и операторите сключват договор, след което организаторът предлага на база на свой анализ до какъв тип потребители да се изпращат sms-и. Според правилата на играта например държавни служители не могат да получават sms-и.

От "Ню геймс" не допълниха какви допълнителни критерии залагат към получателите, тъй като това е тяхно ноу-хау. Операторът одобрява текста на sms-а и анализа на "Ню геймс" и започва да изпраща sms-и. Ако човек се съгласи да изпрати своето ЕГН, комуникацията с него оттук насетне се поема от "Ню геймс".

"Когато човек се регистрира с ЕГН, то става водещо. Но ако спечели награда, изискваме от него писмена декларация, че sim-картата е негова. Досега почти всички спечелили са със свой телефон", казва представителят на "Ню геймс".

Компанията е регистриран администратор на лични данни. Играта "SMS за милиони" има разрешение от Държавната комисия за хазарта, уверяват от "Мобилтел", като за допълнителна информация препращат към "Ню геймс".

Потърсихме адвокати за гледна точка. "Който и да е организатор, аз получавам съобщение от "Мобилтел" като негов абонат и той препредава моя sms на трето лице", коментира адвокат Силвия Черешева от кантората "Черешева, Милева, Цанкова". Тоест потребителите не виждат името на "Ню геймс" и считат, че организатор е техният оператор.

Попитахме и Симеон Стойчев, сътрудник в "Евро-български правни консултанти": "Според мен, от "Ню геймс" и "Мобилтел" нямат право да изискват ЕГН, и когато го получат са длъжни да го унищожат от базата си данни веднага.

ЕГН не е необходимо нито за участието в играта (защото регистрацията се извършва чрез телефонен номер), нито за получаване на наградата (съгласно чл. 12, ал. 2 от Закона за  хазарта: При залагане по телефон или друго телекомуникационно средство се смята, че залогът е направен от физическото или юридическото лице, собственик или законен ползвател на средството (а не от лицето, чието ЕГН е посочено). Също така, потребителите не са уведомени по никакъв начин как и за какви цели се обработват техните лични данни."

Относно по-голямата тема за достъпа на трети лица до телефонните номера на потребителите, Симеон Стойчев коментира: "В общите условия на "Мобилтел" се съдържат широко формулирани разпоредби, които дават право на оператора да предоставя личните данни на абонатите на своите партньори без да са посочени нито целите, за които се предоставят, нито в договорите да е дадена възможност на потребителите да се откажат от това.

В този смисъл, може да се твърди, че тези клаузи в договорите и общите условия на "Мобилтел" противоречат на закона (т.е. са недействителни). Но дори и да се приеме, че съответстват на закона, всеки потребител по всяко време може да оттегли съгласието си данните му (включително тел. номер) да се предоставят на трети лица и да се обработват за каквито и да е било други цели, различни от изпълнението на договора за мобилни услуги".

"Съгласно чл. 6, ал. 4 от Закона за електронната търговия, изпращането на непоискани търговски съобщения (каквито са тези sms-и) е забранено. Отново договорите и общите условия на "Мобилтел" съдържат неясни клаузи по този въпрос.

Дори да се приеме, че договорите и общите условия съответстват на закона, потребителите могат да оттеглят съгласието си, дадено чрез договора за мобилни услуги. Отново, моето лично мнение е, че тези клаузи не дават право на М-тел и на "Ню геймс" да изпращат непоискани търговски съобщения. За нарушаване на тази забрана се налагат санкции от страна на Комисията за защита на потребителите".

Димитър Ганев обяснява, че sms покани получават частни лица (предплатени и на договор), като тепърва ще се изпращат и до бизнес абонати.

От "Виваком" коментират, че изпращат кратки съобщения на частни абонати (предплатени и на договор), които не са заявили, че не искат да получават рекламни sms-и. От "Глобул" заявиха, че засега не изпращат sms-и, но според информация от "Ню геймс", скоро ще започнат.

Мобилният маркетинг е сфера, за която се очаква да се превърне в огромен източник на приходи за операторите. Ясно е, че трябва да се намери балансa между бизнеса и личната неприкосновеност на хората. Как смятате, нарушен ли е той в играта "Sms за милиони"?

Ново (08.10, 13:29): От Комисията за защита на потребителите коментират, че проучват върпоса и вероятно следващата седмица ще излязат с решение.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщава, че извършва предварително проучване дали тв играта не нарушава чл.36 ал. 3 (нелоялно привличане на клиенти чрез награда, многократно надвишаваща стойността на sms). КЗК ще прецени евентуалната необходимост от образуване на производство.

Ново (12.10, 16:30): От Комисията за защита на личните данни съобщават, че проверяват тв играта "Sms за милиони". И добавят: "Относно въпроса законно ли е мобилен оператор да изисква ЕГН, без да информира потребителите за какви цели, следва да се има предвид, че играта "Sms за милиони" има доброволен характер и участието в нея зависи от личната преценка на всяко лице.

От друга страна, при събирането на лични данни трябва да се спазват разпоредбите на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), в конкретния случай – чл. 19, ал. 1 от ЗЗЛД, съгласно който администраторът на лични данни трябва да уведоми физическите лица за целите на обработване на личните им данни, получателите или категориите получатели, на които могат да бъдат разкрити данните, задължителен или доброволен е характера на предоставяне на данните, както и информация за правото на достъп и правото на коригиране на събраните данни."

Очаквайте резултатите от проверките на държавните регулатори

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bksnr avatar :-@
    V
    • - 4
    • + 56

    големи дразнители станаха мтел с тез препродавания на лични данни. за жалост решението на комисията е ясно.

    Нередност?
  • 2
    northwind avatar :-|
    Norie
    • - 37
    • + 6

    койт играй пичели, койт ни играй ни пичели ... една много актуална максима на бате Ицо Стоийчков, която силно важи и за този случай. Който иска да не играе, въпросът е че държавата налага изисквания за ЕГН-та и т.н. защото лицата под 18 г. не могат да участват в такива игри, ясно е ...

    Нередност?
  • 3
    vlado avatar :-@
    Владимир Иванов
    • - 1
    • + 32

    Въобще не е вярно, че не изпращат до корпоративни клиенти! http://vladi.telemaniac.com/?p=954

    Нередност?
  • 4
    whyman avatar :-|
    whyman
    • - 68
    • + 6

    ехе, пак са се събрали доста мрънкачи мариачи ... мрън-мрън пееха абсурд, както са асурдни и коментарите тук ... дали обаче ако точно тези хорица спечелят пак ще мрънкат, май че не. Е на това му се вика няма угодия.

    Нередност?
  • 5
    alex_a avatar :-|
    Ослик, суслик, паукан
    • - 2
    • + 90

    Това е отвратителен спам, не мога да разбера защо досега не са спрени и не са им наложени глоби.

    Нередност?
  • 8
    licho avatar :-|
    Licho
    • - 56
    • + 9

    Правилно е написано - който играе пичели, които не играе не пичели.
    Какъв е проблемът та се вдига толкова шум? Който е загрижен за ЕГН-то си, не пуска смс-и и не участват. Все едно всички са насила записани или трябва да пратят смс.
    Андриан, що не пишеш за проблемите със сметките на Мтел. Дневник и Капитал защо мълчат, сигурно да не им резнат рекламката. Накрая всички ще цакаме по две или 3 сметки на веднъж.
    А тази снимка е скрита реклама на HTC и Мтел. :)

    И между другото пишете STOP на такива смс-и и няма да получавате повече. Най-много да пратите 3 докато ви спрат спама. А и какво ви пречи всъщност.
    (Дневник що няма редактиране на коментар
    ... пардон Капитал.

    Нередност?
  • 9
    blackmore_more avatar :-@
    Could_Fly
    • - 5
    • + 41

    До коментар [#8] от "Licho":

    Пречи ми това, че ще ми ги таксуват по 2,40 лв. или колкото там е залагането в тъпите им игри. А и никога не съм подписвал каквото и да било, където да се казва че разрешавам да ми пращат такива съобщения.

    Нередност?
  • 10
    kosioo avatar :-|
    Константин
    • - 1
    • + 58

    "SMS за милиони" могат да настроят хората срещу мобилния маркетинг

    Могат и го правят с пълна сила. Изключително отблъскващ е формата на тази "игра", залагат едва ли не на тормоза над хората и ни убеждават с евтини методи да участваме уж безплатно. Да, първият смс е безплатен, но като пратиш някак изненадващо ти пишат, че трябва да отговориш на колкото може повече малоумни въпроси с 2 възможности за избор с цена 1,20лв, за да "увеличиш шанса за печалба" и "само с безплатен смс не може да спечелите голф 6". Айде кажете това ако не е измама какво е?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал