🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания отчете рекордна година за туризма

68 млн. туристи са посетили страната, което е увеличение с почти 5%.

Испания отчете в петък рекордните 68.1 милиона туристи през 2015 г., което е увеличение с 4.9% на годишна база. Въпреки това индустрията инвестира стотици милиони евро в усилие да заглуши репутацията на популярни курорти с безкраен купон с евтин алкохол и да изтъкне местата с по-тихи и луксозни обекти.

Комбинацията с новината от официалната статистика за годишен растеж от 3.2% и силен спад на безработицата (525 хил. нови работни места през 2015 г.) дава солидни аргументи на премиера Мариано Рахой в политическата битка за сформиране на правителство. Повече от месец след парламентарните избори без категоричен победител страната продължава да търси изход в преговори, в които отново се намеси крал Фелипе VI. Според официална прогноза на Мадрид местната икономика ще добави нови 3% тази година. Институции като МВФ и Европейската комисия имат леко по-скромни очаквания за Испания. Основната причина за рекордно доброто представяне на туристическия сектор трета година поред са нестабилността и насилието в традиционни средиземноморски дестинации като Египет, Тунис и Турция. Европейците просто избраха слънцето и пясъка по-близо до дома, коментира Reuters. По различни данни туризмът създава между 11 и 14 процента от БВП на страната и трайно дава работа на поне 2 милиона души.
Новата 2016 г. обещава да продължи тази тенденция, тъй като записванията от британци към края на декември са с повече от една трета над досегашните равнища, твърди Асоциацията на британските туристически агенти. Британците са и най-голямата група туристи в Испания, но статистиката не казва колко пари оставят те в страната. Според официалната статистика разходите на туристите са се увеличили с 2.4% за периода януари - септември. Но според туристическото сдружение Exceltur за цялата 2015 г. има спад от 1% и това е тенденция от 15 години насам.  В края на януари в Мадрид се проведе 36-ото издание на Международния туристически панаир Fitur и организаторите също отчетоха рекорден интерес - повече от 9600 компании от цял свят и над 230 000 посетители.

Официалната статистика не посочва откъде по-точно идва растежът в страната - един от най-добрите в еврозоната за периода. Според централната банка това са вътрешното потребление, туризмът, ниските лихви и сривът в цените на петрола.

Икономисти смятат, че четвъртата по големина икономика в еврозоната ще продължи във възходяща посока в следващите няколко години, но и предупреждават, че икономическият растеж вероятно е стигнал своя връх през 2015 г. Според анализаторите на Morgan Stanley икономиката е поела по пътя на забавянето и докато секторът на услугите добавя работни места с по-ниски темпове, експанзията на новия бизнес е на най-слабото си равнище от ноември 2014 г. насам, а вътрешното потребление започва да отслабва.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivo21 avatar :-P
    Иво
    • + 5

    "Испания отчете в петък рекордните 68.1 милиона туристи през 2015 г., което е увеличение с 4.9% на годишна база. Въпреки това индустрията инвестира стотици милиони евро в усилие да заглуши репутацията на популярни курорти с безкраен купон с евтин алкохол и да изтъкне местата с по-тихи и луксозни обекти."

    Аз бях един от тези туристи посетили Испания миналата година и се радвам, че избрах именно тази страна за моята почивка.... прекарах си чудесно, силно препоръчвам на всеки, който не е ходил там досега да я посети тази година. Има какво да види. :)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 7

    Не съм бил в Испания и не

    Каквото има в Испания не го коментирам, но знам какво няма:
    1. Няма мутри;
    2. Няма правителство, което работи за мутри;
    3. Няма смотан министър като Ангелкова.

    Е, това обяснява ръста на туристи в Испания









    Нередност?
  • 3
    antikommunist avatar :-?
    antikommunist
    • - 1
    • + 5

    [quote#1:"Иво"]Има какво да види. :) [/quote]
    Аболютно! И прекрасното на Испания е че има за всекиго от всичко. Има както яки туристически курорти със страшни купони и млади хора от цял свят, така и прекрасни стари и автентично запазени градове и исторически паметници има изключително много жива култура и прекрасни хора. Мен най-ме плени тази комбинация от повсеместни традиции и история с модерен и съвременен живот.
    Има и дриги прекрасни места по света но Испания определено е едно от тях.

    Нередност?
  • 4
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 3

    [quote#3:"antikommunist"]Има както яки туристически курорти със страшни купони и млади хора от цял свят, така и прекрасни стари и автентично запазени градове и исторически паметници има изключително много жива култура и прекрасни хора. Мен най-ме плени тази комбинация от повсеместни традиции и история с модерен и съвременен живот. [/quote]

    Абсолютно точно и вярно! Има всичко което един турист може да пожелае от плажни курорти за млади купонджии, до малки тихи и спокойни градове и села, които са запазили своята автентична архитектура и култура. Точно в един подобен град случайно станах свидетел на една процесия на местната светица закрилник на града.... аз такова нещо преди това бях виждал само на кино. И още... разнообразието в различните провинции е невероятно, примерно Каталуния, Галисия, Баския и една Андалусия например са съвсем различни. Природата е съвсем различна, бих казал даже хората, езика, кухнята, културата до някъде. Една страна с толкова голямо разнообразие, това на мен лично много ми харесва. И както казваш ти повечето хора с които аз се срещнах и разговарях бяха добронамерено настроени и гостоприемни.

    Нередност?
Нов коментар