Тих взаимен бум

Активите на инвестиционните фондове в България нараснаха до почти 4 млрд. лв. през миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската фондова индустрия изживява своя тих бум. За 10 години активите на инвестиционните фондове са нараснали с 3.77 млрд. лв. и само лошото представяне на борсите в края на миналата година не им позволи да преминат границата от 4 млрд. лв. Най-вероятно е въпрос на време и това да се случи, тъй като от началото на годината има възстановяване на пазарите. Разбира се, и това е условно, тъй като последните вече десет години постоянно растат и рано или късно ще има корекция. В основата на повишението на фондовата индустрия са почти нулевите лихви по депозитите, които стимулират търсенето на алтернативна доходност, както и възходът на капиталовите пазари.

Например към края на декември най-добре представящите се български фондове бяха регистрирали доходност около 5%, но имаше и много с отрицателна. Заради възстановяването през януари обаче доходността силно се покачи - до 15-20% при някои фондове в акции. На нея обаче трябва да се гледа дългосрочно и в този смисъл кратките движения не трябва да са повод за голяма еуфория или разочарования.

Въпреки ръста на активите обаче те остават далеч от сумата на депозитите на домакинствата, които миналата година преминаха 50 млрд. за първи път, а с тези на бизнеса са над 70 млрд. лв. Като дял от БВП активите са все още и далеч от тези в ЕС - в България съотношението е под 4%, а в държави с по-висока инвестиционна култура този дял е 50-70%. В момента в ЕС инвестиционните фондове управляват активи за 16 трлн. евро, като за десет години нарастването е с внушителните 10 трлн. евро. Най-големи вложители в тях са институционалните инвеститори - пенсионни и други фондове, като така е и в България. Общо в Европейския съюз се предлагат над 60 хил. фонда.

През миналата година в България с най-голям дял са чуждестранните фондове, предлагани тук – активите им са 2.405 млрд. лв., а тези на българските са 1.5 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. Интересното е че спадът в края на миналата година идва именно от чуждите фондове, докато при българските има леко нарастване. Най-много средства при българските са инвестирани в балансирани и облигационни фондове (920 млн. лв.), докато в тези в акции са 611 млн. лв.

Традиционно активите на чуждите фондове са повече, тъй като те се предлагат от банки, които имат достъп до повече клиенти, но и от местни управляващи дружества, които са техни дистрибутори. Освен това чуждите предлагат и по-разнообразни схеми, което е сред другите причини да привличат повече ресурс. Към края на декември в България се предлагат 1068 фонда - 935 чужди и 133 местни, като общият им брой е нараснал с 26 за година.

Статистиката на БНБ не прави разбивка за рисковия характер на чуждите схеми, а само за българските. Оттам може да се направи извод и за предпочитанията на българските вложители - те залагат предимно на балансирания и малък риск. Най-големите вложения са в балансирани фондове и такива в облигации. Останалата част са в акции. Всъщност консервативната инвестиционна култура (и често липсата на такава) са сред причините българите да предпочитат сигурността на депозита и да пренебрегват алтернативните им.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Преди да си дадете парите вижте колко са годишните разходи (такса управление).

    Безумие е да се плаща 1% или повече.

    По-добре е да се купи ETF, който има такса управление 0,07%, вижте тези на iShares, които се търгуват на европейски борси. Някои от тях инвестират в акции на компании от САЩ. Така може да инвестирате в САЩ чрез европейски ETF, търгуван на европейска борса и да не плащате данък върху печалбата от продажба на дялове (защото са освободени от данък, тъй като се тургуват на регулирана борса в ЕС).

    Някои ETF-и не изплащат дивиденти на притежалтеля на дялове (реинвестират се дивидентите на акциите, които фондът е придобил), което е предимство, защото ви спестява деклариране на дивиденти в данъчната декларация, което е проблемно (законът изисква да представите "доказателства" за удържани данъци върху дивидента в чужбина, без да има дефиниция за "доказателства").

    Нередност?
  • 2
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Преди да си дадете парите на някой да ви ги управлява научете какво значи термина "illusion of skill". Мениджърите на фондове беснеят когато това понятие им се спомене. Също така скачат като ужилени когато се спомене Канеман или Талеб (защото пишат едни такива неща по темата за "illusion of skill", които са доста неудобни за мениджърите на фондове).

    Също така мениджърите на фондове реагират бурно когато им намекнете, че ще има криза и акциите ще се сриват (при мечи пазар е логично клиентите да си дръпнат парите от фондовете, които инвестират в акции - защото няма смисъл хем да се губят пари, хем да се плаща такса управление).

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал