🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалната икономика се забавя, Китай остава основният проблем

Инфлацията също се очаква да се понижи през 2016 г., показва проучване на Reuters

Финансовите пазари в света следят под лупа Китай, но експерти смятат, че най-тежката рецесия в света тази година ще бъде записана в Латинска Америка.
Финансовите пазари в света следят под лупа Китай, но експерти смятат, че най-тежката рецесия в света тази година ще бъде записана в Латинска Америка.
Финансовите пазари в света следят под лупа Китай, но експерти смятат, че най-тежката рецесия в света тази година ще бъде записана в Латинска Америка.    ©  STRINGER
Финансовите пазари в света следят под лупа Китай, но експерти смятат, че най-тежката рецесия в света тази година ще бъде записана в Латинска Америка.    ©  STRINGER

Икономическият ръст както на развиващите се, така и на развитите пазари губи скоростта си, а Китай ще бъде най-големият проблем през 2016 г. Това смята преобладаващото мнозинство от няколкостотин икономисти от цял свят, интервюирани от Reuters. Притесненията идват въпреки фискалните стимули от общо няколко трилиона долара и изключително облекчената монетарна политика от някои от най-големите централни банки в последните пет години. Прогнозите съвпадат с нарастващото чувство за страх, прокрадващо се на глобалните финансови пазари.

Борсовият индекс S&P 500 затвори в сряда под 1900 пункта за пръв път от септември. Цената на суровия петрол падна с над 70% от средата на 2014 г. до под 30 долара за барел, а доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ се вдигна до двумесечен връх.

Световният двигател Китай прегрява

Елвин де Груут, старши пазарен икономист в Rabobank, предупреждава, че светът няма да може вече да разчита на китайски доставки, както беше по време на световната криза, избухнала след срива на финансовите пазари през 2007-2008 г. и обхванала развитите икономики.

"Един от уроците, които научихме от предишните кризи, е, че човек трябва да се отнася към пазарите сериозно. Много сериозно. От тази гледна точка началото на настоящата година е крещящ знак за предупреждение", казва де Груут.

"Една от причините, заради които пазарът наблюдава Китай толкова отблизо, е, че всички големи икономически региони имат своите проблеми, така че един по-слаб Китай означава, че вече няма купувач от последна инстанция."

В годините на криза и възстановяване втората най-голяма икономика в света изигра ролята на буфер за глобалната икономика чрез почти безпределното си кредитиране и инфраструктурни разходи, които едва напоследък започна да отслабва. Притесненията за забавянето в икономическия ръст на Китай съвсем естествено се озоваха на челно място в списъка с тревоги за стотици икономисти за предстоящата година. Все пак повечето от анкетираните смятат, че рисковете за глобална рецесия тази година са "незначителни".

Въпреки това прогнозите за растеж от 3.3% тази година и 3.4% през следващата са по-ниски в сравнение с отпреди три месеца. Най-оптимистичната прогноза сега е значително по-умерена в сравнение с тези отпреди няколко години. Очакването е развитите икономики да се представят умерено, най-меко казано. Експертите не само са намалили очакванията си за растежа, но и прогнозите за инфлацията за повечето от сравняваните държави.

Риск в развитие

Затруднените развиващи се пазари, от които инвеститорите се изнасят на ята, изглежда, ще преживеят още една трудна година. Икономистите като цяло може да са оценили риска от глобална рецесия за "незначителен", но онези от интервюираните, които работят в развиващите се пазари, смятат, че такъв риск е "значителен".

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави до 6.5% през 2016 г. от предвижданите 6.9% през 2015 г. Това кара правителството да разхлаби допълнително икономическата си политика. Мнозина подозират, че реалният растеж е още по-нисък от обявения. От своя страна забавеният растеж ще увеличи напрежението върху политиците да направят повече, като включително се очаква нов рязък спад на китайските фондови борси и поевтиняване на юана. Всичко това е повод за притеснения сред инвеститорите по света.

Индия е едно от малкото изключения сред развиващите се пазари със стабилна перспектива. Има вероятност страната да поддържа по-висок растеж от този на Китай в следващите няколко години. Най-песимистичната прогноза за икономически растеж на Индия през настоящата година е равен на най-оптимистичния за Китай - 7%.

"За по-голямата част от развиващия се свят корекциите за растежа са с ясна посока надолу", посочва HSBC. "Това включва големите азиатски икономики, включително Китай и Индия, въпреки че по-големи корекции се наблюдават в Латинска Америка и конкретно в Бразилия."

Най-големите рецесии за годината ще бъдат отбелязани в Латинска Америка. Политиците на континента имат много малко оръжия в арсенала си, с които могат да избегнат по-нататъшния срив в цените на суровините, добивани в страните им. Икономистите намалиха рязко прогнозите си за ръст на повечето страни от региона.