🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нискоенергийни и екосъобразни къщи

Интересът към пасивното строителство в България расте, но реализираните проекти са единици

Пасивните къщи се нуждаят едва от 15 кВтч/кв.м годишно за отопление.
Пасивните къщи се нуждаят едва от 15 кВтч/кв.м годишно за отопление.
Пасивните къщи се нуждаят едва от 15 кВтч/кв.м годишно за отопление.    ©  Shutterstock
Пасивните къщи се нуждаят едва от 15 кВтч/кв.м годишно за отопление.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен точно определените системи, които се внедряват в пасивните къщи, изключително важни са локацията и изложението на строителството.

Тенденцията в последните години е хората все повече да се стремят към по-здравословен и екосъобразен начин на живот. Това включва консумирането на биохрани, придвижване с велосипед или пеша например. Често обаче забравяме, че домът ни също може да се превърне в един от основните вредители на околната среда и нарушаване на баланса в природата, особено когато става въпрос за разхищение на електроенергия. Поради тази причина сградите, които се отопляват или охлаждат сами, и то с изключително нисък разход на енергия, стават все по-популярни по света. Това са т.нар. пасивни къщи, които се нуждаят едва от 15 кВтч/кв.м годишно за отопление, което, освен че спестява разходи на обитателите, също така щади и околната среда. Според специалисти в областта на пасивните къщи е въпрос на време тази тенденция в строителството да се пренесе и в България.

Какво е пасивна къща

Терминът пасивна сграда включва три основни компонента - рентабилност, екология и комфорт. В нея няма нужда от отоплителна инсталация, защото тя е добре изолирана и енергията, необходима за отоплението или охлаждането й, е толкова малка, че може да се доставя чрез вентилационна инсталация. "Благоприятния страничен ефект от добрата изолация е, че температурното разпределение в такива къщи е толкова равномерно, че усещаме комфорт дори при температури под 20 градуса", обяснява инж. Тодор Димитров, сертифициран специалист в областта на пасивното строителство и част от Информационна група "Пасивни сгради", която цели да популяризира пасивния стандарт в България. Сред задължителните допълнения, които превръщат обикновена къща в пасивна, е и висококачествената дограма, която играе важна роля в съхранението на температурата. Прозорците са изключително важни за пасивните сгради, но крият и някои рискове. От една страна, те пропускат слънчева светлина, която спомага за отоплението на къщата, от друга обаче, прозорците биха могли да се превърнат и в един от основните източници за загубата на генерираната топлина. За да се избегне това, обикновено се използват тройни стъклопакети с нискоемисийни стъкла, които пропускат топлина само отвън навътре. "Необходима е също така принудителна вентилация, много висока въздухонепроницаемост и липса на топлинни мостове", казва Светлин Добревски, мениджър в "Пасивна къща България" - българска организация, която провежда сертифицирани обучения за пасивно строителство. Поради наличието на вентилационна система дограмата дори не е необходимо да се отваря. Тя осигурява постоянна циркулация на въздуха и топлината между помещенията. Също така го обновява, като вкарва свеж въздух и отвежда замърсения навън.

Освен точно определените системи, които се внедряват в пасивните къщи, изключително важна е локацията и изложението на строителството. "Остъкляването трябва да бъде ориентирано преобладаващо на юг, за да може да се възползваме от слънчевата топлина през зимните месеци. Известно неблагоприятно въздействие имат сенчести места с трайно задържащи се зимни мъгли, защото пасивната къща няма да разгърне целя си потенциал на такава локация", разяснява инж. Тодор Димитров.

На каква цена

Подготовката на един проект за пасивна сграда се извършва по определени стандарти и методика. В основата за качественото строителство на този тип сгради е т.нар. софтуер Passive House Planning Package (PHPP), разработен от института за пасивни сгради в германския град Дармщат. Чрез него се разработва компютърен модел на бъдещата сграда и на всички елементи в нея, така че крайният резултат да се вмества в пасивния стандарт. Едновременно с това институтът в Дармщат е и сертифициращ орган при този тип строителство. "При проектирането на пасивна сграда са необходими точни данни за климата и засенчването на обекта, които се въвеждат в софтуера за изчисляване на пасивни сгради PHPP", допълва Светлин Добревски.

Според специалистите в областта на пасивното строителство нискоенергийните къщи в никакъв случай не изискват неимоверно голяма инвестиция от страна на крайния клиент. Всички допълнителни разходи, които се правят за построяването на пасивна къща, се възвръщат след започване на експлоатацията на сградата. "Процентът на оскъпяване варира между 3 и 8, като зависи от местоположението, големината и предназначението на сградата, степента на лукс и т.н. В същото време обаче разходите на една пасивна сграда намаляват от 4 до 7 пъти", обяснява Светлин Добревски. Според инж. Тодор Димитров в Западна Европа, където този тип строителство е много по-разпространен, допълнителните разходи варират между 5% и 15%.

Според специалистите пасивното строителство в България не среща подкрепа от банковата система и държавата, макар "пасивната сграда да е продукт, който лесно намира реализация, лесно се отдава под наем и има изключително дълъг живот - сериозни предпоставки за по-голямо доверие и сигурност при отпускането на кредити от страна на банките", допълва Добревски.

Пасивното строителство в България

Първата пасивна къща е построена преди 25 години в Германия. Оттогава строителството им се е увеличило значително навсякъде по света. "Днес, за страни като Германия и Австрия това е стандартен начин на строителство. Изключително голям е интересът на азиатските страни към пасивното строителство. Вече има редица реализирани обекти в Китай, Япония, Южна Корея и др.", коментира Добревски. В България интересът към пасивните къщи тепърва започва да расте, но засега реализираните проекти не са много. В повечето случаи изпълнителите на пасивно строителство не могат да си позволят да инвестират в построяването, преди да има реален клиент, който е изявил желание да купува, затова и голяма част от къщите са строят по поръчка. "В България има няколко еднофамилни пасивни къщи, като само две от тях са сертифицирани и една детска градина. Сертифицираните къщи са в с. Марково и София, а несертифицирани има в с. Лозен, с. Кладница и гр. Варна. Детската градина се намира в Габрово. Всички къщи освен тази в столицата, която в момента се завършва, имат вече собственици", казва мениджърът на организацията "Пасивна къща България". Според него обаче в България силно се злоупотребява с термина пасивна къща и много фирми рекламират техни обекти като пасивни, без дори и да се доближават до пасивния стандарт.

Целите на Европейския съюз за енергийна ефективност към 2020 г. включват и сгради, които да бъдат нулево енергийни, т.е. да произвеждат повече енергия, отколкото потребяват. Това означава, че стандартът за пасивни къщи ще стане почти незаобиколим и строителството им в България, а и в Европа, ще се засили. Дали обаче ще успеем да отговорим на изискванията, или ще се окажат твърде амбициозни, предстои да разберем.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Мерак ми е да превърна сегашната ми къща в "пасивна", ама най-вероятно ще си остана само с мерака, щото по-евтино ще ми излезе да я построя на ново. Може би децата ми ще се възползват от такъв тип жилище...

    Нередност?
  • 2
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни къщи: https://koger.bg/

    Нередност?
  • 3
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    До коментар [#2] от "koger.bg":

    https://koger.bg/ %d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал