🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Говори ми умно

Глобалните продажби на смарт високоговорители се увеличават с над 30% на година и са все по-достъпни и работещи в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С очакваното "поумняване" на домовете ни една категория устройства преживява бурен, но донякъде все още прикрит растеж. Продажбите на смарт високоговорители се увеличават със средно над 30% на година, но много потребители засега отлагаха покупката на такива джаджи. Причините са няколко: от една страна, притесненията за сигурността на личните данни след скандала с Cambridge Analytica и Facebook спираха някои купувачи, а от друга, офертите на пазара досега не бяха много. Но все повече компании извън лидерите Amazon и Google произвеждат такива устройства, които така или иначе използват асистентите на двата онлайн гиганта - Amazon Alexa и Google Assistant. Последните работят добре и в България, макар все още да не разпознават български и потребителите да не могат да се възползват от всички услуги. Мнозина считат тези колонки за центъра на умния дом, тъй като през тях с глас могат да контролират крушки, термостати, уреди, камери, врати и т.н., и тепърва ще добавят умения с развитието на технологиите. Отделно благодарение на изкуствения интелект те знаят все повече за потребителите си и техните интереси.

Избраните от "Капитал" умни колонки са най-продаваните на пазара в момента. Всички използват Alexa и Assistant, като умишлено изключихме тези с виртуалния асистент Cortana на Microsoft и HomePod на Apple, която е с помощника Siri. Причината е, че те все още не са достигнали функционалността на по-развитите си "колеги". А за навлизане в сегмента се подготвят и Facebook и Spotify.

Amazon Echo

цена: 200 лв.

Echo беше първата масова умна колонка на пазара и като пионер успя да натрупа доста почитатели и потребители, преди конкурентите да се включат в този бизнес. На пазара сeга е второто поколение на говорителя, което има по-добри звукови качества на по-ниска цена от предшественика си. Echo използва асистента на Amazon - Alexa, който поддържа свързването и контрола на най-много уреди и услуги в умния дом и това го прави предпочитан за някои пред Google Assistant. Поддържа слушане на музика, следене на времето, новини, търсене в интернет (макар да изостава в тази сфера от Google) и др. На големите пазари като САЩ Amazon предлага далеч повече от услугите си през Echo като поръчки на продукти и други, но и в България функционалността расте с всеки месец. Може да се свърже и през Bluetooth. Може да се поръча от български онлайн търговци или от сайтове в Европа.

Google Home

Цена: 300 лв.

По-голямата колонка на Google излезе на пазара преди година и половина, но все още се продава добре. Тя имаше да наваксва изоставането си от Еcho, но Google успя бързо да развие достатъчно услуги и платформи и за нея. Home може да контролира все повече продукти в умния дом (макар по-малко от Еcho), както и да дава пълна информация за потребителя си (тъй като Google знае почти всичко за него/нея). Отделно може да се свързва с телевизори и монитори през устройството Google Chromecast, с което потребителят може да пуска видео (YouTube, Netflix и др.). Като цяло Assistant е "по-умен" от Alexa, но разликата между двете платформи не е толкова голяма. Може да се свърже и пред Bluetooth. Може да се поръча от български онлайн търговци и сайтове в Европа.

Amazon Echo Dot

110 лв.

Малкият събрат Echo Dot запазва всичко от Echo, но на далеч по-ниска цена. Колкото и да е изненадващо, малкият му говорител звучи достатъчно силно, а микрофоните улавят команди от доста голямо разстояние. Използва всички услуги на Alexa. Може да се свърже и пред Bluetooth. Може да се поръча от български онлайн търговци или от сайтове в Европа.

Google Home Mini

120 лв.

Също като Amazon Echo Dot, Home Mini е опитът на Google да вкара своя Assistant в колкото се може повече домове. Има всички умения на Google Home, но в минималистичен дизайн. Успехът на Assistant и свалянето на дистанцията от Amazon в голяма степен се дължи на добрите продажби на Mini. Също поддържа свързване с Google Chromecast. Може да се свърже и пред Bluetooth. Може да се поръча от български онлайн търговци или от сайтове в Европа.

Sonos One

420 лв.

Amazon започнаха да партнират с производителя на музикално оборудване Sonos и така се роди One. Говорителят има изчистен дизайн и далеч по-добър звук от собствените продукти на интернет гигантите, макар и на по-висока цена. Поддържа абсолютно всички функционалности на Alexa, а по някое време през тази година се очаква и интеграция с Google Assistant, което означава, че ще става все по-добър. Може да се поръча от сайтове в Европа.

JBL Link 20

400 лв.

Също както и в случая със Sonos, JBL също навлезе в индустрията с умни колонки, но този път в партньорство с Google Assistant. И тук предимството пред собствените предложения на Amazon и Google е по-доброто качество на звука при по-висока цена. Link 20 има страхотен бас, а също така е и водоустойчив, тъй като за разлика от останалите високоговорители може да работи на батерия - например в двора. Естествено нужна е връзка с интернет, за да се използват всички услуги. Може да се поръча от европейски сайтове.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hotclick avatar :-|
    hotclick

    Засега разбират и говорят само на 5-6 езика с прилежащите им диалекти. Много по лесно е да кажеш "Алекса, светни лампата", отколкото да бръкнеш в джоба за телефон, да отвориш приложението и да светнеш. А и вече са достъпни в България https://smartarena.bg/alexa-amazon-glasov-asistent/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал