"Джуниър ачийвмънт" започна проект за финансова грамотност за учениците

Проектът е подкрепен от държавни институции, 8 браншови огранизации и дружества от финансовия сектор

Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписаха меморандум за подкрепа на проекта "Практични финанси".
Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписаха меморандум за подкрепа на проекта "Практични финанси".
Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписаха меморандум за подкрепа на проекта "Практични финанси".
Председателите на 8-те финансови асоциации лично подписаха меморандум за подкрепа на проекта "Практични финанси".
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-старите организации за развитие на образованието у нас, "Джуниър ачийвмънт", обяви началото на проекта "Практични финанси" за преподаване на финансова грамотност на учениците от гимназиалния курс на обучение. Първа фаза от него е изготвянето на образователен курс, който ще включва както учебници, така и интерактивни упражнения, които ще могат да се правят на смартфон.

Инициативата се подкрепя от Министерството на образованието, НАП, КФН и 8 професионални асоциации, които обхващат целия финансов сектор в страната, а финансирането се осигурява от дружества от бранша. Организацията по проекта е започнала преди повече от 1 година.

"Министерството има много отговорности – да обучим децата в математика, чужди езици, родолюбие, както и финансова грамотност, а и ако щеше – пътна безопасност, медийна грамотност, европейски ценности. Познанията по финансова грамотност, от една страна, зависят от усвоеното по математика, но от друга страна, може да направи математиката по-осезаема и интересна", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев

Програмата ще стартира пилотно в 25 класа в 25 различни училища във втория срок на тази учебна година, а от догодина тяхната бройка ще се увеличи поне двойно. Тогава тя ще има 72 учебни часа, което прави два часа седмично – те ще бъдат в свободно избираемата подготовка.

Бюджетът на програмата към момента е 100 000 евро, половината от които са осигурени от спонсорите, след което сумата е била удвоена от Европейската банка за възстановяване и развитие по програмата им "Подкрепа за общностите". Трите компании, които не само финансово са подкрепили идеята, но и са обещали да я подпомогнат с ментори – доброволци, които да се включват както в часовете, така и в обучаването на учителите, са пенсионното дружество "Ен Ен", небанковото кредитно дружество "БНП Париба лични финанси" и инвестиционният посредник "Карол". Подкрепа са оказали също така и "Булстрад", ДЗИ и "Доверие".

Меморандумът за подкрепа на проекта подписаха всички асоциации, представляващи финансовия бранш в България – Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация за потребителско кредитиране, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска асоциация на застрахователните брокери, Българската асоциация на управляващите дружества, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Досега подобни ограмотяващи кампании са провеждани от НАП, които в последните 4 години са обучили с тяхната кампания "В час с данъците" около 60 000 ученици за смисъла и принципите на данъчната система. В средата на миналата година фондация "Инициатива за финансова грамотност" представи сборник с 25 "финансови работилници", които могат да се преподават на ученици над 12-годишна възраст. От началото на тази учебна година пък картовият оператор Visa стартира проект "Нашите пари", съфинансиран от българските банки, по който финансова грамотност се преподава в 50 училища на деца от 9 до 12 клас.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал