Банките се ориентират към финансиране на енергийната ефективност

Новата стратегия може да доведе до значително понижение на потреблението на изкопаеми горива

Фокусът върху енергийната ефективност създава и нови възможности за кредитиране, подкрепяни от държавни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и германската KfW.
Фокусът върху енергийната ефективност създава и нови възможности за кредитиране, подкрепяни от държавни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и германската KfW.
Фокусът върху енергийната ефективност създава и нови възможности за кредитиране, подкрепяни от държавни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и германската KfW.    ©  PAWEL KOPCZYNSKI
Фокусът върху енергийната ефективност създава и нови възможности за кредитиране, подкрепяни от държавни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и германската KfW.    ©  PAWEL KOPCZYNSKI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите инвеститори в енергийни активи винаги са залагали на печалба от производството на енергия, а не от спестяването й. Това обаче започна да се променя, като институции като Deutsche Bank и Societe Generale полагат мерки, за да превърнат проектите за енергийна ефективност в атрактивни за финансовия свят, пише Bloomberg.

Според анализаторите тази нова стратегия може да увеличи значително инвестициите в енергийна ефективност, които се превръщат във все по-важна ниша от бизнеса с чиста енергия. През миналата година вложенията в зелена енергия са достигнали 310 млрд. долара, като няма точни оценки каква част от тях са били насочени към енергийна ефективност. За 2014 г. инвестициите в енергийна ефективност се оценяват на 45 млрд. долара.

Дългосрочни ползи

Мерките могат да доведат до потискане на търсенето на изкопаеми горива и да намалят замърсяването, което причиняват. Фокусът върху енергийната ефективност създава и нови възможности за кредитиране, подкрепяни от държавни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и германската KfW. Според международната енергийна агенция, към 2030 г. мерките за енергийна ефективност могат да понижат сметките за потребителите с 86 млрд. долара.

"В миналото проектите за енергийна ефективност трудно получаваха финансиране от банките, тъй като те са свикнали да инвестират само в неща, които могат да видят", коментира Джесика Стормбак, председател на компанията за саниране Joule Assets Europe.

За разлика от соларните или вятърни централи проектите за ефективност не произвеждат нищо, което може да бъде продадено. Печалбата от тях се генерира благодарение на спестената енергия, което затруднява осчетоводяването и оценяването на кредитния риск, отбелязват анализаторите от S&P Global. Бариерите пред инвестициите включват и разнообразната структура на проектите, дългите периоди за изплащане, малкия размер на транзакциите и липсата на видими парични потоци за изплащане на задълженията.

Societe Generale се опитва да реши проблема, като обединява енергийните проекти в по-големи пакети, които инвеститорите могат да оценят по-лесно. "Проектите за енергийна ефективност могат да варира значително – от 1 до 20 млн. долара. Пакетите с по-висока стойност приличат по-лесно вниманието на банките", коментира Алан Бейкър, отговарящ за енергийните активи в Societe Generale.

Deutsche Bank управлява създадения от Европейската комисия фонд за енергийна ефективност на стойност 265 млн. евро. В учредения през 2011 г. фонд участват и Европейската инвестиционна банка и италианската Cassa Depositi e Prestiti. Досега през него са финансирани 10 проекта в шест държави, като се изисква потреблението на енергия да е с поне 20%. Германското правителство предлага на бизнеса кредити на стойност 13 млрд. евро за намаляване на въглеродните емисии, повече от половината от които ще бъдат предоставени през банката за развитие KfW. "Най-чистата и евтина енергия е тази, която изобщо не е използвана", заявява икономическият министър на страната Зигмар Габриел.

Потребление на енергия

Ако тези усилия дадат резултат, това може да има огромен ефект върху потреблението на енергия. Според Международната енергийна агенция тези мерки могат да намалят световното потребление на петрол с 23 млн. барела на ден до 2040 г. Това е повече от производството на Саудитска Арабия и Русия взети заедно. Европейският съюз си е поставил за цел да намали потреблението на енергия с 20% до края на това десетилетие.

"Трябва да бъде свършена още много работа, преди индустрията да изработи устойчив модел, който да прави енергийната ефективност приемлива за инвеститорите", коментира Томас Рийс, анализатор в Bloomberg New Energy Finance. "Проектите са много различни един от друг както физически, така и по отношение на структурата на собствеността", изтъква той. "Различните проекти използват различни технологии, което затруднява финансовата оценка. Ние обаче сме сигурни, че в някакъв момент пазарът ще узрее и ще се стандартизира", заявява Лада Стрелникова, директор на Европейския фонд за енергийна ефективност.

Все още няма коментари
Нов коментар