Пазарите се върнаха към растеж

Акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 13%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Европейските борси успяха да спрат седемдневния си спад в сряда, подпомогнати от добрите корпоративни резултати и възстановяването на акциите на Deutsche Bank от достигнатото 30-годишно дъно. Общоевропейският индкес FTSEurofirst 300 напредна с 2.4%, след като предишната сесия се понижи до най-ниските нива от септември 2013 г. Индексът на сините чипове в еврозоната Euro STOXX 50 поскъпна с 2.6%. Най-големите национални индекси в региона като германския DAX и френския CAC 40 също се покачиха с по над 2.5%. FTSEurofirst обаче остава с 14% под нивата си от началото на годината, а DAX се е понижил с над 20% спрямо рекордните върхове, достигнати миналата пролет.

Акции: Основен печеливш на европейските пазари беше най-голямата германска банка Deutsche Bank. Нейните акции поскъпнаха с близо 13%, след като в медиите се появи информация, че подготвя обратно изкупуване на облигации. Акциите на банката баха спаднали с почти 40% от началото на годината. Благодарение на рязкото възстановяване в сряда, секторният индекс на европейсктие банки напредна с 5%.

Акциите на платформата за хазартни игри Unibet поскъпнаха със 7.4% заради неочаквано високата й печалба за четвъртото тримесечие. Норвежкият разработчик на софтуер Opera скочи с 38%, след като получи оферта за придобиване от страна на китайска компания. Акциите на датската транспортна и енергийна компания A.P. Moller-Maersk обаче спаднаха с 3.8%, тъй като обяви, че отписва 2.6 млрд. долара от стойността на петролните си активи.

Според данните на Thomson Reuters StarMine, вече близо половината от европейските компании, включени в индекса STOXX 600, са публикували отчетите си за четвъртото тримесечие. От тях 52% са достигнали или надминали предварителните прогнози на анализаторите, докато останалите 48% са се представили по-зле от очакваното.

Фактори: Стабилизирането на банковия сектор беше основен фактор за общото повишение на пазарите. Европейският банков индекс обаче продължава да е на път да завърши седма поредна седмица с понижение, което ще е най-продължителният период на загуби от 1998 г. Инвеститорите се притесняват, че перспективата за продължително задържане на ниските лихвени нива ще навредят на маржовете на печалба и капиталовите позиции на банките.

През последните седмици влошаването на макроикономическата картина понижи очакванията Федералния резерв на САЩ да продължи с повишаването на лихвите. Това доведе до спад в курса на долара, което на свой ред допринесе за загубите на ориентирани към износ европейски компании. В сряда председателят на Фед Джанет Йелън потвърди тези опасения, като заяви, че идващите отвън рискове за икономическото развитие могат да забавят плановете за затягане на паричната политика. Тя все пак изрази увереност в способността на щатската икономика да поддържа разстежа.

Коментар: "Йелън отговори на очакванията на пазарите да потвърди увереността си във възстановяането на САЩ, като същевременно даде да се разбере, че няма да се бърза с повишаването на лихвите преди да има достатъчно данни за икономиката", коментира пред Reuters брокерът от City of London Markets Макрус Хюбер.

Валути: Пониженото търсене на сигурни активи и доведе до спад на курса на японската йена и еврото. Доларът поскъпна с 0.5% спрямо единната европейска валута и с 0.3% спрямо йената, но остана близо до тримесечното дъно, достигнато във вторник.

Стокови пазари: Цените на петрола се стабилизираха, след като изгубиха 8% предишната сесия. Сортът брент поскъпна с 1% до 30.6 долара за барел заради новите сигнали, че е възможно ОПЕК и другите големи производители да започнат разговори за стабилизиране на пазара чрез понижение на добива.

Все още няма коментари
Нов коментар