🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Има притеснения, че фокусът на децата може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето
Има притеснения, че фокусът на децата може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето
Има притеснения, че фокусът на децата може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето    ©  Shutterstock
Има притеснения, че фокусът на децата може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финтех компаниите бързо започнаха да се конкурират с банките в много сфери. Извън тяхното полезрение обаче дълго време оставаха децата и тийнейджърите. Докато традиционната банкова индустрия предлага широка гама от продукти за тях - спестовни сметки, детски депозити и влогове, разплащателни продукти, които са свързани със сметката на родителя, както и специализирани продукти като попечителски фондове, сметки за съхранение на ценни книжа и различни продукти с инвестиционна цел, финтех компаниите едва прохождат в тази сфера. Говорим глобално. Първите, които попълниха тази липса, са британските Revolut и Monzo. В този сектор започват да гледат и големи американски банки, IT компании и ритейлърът Amazon. Благодарение на Revolut България също попадна на картата на офертите на финтех компаниите. Като цяло самите те не се различават много от тези на банките. Разликата идва в подхода - създаване на финансова грамотност, управление на бюджета, или накратко казано - отговорно харчене и планиране.

Един продукт - сходни предложения

В момента изборът на банкови карти за деца и тийнейджъри е голям, което може да обърка родителите. На практика обаче офертите им са доста сходни - основното е, че са без такса за откриване на разплащателната сметка и за издаване на картата, таксите за обслужване са символични. В допълнение, преводите от сметката на родител в същата банка също стават бързо. Често изборът е воден и от това в коя банка е сметката на самия родител.

С детските карти транзакции на стойност до 50 лева се извършват без необходимост от въвеждане на ПИН, може да имат допълнителен по-малък лимит за теглене от банкомат, ограничения да се пазарува в интернет и възможността да се следят всички тегления и плащания от родителите. За да привличат повече клиенти, все повече банки предлагат доста гъвкави условия, най-често за клиентите между 14 и 18 години - безконтактни плащания, по-големи лимити за теглене и безпроблемно пазаруване в интернет. Тук обаче с условието, че тези услуги стават само със съгласието на родителите. Повечето банки предлагат приложенията си за мобилно банкиране дори и за детските си разплащателни продукти. Налице е и опцията към карта на родител да бъде издаден дубликат за детето, като се сложи определен дневен или седмичен лимит. Този вариант обаче няма гаранция, че работи за непълнолетни при всички банки. При избора на детски продукт водещ може да е и мотивът мобилно разплащане и интегриране в телефона (Apple Wallet, Garmin Pay и други подобни продукти, предлагани в България).

Промяна на играта

С навлизането на финансовите технологии нещата се променят и предлагането на нови и интересни продукти се увеличава. От финтех компаниите британската Revolut е единствената дигитална банка, която предлага детски акаунти в България. Revolut Junior е предназначен за деца на възраст 7 - 17 години и цели да насърчи възпитаването на финансова грамотност сред младите хора чрез персонализирани парични инструменти и съвети. Акаунтите са свързани към акаунтите на родителя или настойника, който ги управлява и може да захранва незабавно детската сметка, да контролира опциите за сигурност на акаунта, да получава известия при всяка транзакция, както и да ограничава ползването на сметката при определени търговци. Създаването на Revolut Junior е безплатно, като към момента детските акаунти са достъпни единствено за потребителите, които използват платените планове Premium и Metal. Детската карта има своите ограничения, които са различни от тези за възрастни.

Обикновено при издаването на пластиката е необходимо да се представи акт за раждане на детето, с който да се докаже родителски статут, а ако то е над 14 години - и лична карта. При Revolut това не е необходимо, тъй като Junior всъщност е подсметка към личната сметка на потребителите на дигиталната банка.

"Разговорите за пари обикновено започват у дома и вярваме, че тези умения се придобиват малко по малко, чрез опит и с помощта на родители и настойници. Revolut Junior расте заедно с децата, докато те не отговарят на изискванията за стандартен акаунт 18+. Така, след като са независими, децата ще имат финансовите умения и грамотността, за да избегнат потенциално скъпи грешки", коментира ръководителят на проекта Revolut Junior Орелиен Гишар.

Различни изследвания показват, че децата реагират по-скоро позитивно на нововъведенията, но са налице и притеснения, че фокусът може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето. "Обществата вървят към безкешовото си бъдеще, плащанията става все по-лесни - това е колкото удобно, толкова и има потенциала да се превърне в проблем. В миналото децата можеха да усетят колко пари са изхарчили, докато сега, когато всичко се случва с натискането на един бутон, представата, че харчат реални пари, може да се замъгли", коментира пред Financial Times основателят на Nimbl Клинт Уилсън. Затова внимателно, всичко все още е във вашите ръце.

Лихва от родителите

Освен големите финтех играчи, които се опитват да навлязат в сектора, има и иновативни компании, чийто фокус са ексклузивно децата. Сред тях е подкрепената от технологичния гигант Amazon и инвестиционните банки JPMorgan Chase и Wells Fargo Greenlight Financial Technology. Компанията предлага умна дебитна карта, както и финансова апликация, която се управлява от родителите. Налице са функции за персонализиране на преживяването, като родителите имат възможност да "изплащат" лихва на децата си, когато те се опитват да спестяват, с идеята да им покажат на какъв принцип работи всъщност лихвата. В апликацията децата могат да групират средствата си в три различни категории - разходи, спестявания и дарения. Подобни модели имат и платформите Osper, goHenry и Nimbl, които разполагат дори с функцията родителите да задават задачи на децата, след чието изпълнение автоматично да бъдат прехвърляни малки суми. Всичко това стартира с приложенията, които целят да възпитат финансова грамотност и навици за спестяване и управление на парите. Впоследствие към функционалностите им бяха добавени и предплатени безконтактни дебитни карти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iqd30687376 avatar :-|
    iqd30687376

    Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just 2% interest rate. Contact Us Via.email: [email protected]
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    Нередност?
Нов коментар