🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се подобрява

Безработицата в региона е спаднала до четиригодишно дъно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се е подобрило през декември, показват данните на Европейската комисия (ЕК). Същевременно статистиката регистира и продължаващ спад на безработицата в региона.

Изготвяният от ЕК индекс на икономическото доверие е достигнал 106.8 пункта през миналия месец спрямо 106.1 през декември. Повечето анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха показателят да остане без промяна. Отделният индекс на бизнес климата също е нараснал повече от очакваното до 0.41 пункта през декември спрямо 0.36 за предходния месец.

Общо подобрение

Повишеният оптимизъм е движен основно от индустрията, където икономическото доверие на фирмите се е подобрило до минус 2 пункта от минус 3.2 през ноември. В сектора на услугите, който отговаря за по-голямата част от брутния вътрешен продукт на еврозоната, също се отчита повишение. При потребителското доверие подобрението е от минус 5.9 до минус 5.7.
Отделно от проучванията на ЕК данните на Евростат показаха, че безработицата във валутния съюз е достигнала най-ниското ниво от четири години през ноември – 10.5%, спрямо ревизираните 10.6% за октомври. Това е трети пореден месец на спад, но все още 16.9 млн. души в еврозоната остават без работа. На годишна база безработицата се е понижила във всички членки с изключение на Австрия и Финландия. Най-силно подобрение има в Испания и Италия, където понижението е съответно от 23.7% до 21.4% и от 13.1 до 11.3%. В целия Европейски съюз безработицата е намаляла от 9.2 до 9.1%, което е най-ниското ниво от юли 2009 г.

Данните за търговията на дребно в края на миналата година обаче не са толкова положителни. Секторът отчита понижение от 0.3% през декември след спада с 0.2% през октомври и с 0.1% през септември. Анализаторите очакваха празниците да спомогнат за преодоляване на негативната тенденция.

Германска търговия

Статистиката от най-голямата европейска икономика – Германия, също добавя съмнения относно стабилността на възстановяването. През ноември вносът в страната е изправарил ръста на износа, а индустриалното производство отчита неочакван спад. Тези данни подчертават течащото намаляване на зависимостта на германската икономика от износа за сметка на растеж, основан на вътрешното потребление.

Според сезонно изгладените данни износът е нараснал с 0.4% през ноември спрямо спада с 1.3% през предходния месец. Същевременно вносът е нараснал с 1.6%, което е понижило търговския излишък за месеца до 19.7 млрд. евро. Предварителните прогнози бяха за ръст с 0.7% на износа и с 1% на вноса. Индустриалното производство се е свило с 0.3% вместо очаквания ръст от 0.5%.

Все още няма коментари
Нов коментар