Централните банки по света преценяват рисковете от Brexit

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че при излизане от ЕС страната ще стане "трайно по-бедна"

Камерън смята, че вотът за напускане на ЕС ще доведе до "несигурност за повече от десетилетие"
Камерън смята, че вотът за напускане на ЕС ще доведе до "несигурност за повече от десетилетие"
Камерън смята, че вотът за напускане на ЕС ще доведе до "несигурност за повече от десетилетие"    ©  Reuters
Камерън смята, че вотът за напускане на ЕС ще доведе до "несигурност за повече от десетилетие"    ©  Reuters
Bank of England твърди, че Brexit може да предизвика рецесия във Великобритания.

Централните банки по света преценяват рисковете от възможното излизане на Великобритания от ЕС, докато нови социологически проучвания показват солидна подкрепа за Brexit, пише Financial Times.

Швейцарската национална банка заяви: "Глобалната икономика е изправена пред значителни рискове. Британският референдум може да предизвика несигурност и нестабилността може да се увеличи". Председателят на банката Томас Джордан коментира, че вотът за напускане няма да бъде в интерес на Швейцария и финансовата институция е готова да предприеме действия, ако това се случи. Това може да включва засилване на интервенцията в международните валутни пазари.

Нарастващи притеснения

Швейцарската национална банка се присъедини към изразените притеснения на много световни политици и финансови институции през последните няколко дни. По-рано японската централна банка заяви, че следи отблизо събитията във Великобритания, като посочи несигурността заради референдума като причина за поскъпването на йената.

Телефонно проучване на Ipsos Mori от четвъртък дава преднина от шест процентни пункта на желаещите да излязат от ЕС. Тези резултати са в унисон с няколко скорошни социологически изследвания, които показват нарастване на подкрепата за Brexit.

Швейцарската и японската банка се присъединяват към Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ, които предупреждават за вероятни странични ефекти от излизането на Великобритания от ЕС. По-рано този месец от Фед заявиха, че вотът за Brexit може да причини "значителна враждебна реакция" в глобалните пазари и да подкопае икономическото възстановяване на САЩ. ЕЦБ също коментира, че е "готова да действа", ако Великобритания реши да напусне ЕС. Ръководството на австрийската централна банка коментира миналата седмица, че ЕЦБ има задължение да бъде подготвена "за всяка алтернатива".

Bank of England също посочи: "Изходът от референдума продължава да бъде най-големият незабавен риск за британските финансови пазари и вероятно също така и за глобалните финансови пазари". Финансовата институция твърди, че вотът за напускане може да доведе до рецесия във Великобритания. Това предупреждение обаче предизвиква остра критика от страна на кампанията, агитираща за Brexit, която поставя под съмнение независимостта на Bank of England.

Скорошно изследване, проведено от Bank of America Merrill Lynch, показва, че Brexit е смятан от мениджърите на капитали като най-голям риск за глобалната икономика.

Екзистенциален избор

В неделя британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че Великобритания е изправена пред "екзистенциален избор" на референдума, от който няма да има връщане назад, пише ВВС. По думите му вотът за излизане на страната от ЕС ще бъде "огромна грешка", която ще доведе до "несигурност за повече от десетилетие".

Камерън посочи, че икономиката "виси на косъм", като в случай на Brexit ще пострадат търговията и инвестициите. Според него е възможна рецесия, която ще остави Великобритания "трайно по-бедна".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes

    Според него е възможна рецесия, която ще остави Великобритания "трайно по-бедна"............

    Стария , болен човек ще се завърне......

    Нередност?
  • 3
    naiden0101 avatar :-|
    naiden0101
    • - 1

    Чинков, научи англииски!!!!

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако плановете на тези, които са за излизане се случат, т.е. сключат се споразумения за свободна търговия с Китай, нещата ще отидат много на зле за местната индустрия. Същата, в която английският white trash не могат да си намерят работа заради "имигрантите". Накрая ще се получи че хем работа няма, хем няма имигранти които да я вършат. А социалните помощи ще станат повече.

    Нередност?
Нов коментар