🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕСО върна 28 млн. лв. на ВЕИ централите заради незаконната такса достъп

Държавното дружество е сключило извънсъдебно споразумение, с което си е спестило милиони

Енергийният регулатор определи високата такса през 2012 г., която впоследствие беше обявена от съда за незаконна
Енергийният регулатор определи високата такса през 2012 г., която впоследствие беше обявена от съда за незаконна
Енергийният регулатор определи високата такса през 2012 г., която впоследствие беше обявена от съда за незаконна    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Енергийният регулатор определи високата такса през 2012 г., която впоследствие беше обявена от съда за незаконна    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

11

ВЕИ централи са се съгласили да сключат извънсъдебно споразумение, а останалите шест продължават съдебните дела.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е платил 28 млн. лв. на 11 производителя на ток от възобновяеми източници. Парите са част от незаконно събраната временна такса достъп, която енергийният регулатор наложи през 2012 г. С нея ВЕИ централите бяха принудени да плащат между 2 и 40% от приходите си на системния оператор и електроразпределителните дружества. След множество жалби от страна на производителите през 2013 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени частично това решение като незаконно.

Споразуменията

През септември миналата година част от ВЕИ производителите заведоха съдебни искове за връщане на събраните суми. Месец по-късно обаче ЕСО започва преговори със 17 от тях за сключване на извънсъдебни споразумения. Целта е по-този начин системния оператор да си спести лихвата, която според заявлението за определяне на нова цена за достъп е в размер на 11 млн. лв. към края на февруари.

В крайна сметка ЕСО сключва споразумение само с 11 от централите, а 6 от ВЕИ дружествата отказват, като по този начин съдебните спорове с тях продължават, става ясно от отговора на ЕСО в резултат на запитване на "Капитал Daily". Според юристи на някои от ВЕИ централите със споразумението ЕСО си е спестила не само лихвата, но и част от главницата. Според ЕСО въпросните 28 млн. лв., които тя е върнала в резултат на споразуменията, са 75% от всички суми, събрани от производителите.

През 2014 г. КЕВР определя окончателна цена за достъп от 2.45 лв., която трябва да важи и за периода, в който незаконно беше определена високата временна цена. Затова и част от споразуменията с ВЕИ централите предвиждат ЕСО да задържи тази сума.

Разрешаването на този казус в крайна сметка е от полза не само за ВЕИ централите, а и за самата ЕСО, която освен лихвите си спести и куп съдебни разходи. В резултат на удържаните от ЕСО суми за действителните разходи за такса достъп от 2012 до 2014 г. компанията предложи и намалението на тази цена от началото на юли. Така от средата на годината такса достъп, която ВЕИ централите плащат, може да бъде намалена от 7.14 лв. за мегаватчас на 6.68 лв.

ЕРП-тата също връщат

В края на миналата година Върховният касационен съд се произнесе окончателно и за незаконно събраните средства за такса достъп от "Енерго-про". Така още в първите дни на 2016 г. Варненският апелативен съд излезе с решение, с което осъди електроразпределителната компания да върне на две дружества въпросната такса, с което създаде прецедент за всички останали. От своя страна ЕВН предпочете да сключи извънсъдебни споразумения, с което още през 2014 г. на производителите на енергия бяха върнати 90% от таксата за около 80 млн. лв.

Новите цени за пренос и достъп

От ЕСО прогнозират, че през новия регулаторен период, който е от началото на юли 2016 г. до средата на 2017-а, ще бъдат пренесени с 4% по-малко количество електроенергия в сравнение с година по-рано. Това ще намали и постоянните разходи на дружеството, вследствие на което е поискано намаление на цена пренос с 4 ст. до 7.32 лв. за мегаватчас.

Вследствие на по-ниското очаквано потребление намаляват и необходимите годишни приходи, въз основа на които дружеството иска и намаление на цената за достъп с 2 ст. до 1.15 лв. за мегаватчас. От ЕСО обаче признават, че не са отчели реалните разходи за студен резерв за годината, тъй като търговете все още не са проведени, което също може да има отражение върху ценовото предложение на ЕСО.