Нов провален опит на "Евроинс" да купи гръцкия застраховател Credit Agricole Life

Отказът на регулатора е заради неустойчив бизнес модел, а от компанията нарекоха аргументацията му непрофесионална

Председателят на борда и най-голям акционер в ЕИГ Асен Христов през 2015 г. очакваше сделката да приключи в рамките на годината
Председателят на борда и най-голям акционер в ЕИГ Асен Христов през 2015 г. очакваше сделката да приключи в рамките на годината
Председателят на борда и най-голям акционер в ЕИГ Асен Христов през 2015 г. очакваше сделката да приключи в рамките на годината    ©  Юлия Лазарова
Председателят на борда и най-голям акционер в ЕИГ Асен Христов през 2015 г. очакваше сделката да приключи в рамките на годината    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската застрахователна група "Евроинс" получи трети пореден отказ от гръцката централна банка да придобие Credit Agricole Life. Така сделката, обявена още в средата на 2015 г., се превръща в същинска сага за иначе активно растящия чрез придобивки в региона застраховател. В становището на компанията за решението се казва, че ще продължи да развива бизнеса си в Гърция органично.

Новият момент са за пръв път прехвърчалите искри в иначе публичното спокойствие около протяжните опити за финализиране на сделката. Решението на регулатора съдържа някои доста остри твърдения за практиките и финансовото състояние на българския застраховател. Същевременно реакцията на "Евроинс" по темата също беше нервна, като, освен че изразява учудване и разочароване, нарича аргументацията на централната банка "непрофесионална".

Посичащо решение

Решението на централната банка, която в Гърция осъществява функции и като застрахователен надзор, не съдържа много детайли и числа, а по-скоро лаконично в четири точки обрисува най-съществените проблеми и съответно на кои законови текстове противоречат.

На първо място се посочва, че бизнес моделът и стратегията на развитието на кандидат-купувача, групата, към която принадлежи, и акционерите й са силно зависими от външно финансиране и вътрешногрупови сделки между компаниите.

Макар и без подробности, това твърдение не е без основание, като прехвърлянето на пакети между групата "Еврохолд" (собственика на "Евроинс"), групата "Синтетика" (формално обособена отделно чрез изваждане на активи от "Еврохолд" през 2010 г.) и близката им пенсионна компания "Бъдеще" е регулярна практика.

"Вътрешногрупови сделки в ЕИГ няма. Доколкото има такива при компанията майка - "Еврохолд", те са в изключително малък размер и по същество са съвсем присъщи за дейността на холдинга. Например, когато бъде закупен автомобил от марките в автомобилната ни компания, съвсем естествено е клиентът да предпочете да ползва лизинг от лизинговата ни компания и застраховка от застрахователното ни дружество. Това е т.нар. услуга "Всичко под един покрив" и тя се предпочита от повечето клиенти", гласи обяснението на дружеството.

"Вместо да се фокусира в защитата на застрахованите, като ефективно и пряко адресира значителните проблеми в последните години при най-голямата си инвестиция - "Евроинс Румъния", групата се впуска в необясними по наша преценка управленски решения в нови начинания", пише регулаторът.

На това "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) отговаря, че е добре позиционирана и капитализирана за ръст и експанзия не само в Гърция, а и в целия регион, като накратко разказва за повечето си придобивки в последните години. Компанията подчертава и че при това е минала през оценки и одобрения на пет различни застрахователни регулатора, включително и в България и Румъния, които като членки на ЕС съблюдават строгите изисквания на директивата Solvency II.

Освен това гръцкият надзор се притеснява и от задлъжнялостта на групата на купувача, което може сериозно да застраши възможността в дългосрочен план да оказва подкрепа на придобиваното дружество. От гръцката централна банка не харесват и операцията, чрез която ЕИГ стана гарант по емисия облигации на компанията си майка, която беше използвана, за да се увеличи капиталът на застрахователната група. Според текста на решението без това тя щеше да е с много по-лоши капиталови показатели. На това от "Евроинс" отговарят с известни данни от отчетите си, които според нея я ситуират като един от водещите независими застрахователи в Централна и Източна Европа с над 330 млн. евро брутен премиен приход, 2.5 млн. клиенти и 1600 служители.

Накрая се изразява и съмнение доколко "Евроинс" има ноу-хау в животозастраховането, доколкото основният бизнес на групата е в общото застраховане. Отговорът на ЕИГ предвидимо е, че е активна във всички сегменти, предлага пълен набор от услуги и съответно има богат опит.

Ехо от 2015 г.

Това не е първият регулаторен сблъсък на "Евроинс". В края на 2015 г. българският застрахователен надзор на КФН, тогава оглавяван от Ралица Агайн, направи опит да блокира придобиването на "ХДИ застраховане", като споровете отново бяха около финансовата стабилност на компанията. Част от конфликта тогава идваше донякъде и по линия именно на гръцката сделка, като Агайн с писмо до гръцкия надзор изпраща решението си и мотивите за отказа. Следват проверки при нея от ДАНС и сблъсъци вътре в самата комисия, и впоследствие в самия край на 2015 г. решението й да блокира сделката за ХДИ е отменено от председателя Стоян Мавродиев и другите членове.

По това време и румънското дружество на ЕИГ беше в оздравителна програма, наложена от тамошния регулатор, а някои от другите придобивки също минаха през първоначални спънки.

Сега от "Евроинс" са категорични, че не може да се говори за финансови проблеми на дружеството. "ЕИГ разполага с повече от достатъчен собствен капитал и има солидна платежоспособност. По последни годишни консолидирани и одитирани резултати на ЕИГ към 2017 г. покритието на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR) е 185% при регулаторно изискване по Платежоспособност 2 - 100%, а покритието на минималното капиталово изискване (MCR) е 367%. В допълнение, задлъжнялостта на застрахователната група през последните години непрекъснато намалява, собственият капитал се увеличава, а рентабилността се подобрява", се казва в обясненията им за казуса пред "Капитал". Оттам уточняват още, че поддържа по-ниски от изискваните съотношения по дълговата им емисия, които практически значат, че компанията би могла да изплати задълженията си изцяло само с оперативната си печалба за една година и с притежаваните от холдинга пари и парични наличности за периода.

Това не е краят

Въпреки поредното блокиране на сделката обявена преди три години и половина обаче от "Евроинс" не се отказват от нея. От там уточниха за "Капитал", че в момента юристите и адвокатите на компанията проучват всички възможни ходове и действия и съдебни действия не са изключени. "ЕИГ има намерение да защити инвестицията и сделката си по всички възможни законови начини", се казва в отговор на въпрос на вестника.

"Евроинс" вече има бизнес в Гърция, като стартира още през 2014 г. преди обявените намерения за покупка на Credit Agricole Life. Тогава компанията стъпва там на база на бългаския лиценз, чрез т.нар единен паспорт. "В началото на 2018 г. същият този гръцки регулатор позволи на компанията да основе свой клон. През 2018 г. ЕИГ реализира 20 млн. евро премиен приход от дейността си в Гърция", казват още от "Евроинс".

"За нас всички твърдения и аргументи, с които гръцкият надзор блокира сделката за Credit Agricole Life, са странни и необосновани. Непрофесионални, дискриминационни и тенденциозни са и коментарите на регулатора в Гърция по отношение на инвестициите и развитието на застрахователната група в страни извън ЕС", категорични са още от българския застраховател. "Най-голямата по размер на приходите дъщерна компания на ЕИГ извън ЕС, чиито резултати застрахователната група консолидира в отчета си, е тази в съседната на България и Гърция - Македония, която по предварителни данни за 2018 г. реализира печалба за 550 хил. евро и допринася положително за финансовата стабилност на групата. Другите инвестиции са в Украйна, Грузия и Русия, чиито пазари имат голям потенциал с оглед на все още ниското застрахователно проникване и наситеност на застрахователни услуги."

Все още няма коментари
Нов коментар