🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ела на гости в моя умен дом

Джаджите за автоматизация на къщите спестяват време и разходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологиите за умен дом на пазара стават все повече и обещават да направят къщите по-удобни, сигурни и модерни. Всичко това спестява време и оптимизира разходите. Според Gartner свързаните устройства ще нараснат с 30% до края на 2017 г., за да достигнат пазар от 8.4 млрд. бройки, а 63% от тях ще са в потребителския сегмент. Друг положителен факт е, че все повече български производители също предлагат такива решения - от смарт бойлери през устройства за контрол на температурата до джаджи за сигурност. Отделно последните иновативни продукти в сектора на водещите глобални компании отдавна са налични онлайн или по магазините в България. Така домашната автоматизация става лесна и бърза, стига да се изберат правилните продукти. Ето няколко предложения.

Tesy Modeco Cloud

Устройство: Бойлер

Цена: 400 лв. за 80 л

Българската компания "Теси" продава умния си бойлер Modeco Cloud от началото на годината. Уредът може да се настройва от разстояние - кога да се включи, каква да е температурата на водата и т.н. Освен това бойлерът може да следи ежедневния ритъм и потребление в едно домакинство и да избира режима на работа, за да пести енергия. Устройството има Wi-Fi връзка, през която може да бъде управлявано от разстояние през браузър или мобилното устройство tesyCloud на компанията. От "Теси" обещават до 20% по-ниски разходи на ток заради иновативните решения. Българската фирма тепърва ще разширява портфолиото си в сегмента, като в момента предлага и електрически конвектор с интернет управление. Цената е около 400 лв. за 80-литров бойлер, но за още 60 лв. може да бъде закупен и 100-литров.
Melissa WiFi

Устройство: Управление на климатици


Цена: 190 лв.

Melissa WiFi е дело на българския стартъп M Climate (бивш Melissa Climate) и е интелигентно устройство, което работи с домашния климатик и може да управлява хиляди различни модели. Контролът му става дистанционно от мобилно устройство, като се управляват температурата и разходът на енергия по ефективен начин. Създателите й твърдят, че умната джаджа може да спести до 25% от потреблението на електричество. Melissa WiFi се инсталира и настройва лесно, а е и "умна" - тя се напасва към навиците на потребителите и се учи кога и как да работи. Компанията вече продава в много държави и постоянно разширява предлаганите продукти, които вече включват и устройства за контрол на бойлера и на радиаторите.

LeGrand CLASSE 300X13E

Устройство: Многофункционален видеодомофон

Цена: 1000 лв.

Моделът на френската компания Legrand e видеодомофон, който дава възможност за лесен контрол на жилището отвътре и от разстояние през смартфон. Той се свързва с други устройства в къщата и така собствениците могат да приемат и провеждат разговори от всяка точка, да отворят входната врата или вратата на гаража, да се обадят до вкъщи, да извършват дистанционно видеонаблюдение, да включат пръскачките или осветлението в градината. Джаджата има 7-инчов дисплей и може да бъде контролирана през приложение за Android и iOS. Продажбите в България ще започнат скоро, като джаджата може да бъде поръчана и от европейски онлайн магазини.
Комплект Philips Hue

Устройство: Умни крушки


Цена: 190 лв.

Philips Hue са най-популярните умни крушки на пазара, макар конкуренцията да става все по-ожесточена. Срещу цената от 190 лв. потребителите получават две бели крушки плюс конектор за връзване към WiFi. За още 60 лв. може да се добави и тъй нареченият димиращ суич, който дава възможност за намаляване и увеличаване на светлината. Комплектът може да се контролира както през смартфона, така и с глас през умни говорители като Amazon Echo и Google Home. Philips предлага и много други различни по вид и цвят крушки.

IKEA TRADFRI

Устройство: Умни крушки

Цена: 150 лв.

Шведският мебелен гигант IKEA реши да навлезе в умния дом през миналата година. Първата стъпка в тази посока беше директно предизвикателство към лидера при умните крушки - Philips, с комплекта Tradfri. Базовият комплект се продава от пролетта в България и включва основното гейтуей устройство, което се свързва към рутера, дистанционно и две LED крушки, и струва 150 лв. Срещу още 50 лв. може да се добави сензор за движение (и още една крушка), който включва светлината, когато човек влезе в стаята. Като и при Hue, комплектът може да се контролира през приложение - Tradfri, като предстои интеграция и с умни говорители като Amazon Echo и Google Home.

Netgear Arlo Pro

Устройство: Охранителна камера и говорител

Цена: 500 лв.

Охранителната камера на Netgear е удобна по няколко причини: тя е малка, безжична и водоустойчива, което позволява поставянето й на скрито място и навън. Има и сензор за движение и нощно виждане, а зареждащата й батерия издържа дълго без проблем. Тя се свързва с базовата станция на Netgear (която струва още 200 лв., а целият комплект с две камери и станция е към 1200 лв.) и качва видеото в облака. Може дистанционно да се контролира през приложението Arlo. Има микрофон и високоговорител, през които собственикът може от смартфона си да стресне неканени гости като животни... или хора.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hotclick avatar :-|
    hotclick

    Смарт домът е важно да се изгради с мисъл. Да не се купуват хаотично устройства, които работят с различни приложения. Защото за да светнете лампата ще трябва бръкнете в джоба си и да отворите едно приложение, за да промените температурата на климатика - друго приложение и така нататък.
    Умният дом трябва да носи улеснение и впослествие спестяване на усилия, заради автоматизацията и като краен резултат - по-ниски сметки за ток.
    Ето тук https://smartarena.bg/wifi-zigbee-zwave-sravnenie/ са сравнени новите протоколи, които може би скоро ще изместят уайфай от върха.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал