ВЕИ бизнесът изпрати рекордна година

През 2015 г. глобалните инвестиции в сектора са 329 млрд. долара и са инсталирани 121 гигавата мощности

С 35 гигавата инсталирани мощности през миналата година, равни на тези в САЩ, Великобритания и Франция, взети заедно, Китай е глобален лидер в инвестициите в зелена енергия.
С 35 гигавата инсталирани мощности през миналата година, равни на тези в САЩ, Великобритания и Франция, взети заедно, Китай е глобален лидер в инвестициите в зелена енергия.
С 35 гигавата инсталирани мощности през миналата година, равни на тези в САЩ, Великобритания и Франция, взети заедно, Китай е глобален лидер в инвестициите в зелена енергия.    ©  CHINA DAILY
С 35 гигавата инсталирани мощности през миналата година, равни на тези в САЩ, Великобритания и Франция, взети заедно, Китай е глобален лидер в инвестициите в зелена енергия.    ©  CHINA DAILY

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) записаха поредна рекордна година. Глобалните инвестиции в сектора са достигнали 329 млрд. долара, а инсталираните мощности - общо 121 гигавата. Това показват публикуваните в четвъртък данни на Bloomberg New Energy Finance. Според енергийните експерти на агенцията това на пръв поглед опровергава нормалната бизнес логика. При положение че в последните 18 месеца цените на петрола, въглищата и природния газ стигнаха най-ниските нива от години, би следвало да няма особена полза от инвестиции в зелена енергия.

По-малко инвестиции в Европа

Друга причина, заради която би следвало да очакваме намаляване на инвестициите в зелена енергия, е Европа. Доскорошният глобален лидер в новите енергийни технологии инвестира все по-малко в тях заради икономическата стагнация, сочат данните на Bloomberg. През 2014 г. страните от континента са регистрирали най-ниските си нива на инвестиции във възобновяема енергия от 2006 г. насам.

Положението в България е подобно като това в Европа. От няколко години в страната не се изграждат мощности за възобновяема енергия. Прекалено благоприятните условия като висока изкупна цена на фона на силния спад на цените на технологиите, който започна в началото на 2012 г., доведе до бум в отрасъла. В резултат, за да се ограничи строителството на зелени паркове, беше обявен нулев капацитет за инсталирането на нови мощности.

Европа беше задмината по инвестиции във ВЕИ от Китай, който полага сериозни усилия за намаляване дела на изкопаеми горива в енергийния си сектор. Само миналата година Пекин е похарчил рекордните 111 млрд. долара за развитие на зелена енергийна инфраструктура. Това е ръст от 17% в сравнение с предходната година и почти се равнява на зелените инвестиции от САЩ и Европа, взети заедно.

Съответните разходи в САЩ са нараснали през 2015 г. със 7.5%, като са стигнали 56 млрд. долара. Това е най-голямата годишна инвестиция в сектора от 2011 г., когато беше пикът на федералната програма за стимулиране на икономиката.

Най-голямата изненада през изминалата година обаче идва от по-малки страни, които често дори не намират място в подобни класации.

За пръв път над половината от глобалните инвестиции през годината в зелена енергия идват от развиващите се пазари. Страни като Индия, Китай, Бразилия, Чили и ЮАР са инвестирали общо 129 млрд. долара в зелена енергия. Това е ръст с 39% в сравнение с предходната година.

Уверен водач в тази група е Китай, създал 35 гигавата инсталирани зелени мощности, или колкото САЩ, Великобритания и Франция, взети заедно. Следващият рекордьор в групата може да бъде Индия. Миналата есен страната обяви, че планира до 2022 г. да изгради общо 175 гигавата зелени енергийни мощности.

Годината беше забележителна за сектора и с това, че той стигна точката на обрат, при който всяка година се добавят повече инсталирани енергийни мощности от възобновяеми източници, отколкото от въглища, природен газ и петрол заедно. Тази тенденция е продължила и през 2015 г. въпреки срива в цените на изкопаемите горива.

По-голяма заетост

Ръстът на зелените инвестиции има и друг положителен ефект, сочат годишните данни на сектора в САЩ. Миналата година заетостта в добива на енергия от възобновяеми източници в САЩ е нараснала с 20%. Само в соларни компании в САЩ са работили около 209 хил. души, сочи годишният доклад на The Solar Foundation. Това е с 20% повече от 2014 г., когато в сектора са работели около 174 хил. души и с над 50% повече в сравнение със 143 хил. работни места през 2013 г. Докладът се базира на проучване сред приблизително 19 хил. компании.

Ръстът се дължи основно на федералния данъчен кредит и все по-евтините соларни панели, които карат все повече хора и предприятия да ползват слънчева енергия. Средната цена на соларна система е намаляла с 67% от 2010 г. насам, посочват авторите на доклада. Освен това федерален данъчен кредит връща на компаниите, които инсталират подобни системи, 30% от стойността. Тази програма трябваше да приключи в края на 2015 г., но през декември Конгресът я удължи до края на 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 24

    Която икономика първа стане нискоемисионна, тя ще е лидера през 21-ви век. С ВЕИ се постига:
    * технологичен напредък и развитие на ноу хау за бъдещето;
    * разпределеност на производството на енергия и оттам - ниски загуби, редундантност;
    * енергийна независимост от страни-идиоти от типа на СА или Русия;
    * максимално добри условия за живот (въздух най-вече);
    * заетост.
    Жалко е че Европа изостава. Още по-жалко е че в БГ ВЕИ бяха превърнати в схеми за кражби и обезсмислиха горното.

    Нередност?
Нов коментар