🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът на Япония е спаднал значително през май

Серията земетресения и слабото търсене са причина за слабия резултат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През май износът на Япония е спаднал с най-бързото темпо от четири месеца заради срива във веригата на доставките вследствие на земетресението в Кумамото, както и заради по-бавния растеж на развиващите се икономики. Статистическите данни сигнализират за влошени перспективи пред търговията на третата най-голяма икономика в света през текущото тримесечие, отбелязва Reuters.

Спадащ износ

През миналия месец износът на Япония се е сринал с 11.3% на годишна база, показват данните на Министерството на финансите на Япония. Средната прогноза на анализаторите бе за годишно понижение от 10.4% след намалението с 10.1% през април.

Икономистите очакват през следващите месеци да се увеличи, тъй като търсенето от чужбина показва признаци за стабилизиране, но премиерът Шинзо Абе остава под натиск да окаже подкрепа за растежа, тъй като продължаващото поскъпване на йената застрашава износа и корпоративните печалби.

Износът през периода април - юни, изглежда, стагнира, което отразява прекъсванията по веригите за доставки в страната и слабото търсене в чужбина. Все пак имаме стабилни основания да очакваме възстановяване през юли - септември. Страната не е в рецесия, но ако йената продължи да поскъпва, това може да се превърне в проблем", коментира Хироаки Муто, икономист в Tokai Tokyo Research Center.

Спадът през май се дължи основнo на по-слабите доставки на стомана, полупроводници и електронни части, показват данните на статистиката. Серия от земетресения удариха южния промишлен център на Кумамото в средата на април, унищожавайки домове и предизвиквайки свлачища. Производството на електроника и части за автомобили в този район беше преустановено. Редица компании съумяха да възстановят производството бързо, но отне време на някои заводи да се върнат към пълния си производствен капацитет.

Износът към Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония, се е свил с 14.9% през май, докато доставките за САЩ са спаднали с 10.7% на годишна база. Експортът за Азия, която съставлява повече от половината от продажбите на Япония зад граница, намалява с 13% годишно, докато към Европейския съюз има спад от 4 на сто.

Валутен натиск

От началото на годината курсът на японската йена спрямо долара се е покачил с около 15% на фона на очакванията за повишаване на лихвите в САЩ и търсенето на валутата като сигурно убежище на фона на нестабилността на капиталовите пазари. Ако валутата на Япония продължи да поскъпва, това може да намали приходите и печалбите на износителите, което може да обезкуражи компаниите да увеличават работните заплати и инвестиционните разходи. По-скъпата йена също така усложнява опитите на Японската централна банка да увеличи инфлацията, защото по-високият валутен курс намалява разходите за внос на стоки.

Все още няма коментари
Нов коментар