🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам съм си централа

Производство на соларна енергия за собствени нужди може да е на сметка, но скъпите батерии правят пълната автономност неизгодна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако в представите ви зимата е отрупани със сняг покривчета, това напоследък рядко е така. След мразовития януари слънцето така напече, че през миналата седмица произвежданата от фотоволтаичните централи електроенергия (която достигаше 650 мегавата през деня) скоростно изпревари повечето източници на ток и се нареди на трето място веднага след традиционно най-мощните ТЕЦ-ове (2100 мегавата) и АЕЦ (2000 мегавата). Какво обаче ви грее вас това?

В миналия брой вече описахме как авантюристичната инвестиция в инсталирането на лична фотоволтаична централа може да се изплати за 9-12 години, ако продавате тока на ЕРП.

Присъединяването на вашата система към електропреносно дружество, на което да се продава произведеният ток, обаче ще отнеме чисто бюрократично поне шест месеца. Освен това продажбата на електроенергия е съпътствана с редица такси и таксички, които значително изкривяват сметката и забавят възвращаемостта на вашата инвестиция. Не трябва да забравяме и че при присъединяване към мрежата се подписва договор с фиксирана преференциална цена на изкупуване за 20-годишен период. Очакванията са обаче стойността на електроенергията да се повишава, което няма да се отрази на вашия дългосрочен договор.

Уравнение с едно неизвестно

Ето защо все по-често хора и малки бизнеси предпочитат да използват вариант произведеният ток да се използва само за лична нужда, вместо да се връща в мрежата за продажба. Неприятното тук е, че няма как да предвидите отсега изгодата си заради една голяма неизвестна - цената на електрическата енергия в бъдещето. Представителите от бранша са единодушни, че тя ще върви само нагоре. Основната причина за това са неизбежните инвестиции, които трябва да се правят от електроразпределителните дружества, за обновяване на остарялата електропреносна мрежа. Точно колко за съжаление в страна като нашата много трудно може да се прогнозира, още повече че стойността на енергията често е политическо, а не икономическо решение. Статистиката обаче показва, че през последните 10 години цената на тока е растяла средно с около 3% на година. При изготвяне на своите прогнози "Соларпро", които са сред основните доставчици на пазара, например използват средногодишно увеличение на цената от 2%. В такъв случай всички разходи по голямата централа ще се изплатят само за 6, а по малката – за 10 и половина. Всъщност колкото и да е увеличението, то винаги ще бъде във ваша полза, ако имате монтиран собствен източник на електроенергия. "При всеки клиент внимателно се изследва личното му потребление за месеци назад, за да се проектира централа, която точно да покрива необходимото му потребление", обяснява Димитър Стоянов от "Соларпро". По този начин около 40% от консумацията на цялата електроенергия през годината може да се покрива от соларните панели. Сметките показват, че най-голяма полза имат фирмите, които могат да бъдат захранени от централа с мощност до 30 киловата. За домакинствата проблемът е, че слънчевата енергия се произвежда през деня, докато потреблението и е през целия ден и особено вечер, когато и хората се прибират вкъщи (осветление, отопление и т.н.).

Напълно независим

Това може да се реши, като се изгради автономна соларна централа, тоест се монтират в мазето подходящи мощни акумулатора, които ще осигурят ток, когато слънцето залезе. Обикновено тези централи се правят така, че батериите да осигурят ток за около три дни без слънце. Цената на това удоволствие не е за пренебрегване. В зависимост от качеството и капацитета на акумулаторите при автономните системи инвестицията се повишава на 2500 до 2900 евро за киловат. Освен това батериите са консуматив и на всеки 7 до 10 години трябва да се заменят с нови. Това обикновено значи, че сметката не излиза и почти никога не може да си избиете цялата инвестиция. Именно затова подобни системи се изграждат основно на места, където просто нямате избор – там, където липсва изградена електропреносна мрежа, като хижи вдън гора. Тя все по-често се ползва и като алтернатива на UPS система – за потребители, чийто бизнес изисква да са 100% сигурни, че ще имат електричество 24 часа в денонощието, обяснява Красимир Данаилов от "Евродизайн Енерджи". Подобно нещо е от значение, особено в по-малките населени места, където е практика няколко пъти дневно токът да спира за по 15 минути. Технологиите в сферата обаче се развиват бясно. Това означава, че след 7 или 10 години, когато вие трябва да подмените своите батерии, почти сигурно на пазара ще има много по-добри акумулатори, които ще струват много по-малко, отколкото сега.

"Тесла" за енергото

Към момента най-използвани у нас са оловно-геловите батерии, които имат капацитет от 1000 до 3200 цикъла на разряд, което означава между 5 и 15 години употреба. В същото време обаче най-много шум се вдигна около "домашната батерия" Powerwall на американската компания за електромобили "Тесла". "Тесла" рекламира, че може да зареждате батерията не само с енергия, произведена от слънцето, но и от мрежата – през нощта, когато тарифата е по-ниска. За разлика от останалите на пазара тя е литиево-йонна и изглежда много по-лесно да се впише в интериора на нормално жилище, а от компанията дават 10-годишна гаранция. Тя се предлага в два варианта – 7 киловатчаса и 10, като цената варира в различните пазари. В Австрия например малката батерия се предлага за около 3000 евро, а цялостна система за захранване на едно домакинство – панели с мощност 4 киловата, инвертор и Powerwall, заедно с монтажа се предлагат за 17 900 евро. Компанията вече има дилъри за по-развитите европейски пазари, но към момента обаче все още не може да притежавате батерията, тъй като се правят само предварителни записвания. Обявено бе, че реалните продажби ще започнат в средата на годината, но все още няма гаранция за това. През януари представители на Българската соларна асоциация (БСА) са провели среща с представители на "Тесла" за уточняване на изискванията на американската компания към евентуален български дилър, съобщи за "Капитал" Антон Желев от управителния съвет на сдружението. Те са били доставчикът да има поне 20 наети служители и да е бил дълго време на соларния пазар у нас. Оказва се обаче, че поне към момента условията на американската компания не са изпълними за фирмите от родния бранш.

Възможност за съфинансиране

Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020:

Подмярка 4.1  "Инвестиции в земеделски стопанства"

Подмярка 4.2  "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти"

Подмярка 6.2 "Стартова помощ за неземеделски дейности"

Подмярка 6.4.1 "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности"

Подмярка 6.4.2 "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства"

Проекти ще се подпомагат, в случай че не надхвърлят необходимото количество енергия за покриване собствените нужди на стопанството.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tesloev avatar :-?
    tesloev
    • - 1
    • + 1

    Първо "може да зареждате батерията не само с енергия, произведена от слънцето, но и от мрежата" е меко казано неточно. Когато пишете, предполагаемо технически насочени статии, поне си изяснете фундаменатлно процесите за де не излизат писанията ви смешни.

    Генерално, всяка една (акумулаторен тип, тоест с възможност за възобновяване на физико-химическият процес, за по-точна дефиниця препратка към Максуел) батерия може да приема заряд от всякакъв енергииен източник стига, този източник, да има трасформиращ процес който да преобразува постъпващият енергиино силов вектор в електрически потенциал. Тоест всяка енда акумулаторна батерия може да се зарежда от мрежата, защото в противен случей предполгам, автора на тази статия зарежда акумулатора на автомобила си само от соларни панели (без коменар).

    От друга страна, най оптималният вариант (цена и дълговечност) за батерии, за домашно използване, са оловно-киселинните но превърнати в алкални ( ако не се гледа ценовиат фактор то готава са железно-никеловите с дълбок разряд). Има много информация в Интернет как да се превърнат батериите от киселинни в алкални. При такова превръщане дълготрайността на използването се увеличава до 30-40 години (при запазен акумулатор), а в определени оптимизирани условия и до 100.
    Надявам се любознателните читатели сами да потръсят тази информация, да се заинтерсуват и запретнат ръкави (така да се каже), и да направят нещата оптимално и без много разходи, отколкото да хвърлят трудно спестени пари за технологии (за съжаление спекулиращи с името на Тесла) от консумативен характер с нисък коефициент на дълговечност и като цяло на използваемост.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал