🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дивидентите отвъд борсата

Големите непублични компании и тази година ще разпределят част от печалбите, макар и по-малко спрямо 2018 г.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Някои от най-големите български компании, в които има и доста малко акционери, продължават традицията за разпределение на дивидент и през тази година. Обемът им за 2018 г. обаче е значително по-малък от предходната. Това се дължи най-вече на спад в печалбите или засилени инвестиционна активност. Разбира се, при някои компании има и леко повишение.

Информацията е важна, тъй като става въпрос за компании, които навремето са били приватизирани по линия на масовата приватизация или са били на борсата и вече са се отписали. По тази причина в тях има много дребни акционери, които обаче не знаят правата си и често пропускат да се възползват от тях – да получат дивидент, да участват в общо събрание, обратно изкупуване или увеличение на капитала. Като цяло много от непубличните компании имат ниско ниво на прозрачност и зачитане на правата на малките акционери. Често причината за отписване от борсата е и именно желанието да няма намеса от собственици извън мажоритарния. Други пък са на другия полюс и често имат много по-добра корпоративна отговорност дори и от публичните дружества, които са длъжни да спазват много по-високи стандарти.

Рекордът отново е в Пирдоп

Общо за миналата година ще бъдат разпределени малко над 400 мнл. лв. при 620 млн. лв. за 2017 г. Сумите може и да варират, тъй като в статистиката не влизат абсолютно всички компании. Има и много големи, които не разпределят. Дори и така сумата е далеч по-голяма от тази, която разпределиха през тази година листваните на БФБ дружества - 147 млн. лв.

Традиционно най-голям дивидент разпределя медодобивният завод на "Аурубис" в Пирдоп. През миналата година компанията, която е втората по големина в България по размер на приходите, раздаде рекордните почти 400 млн. лв. от печалбата за 2017 г. Извън мажотирания собственик има 29 хил. акции, разпределени в над 2000 собственици. Основен акционер в дружеството е германската група Aurubis (през регистрирано в Австрия дружество), която държи почти 20.8 млн. акции (99.86%). През тази година обаче компанията ще разпредели двойно по-малка сума заради понижената печалба – за акционерите ще отидат 202 млн. лв.

Дружеството има много последователна политика по отношение на разпределение на печалбата - за три години към акционерите са върнати почти 800 млн. лв. Политиката на базирания в Пирдоп завод е отворена и към интересите на малките акционери - в града има информационен център, където всеки може да получи информацията, която го интересува. От списъка с присъствалите на общото събрание акционери обаче не личи да е имало голяма заинтересованост от малките собственици - извън мажоритарния е присъствал само още един притежател на акции. Все пак това на ги лишава от правото да си получат дивидента.

На второ място по размер на дивидента е "Солвей Соди", който ще е по-нисък през тази година. От отписването й от борсата през 2002 г. обаче компанията е разпределила над 1 млрд. лв. сред акционерите си, като единствената година, в която е пропуснала да направи това, е 2005 г.

Сред големите индустриални и добивни компании, които дават дивидент, е и "Асарел Медет". През последните две години тя е разпределила съответно 51 и 84 млн. лв. от печалбите си, като това става ясно в докладите за дейността на компанията за 2018 г. и 2017 г.

През тази година ръководството на предприятието е предложило такъв да не се разпределя, според дневния ред на общото събрание. По време на провеждането му обаче председателят на Надзорния съвет и акционер Димитър Цоцорков е направил друго предложение за разпределение, което е било прието.

От протокола на събранието обаче не става ясно какво е било то. От компанията също не пожелаха да коментират пред "Капитал". През тази година тя направи и процедура по обратно изкупуване на акции, при която са били упражнени 558 хил. акции, или 13.9% от капитала, които сега са в самото дружество и реално са без права. Целта е впоследствие този дял да бъде продаден на нов инвеститор.

Сред компаниите със стабилна дивидентната политика са два от най-големите производители на бира - "Карлсберг България" и "Загорка". Другата компания от топ 3 "Каменица" обаче няма да разпредели и през тази година част от печалбата си.

Кой не разпределя

Най-голямата компания в България, която има и значителен брой дребни акционери, е "Лукойл Нефтохим". През миналата година тя отново излезе на загуба след временни печалби през 2016 и 2017 г. От приватизацията й и слизането от фоновата борса тя традиционно е на загуба, което не й позволява да разпределя дивиденти, а когато има печалба, тя обичайно отива за покриване на загубите. "Биовет" също е сред големите бивши борсови дружества, които няма да разпределят дивидент от печалбата си, която за 2018 г. е 28 млн. лв.

Печалби няма да разпределят и КЦМ, "Балканфарма Дупница", "Агрополихим". Решенията да не се дава дивидент обаче не са непременно лоши, тъй като всяка компания има определена политика в тази посока – било заради инвестиции или разрастване. В случая проблемът по-скоро е за дребните акционери, които не могат да монетизират вложението си, още повече ако непубличната компания не прави обратни изкупувания на акции от тях.

Да припомним!

След като Общото събрание на акционерите гласува дивидент, неговото изплащане трябва да започне в рамките на 3 месеца по закон. Дивидентът има давност 5 години и ако в този период не е потърсен, сумата се връща в дружеството и акционерът губи правото си на сумата. Всеки собственик трябва да има своя депозитарна разписка, която е получил при приватизацията. Важно е да се знае, че броят на акциите, които пише, че притежава в нея, може да не отговаря на реалния брой. Причината е, че дружеството може да е правило увеличения на капитала или други преобразования. НАП и Централният депозитар имат услугата EWALLET, която позволява на всяко физическо лице, което притежава Персонален идентификационен код (ПИК) от приходната агенция, да провери безплатно онлайн какви финансови инструменти притежава. Другият вариант е проверка в инвестиционен посредник, за което ще се заплати такса.

Най-лесното нещо, което може да се направи, е да се установи контакт с компанията, където в най-честия случай трябва да се попълни формуляр и да се подаде банкова сметка за превод на дивидент. Последният не се изплаща на ръка. Ако предходните години (до 5) е имало такъв, той също трябва да бъде преведен на акционера. За физическите лица ще бъде удържан данък от 5% при източника, тоест ще бъде получен нетният му размер. При починал акционер наследниците му унаследяват акциите.

Все още няма коментари
Нов коментар