Инвеститорите сa изтеглили 1.1 млрд. долара от британски фондове

Средствата се насочват към нискорискови активи в очакване на резултатите от референдума

В последната седмица 773 млн. долара са били инвестирани в публични дългови инструменти.
В последната седмица 773 млн. долара са били инвестирани в публични дългови инструменти.
В последната седмица 773 млн. долара са били инвестирани в публични дългови инструменти.    ©  STEPHEN HIRD
В последната седмица 773 млн. долара са били инвестирани в публични дългови инструменти.    ©  STEPHEN HIRD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите се изтеглят от британския капиталов пазар. Фондове, инвестирали в акции на Острова, са отчели обратни изкупувания за 1.1 млрд. долара през първата седмица на юни, съобщава Financial Times. Тенденцията е започнала в началото на май и продължава за осма поредна седмица. Общата сума, излязла от фондовете за периода, е 3 млрд. долара.

Сигурните напускащи

Причината естествено е предстоящият референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС на 23 юни. Последните проучвания показват, че желаещите страната да напусне ЕС вземат превес, и това нормално отблъсква инвеститорите. Евентуално излизане от икономическия съюз ще доведе до сериозни проблеми в дейността на компаниите.

Най-представителният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 изгуби около 4.5% от началото на юни. Това е най-лошата седмица за показателя от август миналата година, припомня FT. Разпродаването на акциите се пренесе и в континентална Европа и се отрази на другите водещи борсови индекси DAX, CAC 40, Euro Stoxx 50, както и на останалите индекси на икономиките в еврозоната.

"Вълната от загриженост заради референдума във Великобритания се отразява на финансовите пазари. Един от най-големите рискове от вот "да" е задаване на пример за други страни в ЕС да напуснат съюза", коментира икономистът Дъглас Портър от ВМО.

Глобално репозициониране

Пазарът на ДЦК също пострада от несигурността. Разпродаването на акциите в развитите страни насочи средствата на инвеститорите към по-нискорисковите активи, което повиши допълнително цената им, пращайки дългосрочни облигации на водещи икономики в зоната на негативна доходност.

Пари потекоха и към златото. В четвъртък ценният метал поскъпна до рекордните в последните близо 2 години 1316.60 долара за тройунция по време на европейската сесия. Стойността му се срина в началото на юни, но серията от събития върна инвеститорите към актива за "убежище".

От другата страна беше петролът. Промяната в нагласите на гласоподавателите понижи цената на суровината. Фючърсите отчетоха 5 поредни сесии на спад до петък, което задържа трайно стойността му под 50 долара за барел. Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС се очаква да доведе до понижаване на икономическия ръст и съответно по-ниско търсене на суровини.

Централните банкери

Освен инвеститорите с деликатното положение на Великобритания се съобразиха и централните банкери на развитите страни. Федералният резерв на САЩ очаквано отложи вдигането на основния лихвен процент. Това следваше да подкрепи стойността на акциите, но вместо това по данни на FT през втората седмица на юни към пазара на ДЦК са се насочили 773 млн. долара.

В допълнение на това централната банка на САЩ понижи перспективите си пред икономиката, което отчасти се дължеше на негативните перспективи. Институцията понижи дългосрочните си очаквания за повишаване на лихвите, намалявайки шансовете за това от 2 на 1.

Най-голямото сътресение на пазарите от рухването на цената на петрола постави всички на нокти. Около изхода на вота освен Bank of England ще треперят и институциите и големите инвестиционни банки. Персоналът на част от последните дори ще работи на смени в дните около вота, за да минимизира загубите, а защо не и да постигне печалба. Сигурното е, че разместванията ще продължат, но посоката тепърва трябва да бъде определена.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuduru avatar :-|
    kuduru

    "Това следваше да подкрепи стойността на акциите, но вместо това по данни на FT през втората седмица на юни към пазара на ДЦК са се насочили 773 млн. долара" - няма такова нещо като вдигаш лихви - пазара пада, а дцк качва и реципрочно, пазара се движи от разликата в очаквания и реалност - когато инвеститорите очакват силен фед, а фед показва сериозна загриженост от международни икономически събития това се приема негативно и логично води до търсене на сигурност в нискорискови активи като дцк.
    "Институцията понижи дългосрочните си очаквания за повишаване на лихвите, намалявайки шансовете за това от 2 на 1" - има се предвид прогнозирания брой покачвания на лихвения процент до края на годината базирани на фед дот плот.

    Нередност?
Нов коментар