🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bitcoin се срина до рекордно дъно за годината

Заради масовото обезценяване Ethereum слезе под Ripple по пазарна капитализация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водещата дигитална валута Bitcoin загуби рязко над 14% от стойността си и днес се търгува на ниво от 5560 долара. Това е не само най-ниската стойност за 2018 г., но и повече от 12-месечно дъно. За последно Bitcoin се продавал под 5600 долара в началото на октомври 2017 г. Понижението се случва след период от над два месеца, в които дигиталната валута беше изключително стабилна около нивото от 6500 долара. Към момента няма ясна причина за резкия спад в цената. Възможно обяснение може да се търси в наближаващия край на годината и желанието на много инвеститори да продадат закупените си миналия ноември цифрови монети, за да излязат все пак на някаква печалба.

Подобно негативно движение се наблюдава при всички основни криптовалути. Със спад от близо 15% Ethereum пък се върна на нивата си от юли 2017 г. - около 178 долара. Към момента пазарната капитализация на тази монета е 18.13 млрд. долара и е по-ниска от тази на Ripple - 18.24 млрд. долара. Двете монети и преди са си разменяли втората позиция, но това се е случвало заради силно покачване на цените на Ripple, които сега се понижават по-бавно от тези на Ethereum - само с 10% до 0.46 долара.

Общата пазарна капитализация на дигиталните валути също слезе до рекордно за последната година ниво от 180.8 млрд. долара. За последно този показател е имал толкова ниска стойност през октомври 2017 г., преди да започне бумът на криптомонентите.

Все още няма коментари
Нов коментар