Плати и спести

Банковите такси увеличават разходите, но с подходящ месечен абонамент може да бъдат намалени

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Таксите и комисионите често са онзи дразнещ елемент от банковите услуги, чиято логика клиентите не разбират и ги плащат с нежелание. Още повече че на фона на свитото кредитиране банките трябваше да намерят допълнителен източник на приходи, което се отрази и в по-високите им нива. И дори някои да отпаднаха законово, те бяха компенсирани с повишение на други.

Добрата новина все пак е, че банките предлагат пакетни услуги, които да намалят и оптимизират тези разходи за клиентите. Те представляват месечен абонамент на стойност между 3 и 20 лв., който осигурява основни или избрани услуги безплатно.

В този случай потребителите си спестяват три основни такси. Това са издаване и месечна поддръжка на дебитна карта (обикновено 1 до 5 лв.), теглене на пари от банкомат (обикновено около 1 лв. на всяко едно теглене, ако банкоматът не е на банката - издател на картата) и за регулярно плащане на комунални сметки (около 0.5 лв.). Собствениците на пакети ще получат и по-добро предложение, в случай че кандидатстват за ипотечен или потребителски кредит, с което ще свият годишния си процент на разходите по него. Има обаче една уловка и тя е, че банките често рекламират в пакетите си услуги, които обикновено са безплатни, като например използване на онлайн банкиране.

Кой какво предлага

Най-голямата по активи банка - Уникредит Булбанк, няма стандартни пакети, а изготвя персонални предложения на базата на потреблението на клиента.

Банка ДСК има два вида пакети, но само за младежи. Единият е студентски пакет, който позволява банков превод без такса за заплащане на семестриална такса към университет и други екстри и е с карта на Visa, докато другият е за лица oт 18 до 29 години и е с карта на Mastercard. Банката също така има и индивидуално банкиране, по което има различни отстъпки в таксите, но те зависят от месечните доходи на клиента. Изискването е месечният доход да е поне 2000 лв. или клиентът да погасява кредит към банката в размер най-малко на 150 000 лв., или да има активи (депозит или инвестиционни продукти) в банката от поне 50 000 лв.

Третата най-голяма банка, ПИБ, има два пакета. За клиенти между 18 и 23 години той е безплатен, като се плаща еднократно 2 лв. при създаването му. За тези на възраст между 24 и 30 таксата е 2.75 лв. на месец, но към пакета вече се включва и използване на онлайн банкирането с предоставен от банката токен, вместо електронен подпис. Клиентът получава до 20 безплатни sms известия за движения по сметката му. Също така плащането на ПОС-терминал в чужбина е безплатно. Макар че приемаме това като даденост, ПИБ е сред няколкото банки у нас, които таксуват плащането с карта, когато то се извършва в чужбина или на чуждестранен интернет сайт. Комисионата за тази услуга е 0.25% от похарчената сума. Сред по-големите банки, които също начисляват подобна такса, са ОББ, Пощенска банка и Сосиете женерал.

ОББ вече има 4 пакетни предложения, с три повече от пролетта на миналата година, като един от тях - "Привилегия", е специално предназначен за пенсионери. Откриването, както и закриването на всеки от тях не струва нищо. Такса в размер на 10 лева има само когато клиентът иска да прекрати пакета по-рано от 12 месеца от създаването му. Както и при ПИБ, пакетът при ОББ премахва комисионата за плащане на ПОС в чужбина, която иначе възлиза на 0.5% от сумата за Visa Electron. Най-всеобхватният пакет - "Активност", струва 6 лв. в случай, че ползвате над 10 дебитни транзакции през месеца и 12 лв., ако броят на транзакциите е под 10. В това число влизат теглене на банкомат и онлайн банковите преводи.

Пощенска банка предлага най-голям избор, като всеки следващ пакет включва предхождащия го и го надгражда. Базовият освен месечна такса обаче, за разлика от останалите, има разход за откриване на сметка. Всички цени на банката са малко по-ниски, ако клиентът получава заплатата си там. "Моите финанси" позволява теглене на каса до 2000 лв. месечно, откриване на безплатна валутна сметка и безплатно кандидатстване за издаване на кредитна карта (20 лв.). В пакета "Моето семейство" може да има две сметки и две дебитни карти и няма такса за обслужване на кредити, а пакетът "Моето предимство" освен това върви със златна дебитна карта на Mastercard за по-големи разполагаеми лимити.

При Райфайзенбанк има три пакета. "За заплата" всъщност може да се използва и без превод на работна заплата, но тогава цената му е малко по-висока - 2.90 лв. на месец, а банката досега залагаше на награди на лотариен принцип, за да привлече клиентите си да използват продукта. Прекратяването на този пакет струва 5 лв., независимо кога се прави. "Комфорт" дава възможност за три отделни сметки, а прекратяването струва 10 лв. Студентският пакет е обвързан с отпускане на държавно гарантиран студентски заем за покриване на семестриални такси, който е с преференциална лихва от 7% и безплатно поддържане и използване на банкомати на банката за студенти на възраст до 26 години.

При Сосиете Женерал Експресбанк банковият пакет Smart е с различна месечна такса от 4.90 лв. до 7.90 лв. в зависимост от лимита на дебитната карта, който се избира. Допълнителните плюсове, които вървят с този пакет са без такса за обслужване на овърдрафт, която иначе е еднократно заплащане на 5 лв., както и 20% по-ниска такса за обслужване на кредитна карта, която е 4.15 лв. на месец, тоест се спестяват 83 стотинки на месец, ако освен пакет си издадете и кредитна карта от банката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Айде напишете едно изследване за гаврата с основната разплащателна сметка по чл.73 от ЗПУПС и как нашенските банки извъртяха и огънаха приложението на евродирективата, а оФците блеят ли, блеят...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал