🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансов съветник в джоба

Как да се ориентирам в морето мобилни приложения, които твърдят, че ще ми помогнат да оптимизирам личния бюджет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само преди 10 години мобилните телефони можеха да правят много малко повече от това да предават разговори и съобщения, да визуализират пикселизирани игри от 80-те години и в най-добрия случай да поддържат практически неизползваем органайзър. Днес умните им събратя, без които не можем, имат незабавен достъп до цялото познание на човечеството, могат да снимат и обработват истински снимки с високо качество, да се използват за търговия на акции и да съхраняват и възпроизвеждат тонове – ако мерим в грамофонни плочи – музика.

Въпреки че масовата им употреба не е чак толкова поумняла (просто игричките са цветни), има изобилие от приложения, позволяващи да използвате всеки смартфон, за да управлявате по интелигентно семейния бюджет. Те ясно визуализират за какво харчите повече, отколкото подозирате, и колко "изгоден" е всъщност онзи кредит, който така силно ви рекламираха. Освен това някои от тях могат да се използват и при реализирането на бизнес начинания, за да улесните бюджетирането на проектите си.

Информационен потоп

Кое приложение да ползвам обаче? В магазините за мобилни приложения на Apple, Google и Windows Phone съществуват стотици, а може би и хиляди различни приложения за следене на личните финанси и пълното им обхващане е не само невъзможно, но и напълно безсмислено. Затова ще се спрем единствено на онези, които комбинират най-много сваляния и най-висока оценка. При това ще се фокусираме и върху България, защото за съжаление огромна част от приложенията са разработени предимно за американския пазар и не могат да се използват в пълната си функционалност у нас. Консултантският сайт similarweb дава оценка, кои са най-често използваните приложения у нас, като използва алгоритъм, в който се включва както оценката, така и броят сваляния на приложението.

Според него водещите приложения за управление на финансите на Android в България са Monefy, Handwallet и Wallet, докато за iOS са Spending tracker, My finances и Spendee. За съжаление данни за Windows Phone няма, но дори и да е доста по-ограничен пазар, за тази операционна система също има богат избор на подобни приложения.

Android

На заглавната страница на Monefy са поместени иконки с най-стандартните ежедневни разходи, като транспорт, дрехи, храна, така че потребителите бързо могат да добавят нова сума. Това приложение е семпло и с приятен дизайн, но не прави много повече, отколкото просто да записва приходи и разходи по дата. За разлика от него Handwallet и Wallet имат българска версия и предлагат доста повече функции. В Handwallet може да добавяте сметки, кредити, бизнес клиенти и анализи на средствата. То предоставя толкова много опции, че дори включва няколко обучителни клипчета, с които се разяснява как максимално добре да го използвате. Данните могат да се изведат в Dropbox акаунт. Има опция и за платена версия, която позволява създаване на нови "светове" - набор от сметки, категории и функции, чиято цена обаче е 35 долара. Wallet комбинира двата свята на лекия дизайн и на високата функционалност. То позволява поддържането на парична, кредитна и кешова сметка, предоставя диаграми, отчети и съставянето на бюджет. Създаването на нови сметки може да се случи в платените версии – годишните такси са 35 лв. за индивидуално приложение, 47 лв. за двойка и 93 лв. за семейство, при които данните се споделят между различните потребители. You Need a Budget е по-малко популярно приложение, което обаче дава възможност да синхронизирате въведените данни и да ги отворите чрез програма на компютър, ако предпочитате да разглеждате приходите и разходите си на по-широк екран.

iOS

При операционната система на Apple Spending tracker наподобява Monefy, но без илюстрациите. Сред плюсовете му е, че позволява данните да се свалят на pdf. Освен всичко останало, споменато досега в другите приложения, My finances има много полезна функция да добавя периодични разходи и приходи, като например наем за жилище или сметка за интернет. Такава функционалност на Android дава например Expense Manager. Spendee пък може да групира разходите и приходите не само по категория, но и по място на възникването им, което е особено полезно за хора, които пътуват повече.

Обратно в реалния живот

На приказки всичко това звучи много готино, но на практика се оказва не точно такова. Основната причина, поради която хората престават да използват подобни приложения в реалния живот е, че самото механично въвеждане на данните е досадно. Всеки път, когато напускате магазина или банката трябва да извадите телефона, да отворите приложението, да изберете категория, да наберете сумата и т.н. А представете си например, че в същото време държите тежка торба със седмичните покупки или че навън вали. Понякога е просто прекалено неудобно.

Много по-хубаво би било, ако всички транзакции се отчитат автоматично. Решението на този проблем е да ползвате приложение, в което директно може да въведете дебитните и кредитните си карти, така че тегленията и приходите по тях да се отбелязват автоматично. Такава функционалност засега имат мобилните приложения на банките и те не могат да се комбинират с едно изключение.

Място, файлове и камера

Когато използвате приложение за финанси, обърнете внимание на разрешителния му режим в момента преди да го свалите. Така например приложението на Банка ДСК, Райфайзенбанк и "Алианц" например изискват от вас да му разрешите достъп до местоположението ви, което е разбираемо, като се има предвид, че сред една от функциите му е да намира най-близко намиращия се банкомат на банката. Това е нищо в сравнение с мобилните приложения на Уникредит Булбанк и ОББ например, които изискват освен мястото, на което се намирате, да споделите с тях също така и самоличност, снимки и файлове, камера, както и информация за обаждания. Дори и това да звучи малко стряскащо, разработчиците твърдят, че това са стандартни протоколи на Android, с които се подобрява функционалността на приложението. Ако искате да използвате безплатно финансово приложение, на което да споделите данните от картата си, което обаче не е продукт на банката ви, трябва да сте наясно с риска данните за това какво купувате и как разполагате с парите си, да бъдат продадени на трети лица. Такива приложения могат да се ползват в чужбина.

Безплатно или не

Използването на повечето приложения е безплатно, особено когато се предоставя от търговските банки. Има едно особено изключение – приложението mobb, което може да се ползва от клиенти на няколко по-малки банки, които нямат собствени приложения. Това са Търговска банка "Д", Общинска банка, Интернешънъл асет банк, Токуда банк, а също така и ЦКБ, СиБанк и Инвестбанк. Приложението mobb позволява мобилно банкиране, но неприятният момент, който силно отблъсква потребителите е, че услугата е платена. Годишната такса е 7.20 лв. за вариант с ограничена функционалност, който позволява единствено наблюдаване на сметките и 14 лв. за пълна функционалност, която позволява и платежни услуги. Ето защо този продукт, разработен от "Борика банк сервиз", има сравнително ниската оценка 3.3 от възможни 5 точки от потребителите в магазина на Android.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал