🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът на инвестиционно злато е почти блокиран

Преди дни трите швейцарски рафинерии затвориха заради коронавируса, а търсенето на кюлчета и монети расте

В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено
В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено
В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено    ©  Reuters
В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пандемията на коронавируса и мерките срещу разпространението й засегнаха пазара на инвестиционно злато. В понеделник три от най-големите рафинерии - швейцарските Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, затвориха след нареждане на властите това да направят всички неключови бизнеси. Компаниите се намират в граничещия с Италия кантон Тичино, в който има 5000 заразени от COVID-19, посочва Reuters.

Швейцария е световен хъб за инвестиционно физическо злато и затварянето на производството нарушава доставките, като трите рафинерии отговарят за около една трета от световните доставки с капацитета си от 1500 тона годишно. В същото време търсенето на кюлчета и монети расте. Ситуацията се усложнява и заради ограничение на транспорта по целия свят, което налага използването на алтернативни доставки, а това допълнително оскъпява физическото злато.

В България също се усеща натиск на пазара, а търсенето е високо, казаха представители на компании търговци пред "Капитал". В момента спредовете купува - продава са доста големи именно заради създалата се ситуация.

Единият от големите търговци - "Тавекс", посочи на сайта си, че в момента се регистрира огромен ръст при търсенето на инвестиционно злато на всички пазари, а наличностите се изчерпват за изключително кратко време. Почти всички дилъри са увеличили премиите, освен това има и много по-дълъг период на изчакване на доставките, а някои направо отказват да приемат поръчки, посочват от компанията.

Цените на физическото злато сега се движат без връзка с тези на борсите - котировките на кюлчета и монети са над тях. "Наблюдава се своеобразен разрив между цената на физическия благороден метал и цената на борсовите деривати в благородни метали, при който премиите на пазара на физическо злато и сребро са значително завишени.", посочват от "Тавекс". В момента работещи рафинерии има в Австралия, както и Австрийския монетен двор.

От банките в България инвестиционно злато предлагат ПИБ и Райфайзенбанк. Проверка в сайта на ПИБ показва, че количествата са изчерпани. "Тавекс" предлагат, но със завишени спредове, както самите те посочват. Например 1 грам златно кюлче Vacambi се купува за 93 лв., а се продава за 157 лв. Унция "Австралийски лунар година на мишката 2020 "е с цени купува/продава от 2980/3964 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар