🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Активите на взаимните фондове преминаха за първи път 4 млрд. лв.

Само за година повишението е с 500 млн. лв., подкрепено от възстановяването на финансовите пазари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път в историята на България активите на инвестиционните фондове надминават 4 млрд. лв. Ниските лихви, търсенето на алтернативна доходност и възстановяването на глобалните финансови пазари са основните причини за бума им – в края на март сумата им е 4.152 млрд. лв., а повишението за година е с почти 500 млн. лв.

Въпреки това обаче като дял от БВП фондовата индустрия е доста далеч от тази в развитите държави. Тук процентът е 3.6%, докато средно за ЕС е около 60%, което може да говори само за големия потенциал на тази индустрия.

С най-голям дял при фондовете са тези, предлагани от чужди управляващи дружества – те държат 2.59 млрд. лв., а 1.56 мрд. са в българските взаимни фондове. На годишна база най-много нарастват активите на българските фондове в облигации, а на тримесечна - на тези в акции, което се обяснява и с възстановяването на капиталовите пазари през периода. По отношение на чуждите схеми няма такава разбивка.

Общо активите на фондовете са далеч по-малки в сравнение със средствата по депозити – над 50 млрд. лв. Това е доста показателно за консервативния профил на българските спестители, които залагат на сигурността, дори при нулева доходност по влоговете, която, ако се сметне и с инфлацията, реално е отрицателна. За разлика от депозитите, които са гарантирани до 196 хил. лв. от държавата, при фондовете няма такова покритие.

Към края на тримесечието доста от рисковите фондове в България донесоха двуцифрена доходност, а дори балансирани и консервативни схеми биха лихвите. Разбира се, това не е с гаранция за бъдещо положително представяне.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал