Златната възможност

Инвестицията в монети и кюлчета е свързана с повече разходи, алтернативата са акции от специализирани фондове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

220 лв.

е годишният разход за съхранение на злато в банков трезор

Скок в цената от 15% за два месеца звучи добре на всеки инвеститор, особено на фона на масови разпродажби и спадове на акции и други стоки и книжа. Постижението е на златото - класическото убежище при неспокойни пазари.

Цената на метала достигна $1260 за тройунция, най-високата стойност за последните 12 месеца. Според анализаторите на Reuters причината е в евтините европейски акции и хаоса на международните пазари, които карат инвеститорите да търсят по-сигурни активи. Има няколко фактора то да продължи да поскъпва. Предстоящото решение на Европейската централна банка на 10 март например, с което се очаква тя да ускори програмата за "печатане" на пари и така още ще понижи цената на еврото. Отрицателните лихви, които наскоро "заразиха" и японските ценни книжа, също тласкат инвеститорите към благородните метали и бутат цената им нагоре. Според прогноза на сингапурското управляващо дружество Taurus Wealth Advisors, което ръководи 1.4 млрд. долара, тройунция злато може да струва $1400 в края на тази година. Казано другояче, докато инвеститорите са неспокойни относно петрола, Китай и отрицателните лихви, благородните метали би трябвало да продължават да блестят на меланхоличните международни пазари.

И другата страна на жълтицата

Анализаторът на Bloomberg Дейвид Фликинг обаче твърди, че винаги след силен месец цената на златото тръгва надолу, и според него, щом и вестниците пишат за това - значи е прекалено късно да се инвестира в него. "Със сигурност трендът все още не е обърнат. Не може негативен тренд от 4 години да се обърне само в рамките на 2 месеца", припомни пред "Капитал" Димо Димов, ръководител "Международни пазари" в инвестиционния посредник "Карол". Все пак като всяка друга стока на международните пазари и стойността на златото се определя спекулативно. Тя вече претърпя един много голям спад, след като достигна 1900 долара за тройунция през есента на 2011 г., загуби 1/3  от стойността си и оттогава не може да се възстанови на нива над $1350.

Лесно, но с висок разход

Ако и вие гледате към златната алтернатива, единият начин е да се инвестира чрез закупуване на физическо инвестиционно злато. Такава сделка може да се сключи в няколко търговски банки – Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Банка Пиреос, Общинска банка, както и в посредници като "Тавекс" и "Глобал коинс енд медалс" например. Те продават монети с тегло от 1/10 тройунция до 1 тройунция (31 грама), а при по-големи суми – златни кюлчета с грамаж до 100 грама. Артикулите задължително се продават със сертификат за произход.

Фактът, че пазарът на подобни продукти не е особено развит в стата, ясно личи от големите разлики в цените. Една и съща монета – "Виенска филхармония" (1 тройунция, проба 0.999) струва в "Тавекс" 2389 лв., в Райфайзенбанк – 2452 лв., в "Глобал коинс енд медалс" - 2502 лв., в Общинска банка – 2920 лв., а в ПИБ – 3080 лв. Това прави близо 30% разлика между най-евтиното и най-скъпото предложение.

Сделките обикновено стават веднага и не е необходимо да чакате доставка. Тук има няколко тънки момента. Цената, на която ще ви продадат една монета, е поне със 7% по-висока, отколкото е стойността на същото злато на международната борса в Лондон. Същото се отнася и за кюлчетата, но там поради по-големия обем разликата може да падне на 5%. Подобен разход има и ако решите да излезете от съответната инвестиция – ПИБ например плаща 7% под пазарната цена, Общинска банка – с около 9%. Банка Пиреос изкупува обратно само кюлчета, като прави индивидуална оценка на всеки един слитък, а Райфайзенбанк напълно е спряла дейността по изкупуване на инвестиционно злато още преди няколко години. Тези разходи правят златото разумна инвестиция само при хоризонт от няколко години.

Данъчни утешения

Известно утешение е, че все пак при инвестирането в злато сделките са освободени от данък добавена стойност за разлика например от тези със сребро. Така се оказва, че златото, което е с по-ниска чистота – 14-каратовото например (проба 0.585), което се използва за бижута, и на пръв поглед изглежда долнокачествено, всъщност има много по-активен пазар, в случай че искате да го продадете. Проблемът е, че при покупка трудно може да сте сигурни в качеството му.

Трезорът на чичо Скрудж

Сигурността на вашата инвестиция също си има цена. Трезорът на БНБ, където най-малкият сейф с размери 26х8х42 см струва 163 лв. годишно. За да се сдобиете с такъв обаче, трябва да се запишете в списъка на изчакващи и да престоите там поне 2 години, докато се освободи празна касетка, тъй като към момента целият трезор е запълнен. Цените за същия период в частните банки, където има повече предлагане, започват от 220 лв.

На другия край на океана

Значително по-малко разходи има, ако вложите пари във фонд, който инвестира в злато. Такива са например борсово търгуваните фондове (ETF – exchange traded fund). Най-много и най-ликвидни са тези зад Атлантическия океан, като те лесно могат да бъдат търгувани от България. Инвестицията в тях става чрез закупуване на акция, чиято цена следва плътно изменението на даден борсов индекс. Тоест ETF действат като пасивно упраляван взаимен фонд. Това става, като капиталовото дружество, което продава акцията, притежава портфейл с дялове на компаниите от индекса в съответното съотношение. Тези фондове може да следват борсовата стойност на златото или борсов индекс на златодобивните компании или на компаниите, инвестиращи във физическо злато. Последните, разбира се, имат много по-ниски разходи за съхранение на ценния метал от вас като физическо лице.

Кои са най-големите

Сред най-големите фондове са например Market Vectors TR Gold Miners (цена на акцията около 20 долара). Той управлява активи от над 6 млрд. долара, а генерираната му доходност от началото на годината е над 40%. Фондът SPDR Gold Shares (цена на акцията 117 долара) пък притежава златни кюлчета на обща стойност 30 млрд. долара и плътно следва цената на златото, тоест генерира около 15% доходност от началото на годината. Разходът за закупуването или съответно продажбата на ETF е между 1 и 10 цента в зависимост от българския инвестиционен посредник, който изберете. Освен това ETF имат годишен разход за управление, който е от порядъка 0.1% – 1%.

Обикновено целта на закупуването на инвестиционно злато е да запазите покупателната способност на парите си, а не да спечелите бързо. Това означава, че инвестицията в злато е дългосрочна инвестиция, а не краткосрочна спекулация. Също като с всяка друга инвестиция – никога не слагайте всичко в една кошница. Тоест, дори и да харесате идеята да вложите спестяванията си в благородни метали – насочете само част от тях там, за да се предпазите от евентуално рязко понижаване на стойността им.

Kъде отива златото?

През миналата година по данни на World Gold Council:

2400 тона за изработка на бижута

 1000 тона инвестиционно злато под формата на монети и кюлчета

 590 тона закупени от централните банки

 330 тона за технологичната индустрия

 -133 тона - спад на инвестициите на ETF

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 2

    Златото поне има гарантирана възвръщаемост.

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 2

    До коментар [#1] от "izabell":

    Я помисли пак?

    Възвръщаемост? След година ще стане с 4-5% повече? По скоро разход от 220лв на година.

    Ако говориш за поскъпване... ами преди 2-3 години беше около 90лв/гр инвестиционното. Сега е по-малко. Златото е просто стока, която не може да се обезцени до нула, като парите, макар да има риск алхимиците някой ден да успеят да го птавят от олово например.

    Нередност?
  • 3
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 1

    До коментар [#1] от "izabell":
    До коментар [#2] от "kokoto2":

    Нищо гарантирано няма на този свят, но поне златото с голяма вероятност ще си запази стойността съизмерено с другите стоки.

    Както и във всичко останало, в злато успешно могат да инвестират само дейните и знаещите.
    За останалите е утехата, че поне могат да запазят нещо за старините. Защото едва ли ще има пенсионна система след 20 години...

    Оловото и то не е без пари или неограничено... :) А и кой знае, колко ще струва превръщането...

    Нередност?
  • 4
    mlmirow avatar :-|
    mlmirow
    • - 1
    • + 1

    фючърсни сделки и опции на фючърсни сделки със злато... сте пропуснали както и акциите на златодобивните компании.При фондовете винаги има проблем с ликвидноста защото когато цената на златото падне всички си искат парите обратно...а това няма как да стане.физическото притежание на злато е атрактивно само за банки като голдман сакс, но не и за баба ви пена да си го държи под престилката, защото трудно ще го продаде когато и свършат парите за кисело мляко...та толкова за златото

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал