🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дивидентите са малката утеха за инвеститорите на фондовата борса

Ако се изключи обаче новият член на БФБ - "Градус", публичните компании намаляват общата печалба за разпределение през 2018 г.

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • По-лошата финансова 2018 г. и плановете за инвестиции са причините за горната тенденция
  • Инвестициите в дивидентни акции обаче остават по-добра алтернатива от банковия депозит в дългосрочен план

Малко, но от сърце. Така може да се определи дивидентната карта на българския капиталов пазар през последната една година. Средната доходност за периода се увеличава, но акциите на Българска фондова борса (БФБ) загубиха от стойността си. Така раздадените дивиденти са само малък буфер на претърпените загуби във вложенията на инвеститорите през изминалата една година.

Добрата новина е, че българските публични компании все пак ще разпределят повече дивидент на своите инвеститори в сравнение с предходната година – малко над 147 млн. лв., или увеличение от 5% на годишна база. Основната причина в ръста се крие не толкова в увеличение на разпределената печалба, а в новото попълнение на БФБ - производителят на пилешки и свински продукти "Градус", който раздаде първия си дивидент тази година. Ако го извадим от списъка, картината се променя и показва, че дивидентните "доайени" на родния пазар ще ограничат разпределената с акционерите си печалба, от една страна, заради активизиране на инвестиционни планове, а от друга, заради по-лошата финансова 2018 година. Без "Градус" общата сума на раздадените дивиденти се очаква да е 123 млн. лв., или 12% спад на годишна база.

Групата на лидерите

Безспорно дивидентният приз тази година отива при "Градус". След листването ѝ през лятото на 2018 г., мениджмънтът на компанията спази обещанието си за минимум 90% разпределение на печалбата на ниво холдинг. В резултат акционерите получиха 24.4 млн. лв., или по 0.10 лв. на акция, което им донесе доходност от 5.46% - най-високата сред ликвидните компании на БФБ тази година. Следва да се отбележи, че обявеният дивидент се базира на резултатите, постигнати от дъщерните дружества на компанията през 2017 г., която беше рекордно добра за холдинга.

В допълнение - инвеститорите могат да очакват още един дивидент до края на 2019 г., след като мениджмънтът заяви своята готовност да присъедини "Градус" към дружествата, раздаващи печалбата си два пъти годишно. Към момента само фармацевтичната група "Софарма" и производителят на радиатори "Корадо" имат тази практика.

Предприятията от групата на "Стара планина холд" също зарадваха своите инвеститори с по-високи дивиденти в резултат от добрата финансова 2018 г. за тях, като най-голямо увеличение отбелязаха "Елхим Искра" и "Хидравлични елементи и системи" съответно с 33% и 20% ръст на брутния дивидент за акция.

"Корадо" за поредна година повиши нетната си печалба и възнагради своите акционери с два 6-месечни дивидента, или общо 0.29 лв. на акция на годишна база, при 4.08% доходност. Куриерската компания "Спиди" също зарадва инвеститорите със 17% по-висок дивидент от 1.40 лв. на акция след постигнатия двуцифрен ръст както на местния, така и на румънския пазар.

Стъпка назад

За част от редовно изплащащите дивидент компании 2018 г. беше трудна. Така с оглед на по-слабите резултати производителят на акумулаторни батерии "Монбат" реши да разпредели по-малко към своите акционери. Въпреки годишния ръст на индивидуалната печалба от 56% до 9.9 млн. лв., на консолидирано ниво "Монбат" показа слаби резултати главно заради бавното развитие на бизнеса в Италия и Германия, където придоби три компании през 2017 г.

Производителят на алуминиеви полуфабрикати "Алкомет" отбеляза спад в нетния си резултат заради увеличените оперативни разходи, което доведе и до решението за 40% по-малък дивидент в сравнение с предходната година, или 0.15 лв. на акция. Други редовни участници в класацията като "Неохим" и "Трейс груп холд" тази година не фигурират в списъка. "Неохим" завърши 2018 г. с отрицателен финансов резултат заради скокообразния ръст в разходите за въглеродни емисии и транспорт, а "Трейс груп" реши да не разпределя печалба, въпреки че постигна 14% ръст на крайния резултат.

Пари за инвестиции

Някои компании предложиха по-малко на своите акционери предвид необходимостта от финансиране на инвестиционните си планове. Това важи в пълна сила за компаниите от групата на "Софарма". Поради агресивното си разрастване както на местния, така и на сръбския пазар, мениджмънтът на дистрибутора на лекарства в групата "Софарма трейдинг" отново запази дивидента на нива от 0.30 лв. на акция въпреки отбелязания ръст от 23% в годишната индивидуална печалба.

Може би най-голямата, за съжаление негативна, изненада поднесе "Софарма", след като не предложи втори 6-месечен дивидент, ограничавайки годишния до 0.05 лв. на акция, или 55% намаление. Решението беше свързано с подпомагането с близо 68 млн. лв. под формата на заем на асоциираното ѝ дружество "Доверие обединен холдинг" във връзка с навлизането на последното на банковия пазар в Молдова и придобиването на молдовската Молдиндконбанк.

В лоното на дивидентните компании

Предвид дълго задържалата се конюнктура на ниски, клонящи към отрицателни, лихви, съчетано с намаляващата капиталова печалба от акциите на БФБ през последната година, инвестицията в дивидентни компании остава добра алтернатива за инвеститорите. Последното се потвърждава и от факта, че тази година почти всички дивидентни компании отбелязаха ръст в доходността.

Сред първенците се нареждат "Агрофинанс" АДСИЦ и "Елана Агрокредит", които донесоха на своите акционери доходност от съответно 5.20% и 4.77%. Значително по-добро от миналата година е представянето на "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, който тази година ще раздаде приблизително 0.10 лв. на акция при доходност от 4.70%. Двойно по-малък дивидент ще разпредели най-голямото дружество за земеделска земя "Адванс Терафонд" АДСИЦ – 0.047 лв. на акция (доходност 2.54%), след като през 2018 г. компанията отбеляза малки и спорадични продажби на земеделска земя.

Доходност, къде си?

Ако погледнем доходността от дивидентите в по-общ план ще достигнем до заключение, че медианата при ликвидните компании на БФБ е около 3.30%, а ако включим и по-слабо ликвидните компании медианата на дивидентната доходност се увеличава до 3.68%. И двете стойности бележат ръст на годишна база. Но тук трябва да отчетем липсата на капиталова печалба и спада на цените на акциите при повечето компании за последните 12 месеца, което е и до някъде причината за повишената доходност. Разбира се ако разглеждаме инвестициите дългосрочно, със сигурност акциите са предпочитан избор пред алтернативата от близки до нула лихви по депозитите и растящата инфлация.

----

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Все още няма коментари
Нов коментар