Как да спестим от банкови такси

Тези разходи могат да се свият наполовина при избор на пакетни оферти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Внимавайте, защото някои от услугите, рекламрани в пакетите, са всъщност безплатни

Ненадейното повишаване на банковите такси е една от онези дразнещи промени, за които човек в повечето случаи разбира едва постфактум. Но има начин новината да не ви засяга и най-вече да свиете трайно този разход.

Първо, важно е да анализираме потреблението си на банкови услуги. Преводи, интернет банкиране, теглене на пари от банкомат, комунални плащания – това са все неща, за които се плащат стотинки, но общо се трупа сума. "Спестяването" може да стане с помощта на самите банки. Немалък брой от тях предлагат пакетни оферти, чрез които се предоставя безплатен достъп до основните потребителски услуги, а тези пакети се плащат с месечен абонамент (виж таблицата).

Таксите за тези пакети варират силно - от 2.45 лв. до 20 лв. на месец, но ако изберете правилно, ще свиете разходите за такси наполовина. Преди да изберете, трябва и поглед на класическата тарифа, защото понякога банки изтъкват, че регистрацията и ползването на онлайн банкирането им или поддръжката на дебитна карта са безплатни с такъв пакет. А те са такива и без него, тоест това не ви носи никаква допълнителна стойност. Пакетните услуги могат да ни помогнат и в случаите, когато кандидатстваме за ипотечен или потребителски кредит в същата банка. Това е така, тъй като финансовата институция ви счита за по-познат и съответно по-надежден клиент.

Първа инвестиционна банка

ПИБ има два варианта на пакетна услуга - "Моят избор" и "Моят избор онлайн". За втория вариант се подписва двегодишен договор, с който безплатно се предоставя токен за интернет банкиране. Иначе устройството струва 28 лв. И за двата пакета се дължи и 2 лева еднократна такса за активиране на SMS известията. След това първите 20 SMS известия всеки месец са безплатни. Иначе всяко се таксува с 10 стотинки. В пакета се включват безплатно поддържане на дебитна карта (иначе 1 лв.), теглене от банкомати на всички банки у нас (иначе по 1 лв.), IQ разплащателна сметка с доходност от 1.2% годишно (принципно с месечна такса 1 лв.) и 2 безплатни изходящи банкови превода (принципно 2.20 лв. всеки). При онлайн версията на пакета всички вътрешнобанкови преводи през интернет са безплатни (иначе по 1 лв.), а при офлайн варианта разполагате с до 5 такива месечно.

Райфайзен банк

"Райфайзен" имат три продукта. Най-базовият вариант е "Плюс", в който влиза поддръжка на разплащателна сметка с дебитна карта (иначе 1.70 лв.), неограничен брой вътрешнобанкови преводи през онлайн системата на банката (по 1 лв. всеки) и безплатно теглене от банкомат на банката (по 20 стотинки). Пакет "Комфорт" включва освен горните и 3 плащания към комунални оператори месечно (всяко от което в противен случай струва 25 стотинки). Ценното на този пакет е възможността да получите отстъпка в лихвата за ипотечен или потребителски кредит. Третият пакет е "Студентско банкиране", който е насочен към младежи до 26 години, взели студентски кредит от банката. Той е без такса, но в него влизат единствено обслужване на сметка с дебитна карта и безплатно теглене от банкоматите на банката.

Пощенска банка

Пощенска банка има пет предложения. "Моето банкиране" включва поддръжка на две разплащателни сметки – в левове и в чужда валута (иначе по 1.90 лв. месечно), три комунални плащания (0.35 лв. всяко), безплатно теглене от банкомат на банката (иначе 0.30 лв.), 3 SMS известия (0.12 лв.) и дава възможност да инвестирате във взаимни фондове без такса. Ще дължите 10 лева на банката, ако закриете пакета, преди да е изтекла една година от откриването му. Вторият план - "Моите финанси", освен горните услуги има 10 онлайн превода (принципно по 0.55 лв. всеки), неограничени SMS известия и издаване на кредитна карта без такса за разглеждане на заявлението (25 лв.). Третият план - "Моето семейство", има такса за откриване 4 лв. Освен другите отстъпки позволява карта на втори титуляр и безплатно обслужване на кредит (иначе 2.50 лв. на месец). "Моето предимство" включва и безплатно теглене на всички банкомати в страната и неограничен брой вътрешнобанкови преводи. С "Моят престиж" теглите безплатно на каса до 2000 лв. на ден (иначе 2 лв.) и имате 10 онлайн междубанкови превода месечно. Освен това клиентите са освободени от такса на входящите валутни преводи, която може да достигне 300 евро - особено подходящо за хора, които често получават пари от чужбина.

ОББ

ОББ има един пакет за физически лица. Откриването му е без такса, но при закриване се дължат 10 лв., ако не са минали 12 месеца от стартирането му. В него влиза откриване (принципно 2 лв.) и обслужване (иначе е 2.50 лв месечно) на сметка, безплатно теглене от всички банкомати (1 лв.) и неограничен брой безплатни комунални плащания (иначе 0.50 лв. за обслужване и 0.30 лв за всяко).

"Сосиете женерал"

Сосиете женерал Експресбанк предлага един пакет с три тарифи в зависимост каква карта към него избирате – 4.90 лв. за "Виза Електрон", 5.90 лв. за Mastercard Standart и 7.90 лв. за Mastercard Gold. Той включва застраховка (иначе 1.33 лв.), онлайн банкиране, което иначе е 0.35 лв. месечно плюс 18 лв. еднократно за токен, SMS известяване (1 лв. за обслужване и 0.15 лв на всеки SMS) и еднократно плащане на комунални услуги (иначе 0.25 лв. за абонамент и 0.25 лв. за транзакция). Не се дължи такса кандидатстване за овърдрафт (5 лв.), но при закриване преди края на първата година се плащат 3 месечни такси неустойка.

СИБанк

СИБанк има три пакета. "Класика" включва безплатно теглене на банкомат на банката (иначе 0.20 лв), по 1 външен (2.10 лв. иначе) и 1 вътрешнобанков (1 лв.) превод в левове офлайн и неограничен брой преводи онлайн в рамките на банката (0.50 лв.), както и безплатно ползване на токен (иначе 25 лв.) и плащане на комунални сметки (иначе по 0.15 лв.). "Практика" предлага в добавка още един офлайн междубанков превод и такса за теглене от банкомати на други банки 80 ст. вместо лев. Последният пакет - "Комфорт", освен гореописаното има 2 междубанкови и 3 вътрешнобанкови офлайн превода, както и 50% отстъпка от годишната такса за кредитна карта (иначе 40 лв.). Прекратяването и на трите пакета обаче ще ви струва 20 лева, независимо кога го направите.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrinik avatar :-|
    hrinik
    • + 4

    Банка ДСК я няма в този списък. Знаех си, че съм прецакан.

    Нередност?
  • 2
    murttle avatar :-P
    murttle
    • - 1
    • + 4

    Защо, наистина, без ДСК? И къде е отметката "адверториал" или как там беше актуално да се наричат рекламните статии?

    Нередност?
  • 3
    trakerbg avatar :-|
    TrakerBG
    • - 3
    • + 3

    Месечната ми такса за разплащателна сметка в ПроКредит Банк е 1.20 лв. Към нея имам дебитна карта, регистрирана в иПей и Пейпал. Всички битови плащания и онлайн покупки минават през иПей/Пейпал и са безплатни, с изключение на плащанията към бюджета (например данък МПС, такса смет и т.н.), които са с такса от 0.30 до 1.20 лв. при многоредови плащания. Реално отивам 1-2 пъти в месеца до денонощен клон, в който сам си внасям пари по сметката, колкото са нужни, после си нареждам плащанията и край с ангажиментите. Лихви практически няма, но за разплащателна сметка не са и нужни. Това съм си представял винаги като банкиране и се радвам, че някой го предлага.
    Да са живи и здрави гореизброените банки, но няма да им стъпим при така посочените разходи.

    Нередност?
  • 4
    yavor87 avatar :-|
    Biker
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "TrakerBG":

    Същото е и положението в Алианц.

    Нередност?
  • 5
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • + 1

    Още малко и в България ще навлязат старт-ъпове за преводи и плащания без такси.

    Нередност?
  • 6
    arale avatar :-?
    inkaka
    • + 1

    До коментар [#3] от "TrakerBG":

    Какъв е този пла? И аз съм на Прокредит, но месечната ми такса е 3лв, за теглене от друг АТМ - 1лв, 2лв за периодични плащания, които имам и 1лв за банкови преводи.

    Нередност?
  • 7
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 2

    Защо не казвате, че при Ти Би Ай Банк (TBI Bank) няма месечни такси за разплащателни и спестовни сметки, няма такса теглене на каса за малки суми, таксата за банков превод (чрез онлайн банкирането) е само 50 стотинки?

    Месечна такса имат само ако имате дебитна карта. Ако не ви трябва карта (теглите на каса) няма месечна такса.

    Нередност?
  • 8
    trakerbg avatar :-|
    TrakerBG
    • + 1

    До коментар [#6] от "inkaka":

    Обикновена разплащателна сметка. Излъгал съм за таксата - 2 лв. месечно е, моля за извинение, мое недоглеждане.
    Всичко останало е така. НЕ ползвам периодичните плащания от самата банка и не мога да ви кажа колко би ми излязло, просто съм регистрирал картата в иПей, а там такси за битови сметки няма.

    Нередност?
  • 9
    chesten5139 avatar :-|
    Навуходоносор

    До коментар [#8] от "TrakerBG":

    Би трябвало да имаш такса за внасяне на пари в ипей или при плащане на сметка от ипей чрез карта в раязмер на 0.65 %.

    Нередност?
  • 10
    trakerbg avatar :-|
    TrakerBG

    До коментар [#9] от "Навуходоносор":

    Не, нямам. Може би заради електронния подпис, не знам. Но нямам никакви такси и удръжки, нито в ипей, нито в банката.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал