"Евроинс иншурънс груп" вдига капитала си с над 82 млн. евро

Средствата идват от мостов заем, взет от инвеститори в мажоритарния собственик на застрахователната група "Еврохолд България"

Освен за подкрепа на дъщерните дружества в групата набраните по този начин средства ще са гориво за още експанзия в региона, обясни Асен Христов, един от собствениците на "Еврохолд"
Освен за подкрепа на дъщерните дружества в групата набраните по този начин средства ще са гориво за още експанзия в региона, обясни Асен Христов, един от собствениците на "Еврохолд"
Освен за подкрепа на дъщерните дружества в групата набраните по този начин средства ще са гориво за още експанзия в региона, обясни Асен Христов, един от собствениците на "Еврохолд"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Освен за подкрепа на дъщерните дружества в групата набраните по този начин средства ще са гориво за още експанзия в региона, обясни Асен Христов, един от собствениците на "Еврохолд"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По план капиталът на компанията трябва да се вдигне до 483.4 млн. лв.

Застрахователната група "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) е на път да изпълни успешно плановете си за увеличение на капитала със 100 млн. евро, след като мажоритарният й собственик "Еврохолд България" записа нови акции за повече от 82 млн. евро. Операцията е финансирана чрез мостов заем от инвеститори в групата. Той дава възможност на холдинга да запише и останалите книжа, в случай че другият основен акционер Basilodon Holding (дружество на гръцката Global Finance) не упражни правото си да участва до изтичане на дадения срок в края на януари. С получените по този начин средства ще бъдат подпомогнати застрахователните компании в групата, работещи на пазарите в Румъния, България и Македония, и ще се пристъпи към нови придобивания на застрахователни бизнеси в региона, обясниха от дружеството.

План Б

Набирането на допълнителен капитал в застрахователния подхолдинг от групата на "Еврохолд" се очерта като необходимост след стрес тестовете на румънския пазар от миналата година, показали дупка с размер 120 - 130 млн. евро в тамошното дружество, а също и като "застраховка" срещу подобен сценарий при предстоящите тази година проверки в българския застрахователен сектор. За тези цели, както и за приключване на обявени вече сделки по придобиване на застрахователи в региона "Евроинс иншурънс груп"свика общо събрание и акционерите решиха да увеличат капитала с до 100 млн. евро. А покана да запишат от тях пропорционално на акционерното им участие бе отправена до собствениците на застрахователния холдинг - "Еврохолд България" и люксембургския Basilodon Holding.

На 29 декември от българската публична компания съобщиха, че са записали нови акции за 82.14 млн. евро, като останалите 17.8 млн. евро следва да бъдат записани от Basilodon Holding. В случай че той не упражни правото си да участва, което според запознати с процедурата е много вероятно, делът ще бъде записан от "Еврохолд", потвърдиха от компанията. Дори и да не се стигне дотам обаче, съгласно условията, заложени в процедурата, тя ще се счита за успешно изпълнена. Нещо повече - не е необходимо участниците да внесат цялата сума за записаните акции. Достатъчно е да се платят 25% от цената, а остатъкът може да се превежда на вноски в следващите две години.

Това означава, че на този етап "Еврохолд" може да внесе 20.5 млн. евро за записаните акции с номинал 82.14 млн. евро, или 25 млн. евро, ако се стигне до записване и на дела на "Базилдон холдинг". Първоначалната идея за набирането на средствата за увеличение на капитала бе да се емитира облигационна емисия. Тя обаче беше блокирана от войната на "Евроинс" с Комисията за финансов надзор. Зам.-председателят на регулатора, отговарящ за застраховането, Ралица Агайн отказа да одобри покупката на по-малкия застраховател ХДИ от групата, но в последните дни на 2015 г. останалите членове на КФН уважиха жалбата на ЕИГ и отмениха решението й. От холдинга обясниха, че по облигационната емисия продължава да се работи и има напредък, но тъй като процедурата отнема време, се е стигнало до междинен заем.

"Средствата за увеличението на капитала на "Евроинс иншурънс груп" са осигурени чрез предварително планирано мостово финансиране, което ще прерасне в дългосрочно финансиране, след като мажоритарният собственик "Еврохолд" реализира облигационната си емисия на международните пазари", обясни Кирил Бошов, изпълнителен директор на застрахователния подхолдинг. Един от крайните собственици на холдинга, Асен Христов, добави, че очаква облигационният заем да бъде факт до края на първото тримесечие на тази година, като в момента се преговаря за постигане на най-изгодните параметри по него. Според одобреното от акционерите емисията може да е с размер между 40 и 100 млн. евро, с минимален матуритет от 24 месеца и лихвен купон между 8 и 13% годишно. Като обезпечение по заема ще служат до 67% от акциите на ЕИГ.

Експанзията продължава

"Средствата от увеличението на капитала на"Евроинс иншурънс груп" ще бъдат използвани за подкрепа на дъщерните застрахователни компании, както и за финансиране на експанзията на холдинга", обясни изпълнителният директор на дружеството Кирил Бошов. "С осигуряването на средствата за увеличението на капитала още преди края на годината показахме, че акционерите подкрепят компанията и нямат колебания в посоката за нейното развитие, което е и най-важното", коментира Асен Христов. Той добави, че средствата от увеличението на капитала ще бъдат използвани не само за подкрепа на застрахователните компании в региона, но и за експанзия. След като през последните години "Евроинс иншурънс груп" купи бизнесите в България на QBE и InterAmerican, а в края на миналата година успя да финализира и сделката за "ХДИ Застраховане", холдингът се интересува от придобивка в Гърция, като интересът е към Credit Agricole Life. Това обаче не е единствената възможност, за която се оглежда компанията, но на този етап мениджмънтът й не коментира плановете си за експанзия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 3
    • + 2

    13% лихва си е сериозно обещание и задължение във времена на дефлация и отрицателни основни лихвени проценти - дано да успеят да се справят ...

    Нередност?
Нов коментар