🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко слънчево панелче

Инсталирането на домашна соларна централа е авантюра, която може да се изплати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест месеца ще са ви нужни, за да се сдобиете с всички разрешителни.

Във времена, когато лихвите са ниски, а цените на недвижимата собственост отново вървят нагоре, инвестицията в "домашна" електроцентрала, почва да звучи не толкова като екзотика, а като възможност. За съжаление въпреки голямото предлагане на световните пазари цената на соларните панели засега не се движи много надолу заради антидъмпинговата политика на Европейския съюз и високата продуктова такса в България. Изграждането на централа с мощност до 5 киловата струва около 1300 евро на киловат, а такава с мощност до 30 киловата може да падне под 1000 евро. Това означава, че подобна инвестиция може да се изплати за период от 9 до 12 години, когато е финансирана със собствени средства. Живот и здраве след това започвате да генерирате пасивен доход. Докога? "Всяка централа обикновено има гаранция от производителя поне 10 години, като аз съм срещал подобни инсталации, правени още през 70-те години, които и до днес работят без отклонения", твърди Красимир Данаилов от "Евродизайн енерджи".

Инвестиция

Разбира се, домакинствата или предприемачите трябва да изготвят своя собствена сметка. "Нашата практика показва, че много рядко физически лица се впускат в авантюрата да монтират панели. Първо, те трябва да приготвят 20% повече като първоначална инвестиция, защото за разлика от фирмите дължат данък добавена стойност. Освен това чисто административно по време на регистрационния процес на тях не се гледа с добро око", коментира председателят на Българската соларна асоциация Малинка Николова. Според последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране токът от вашата централа ще бъде изкупуван на преференциална цена само за 1460 часа на година. (Тази стойност обаче се променя често с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране - последното решение с всички преференциални цени на енергия, произведена от ВЕИ, може да видите в прикачения документ в лентата вляво.) След това произведената от нея електроенергия няма да се изкупува на преференциалните цени, а ще се предлага на свободния пазар. Тогава съпътстващите такси стават по-големи от генерираното и реално панелите работят на загуба. А естествено при такава дългосрочна инвестиция носите и риска след години изкупната цена да стане по-неизгодна и това да удължи изплащането на инвестицията.

Администрация

Монтирането на цялата централа е нещото, което доказано отнема най-малко време и то обикновено приключва в рамките на 2 дни. Далеч по-пипкаво е получаването на одобрение от съответната община. За да продавате ток на ЕРП, трябва да се вържете с неговата мрежа, за което също е нужно търпение. "По закон всичко би трябвало всичко да приключва за 3 месеца, но реално е изключение това наистина да стане", предупреждава Николова. Реалният срок е около половин година, макар че има случаи, когато бюрократщината продължава четири пъти повече. Така например, ако в близост има паметник на културата, общината може да поиска да се сдобиете със становище от Министерството на културата, в което да се твърди, че с вашите панели не го засенчват. "Има случаи, в които електрическия стълб е от другата страна на улицата и за да се свържете с мрежата, ви трябва оценка за въздействие на околната среда", добавя Николова.

Площ на централата

На първо място, човек трябва да пресметне възможностите на покрива си. Стандартно един панел е с големина 1.6 кв.м. Той има мощност от 250 вата. Тоест за централа с 5 киловата мощност ни трябват 20 панела. За да бъдат те удобно разположени, за да може да се минава между тях и да се положи съпътстващата инфраструктура, са необходими 40 кв.м площ. Ако покривът обаче е равен, обикновено е необходимо двойно повече площ поради специфичното разполагане на панелите спрямо слънчевата светлина.

Такси и таксички

"Съпътстващите такси не са нещо, което може да спре човек, решил да инвестира в подобно начинание", смята Димитър Стоянов от "Соларпро". Като дял от инвестицията те наистина не звучат много, но все пак трябва да се има предвид, че администрацията навсякъде ще ви поиска по някой лев. Около 30 лв. са необходими за заявлението при общината, 70 лв. за такова за присъединяване към мрежата на ЕРП. Отделно трябва да приготвите и между 2% и 4% от стойността на инвестицията за разрешение за строеж. Плюс това всеки месец трябва да изпращате (или поне 2 пъти в година за по-малките производители) протокол до държавната Агенция по енергийна ефективност, която обобщава всички данни и ги предоставя на ЕРП-тата. За тази обработка незнайно защо ще ви бъде начислена такса 20 лв. Отделно при нужда се заплащат и другите допълнителни елементи, които трябва да се монтират преди присъединяването – електромери, прекъсвачи, ел. табло. За централите с мощност над 30 киловата се плаща и за телеуправление, което се монтира за предотвратяване на аварии. Неговата цена може да стигне 4000 лв. Отделно при самото производство на електричеството ЕРП начислява свои такси – такса балансиране 2 стотинки на киловатчас, такса достъп още около 1 стотинка и накрая от прихода ви се изваждат 5%, които отиват за Фонд енергийна сигурност. Отделно не забравяйте, че дължите 10% данък върху дохода.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 14

    С оглед падането на цените вече не е изгодно да продаваш енергията, а е по-добре да продаваш само излишъка. Каква е ползата да купуваш ток по 23 ст с ДДС(потребител физическо лице) и да подаваш тока по 23 ст без ДДС(физическото лице не начислява ДДС).

    Консумирайки част от енергията си увеличавате лимита от работни часове годишно.

    Съгласно ЗДДФЛ трябва да платите данък 10% от приходите от централата - няма как да ги скриете - има издадени фактури, а консумирайки част от енергията вие намалявате приходите, респективно и данъка.

    Пропуснали сте проектирането на централата което също е разход.

    Нередност?
  • 2
    ijj avatar :-?
    ijj
    • + 15

    Данните в таблицата са много показателни.

    И наистина, нека допуснем че става въпрос за сравнително малка инсталация (между 1 и 2 КВт, с площ между 8 и 16 кв. метра). Това изглежда подходящо за надпокривна инсталация на еднофамилна къща, а дори и за инсталация на покрива на някои многофамилни сгради в градовете. Да допуснем също, че инсталацията включва и акумулатори. При това положение би имало осигурена консумация за цялата генерирана електроенергия в рамките на самата еднофамилна къща (или жилищна сграда). И то като дневна електроенергия (по време на нощната тарифа ще се зареждат акумулаторите). При това положение изобщо няма да се подава електроенергия към мрежата и да се ползва преференциална цена. И като се сравнят цените, излиза че това е изгодно.

    Например ако еднофамилната къща е в София, цената на заместваната дневна електроенергия от мрежата би била малко над
    18,2 стотинки за КВтч. (http://www.dker.bg/PDOCS/el_prices.pdf)

    И това без каквито и да е главоболия във връзка с преференциалната цена, т.е. без да влизате в процедури, на които както е казано в статията, "не се гледа с добро око". А на всичко отгоре се оказва, че тази цена е съпоставима с преференциалната цена.

    И наистина:

    Ако от преференциалната цена (22,8 ст./КВтч.) се извадат таксите за достъп, за Фонд "Енергийна сигурност" и за балансиране (3,8 ст./КВтч.) се получава резултат от 19 ст./КВтч., при това без да се смятат останалите разходи, посочени в таблицата (данък печалба, гаранция за произход, счетоводно приключване). И на всичко отгоре преференциалната цена би била валидна само за част от подадената към мрежата електроенергия и винаги би имало политически риск от някакви допълнителни изменения.

    А инвестициите за традиционна акумулаторна уредба не са чак толкова големи, в сравнение с инвестициите за самите слънчеви панели.

    При това положение наистина се оказва по-изгодно когато генерираната електроенергия надхвърля консумацията в момента, тази свръхпроизведена електроенергия да се акумулира и да се консумира в саматра сграда, вместо да се подава към мрежата. Колкото и това да е парадоксално от чисто техническа гледна точка!

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 4

    Към коментар 2:

    Извинявам се - като се добавят 20% ДДС, цената на електроенергията от мрежата става 21.8 ст./КВтч. - т.е. потози начин е категорично над преференциалната цена минус таксите.

    Нередност?
  • 4
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • + 10

    Скептичен съм! Законът за възобновяемите енергийни източници е направен да обслужва определени хора! По-добре е обикновените хора да се ограничат с панели за топлата вода - инвестицията се възвръща по-бързо и няма да бъдат малтретирани от енерго-мафиоти и прости чиновници.

    Нередност?
  • 5
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 15

    една батерия Тесла ще помогне в случая да станеш напълно независим от тока

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал