🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Идва ли краят на дигиталните валути

Само за седмица пазарът изгуби 70 млрд. долара от капитализацията си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През ноември 2017 г. цените на дигиталните валути всеки ден растяха с двуцифрени проценти и към сектора се насочваха милиарди долари. Година по-късно обаче ситуацията е точно обратната. От миналата сряда криптопазарите са оцветени в червено, като пониженията са стряскащи - до близо 60% на седмична база. Bitcoin, Ethereum и другите водещи монети са на рекордно ниски за последните 12 месеца нива. Общата пазарна капитализация на цифровите пари се понижи с близо 70 млрд. долара и вече е малко над 140 млрд. - стойност, която не беше регистрирана досега след 29 септември 2017 г. А фактът че търгуваните обеми са на едни от най-високите си нива от май месец насам, показва, че разпродажбите вървят с пълна сила.

Всичко това кара мнозина анализатори да говорят за края на дигиталните валути. Но други посочват това, че Bitcoin съществува от близо 10 години и е преживял много подобни кризи. Сигурно е обаче едно - еуфорията около критповалутите и ICO напълно отмина и е време за равносметка.

Кой губи най-много

Всичките 30 най-значими дигитални монети поевтиняват внушително през последната седмица - от 15.2% при Ripple до 61.2% при Bitcoin Cash. Самият Bitcoin, който през последните месеци показваше известна устойчивост на волатилността на пазара, е с 31% под нивото си от миналия вторник. От 6422 долара водещата криптовалута слезе на 4570 долара.

Ако направим сравнение с началото на годината, когато бяха регистрирани едни от най-високите стойности на пазара, ситуацията е малко по-различна. В топ 10 на дигиталните монети най-голямо е обезценяването на Cardano - цели 93.7%. Все още деветата по пазарна капитализация монета сега се търгува срещу 0.044 долара докато на 1 януари беше над 0.7 долара.

Над 80% е спадът на цената при Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin. A Bitcoin губи 66.8%, след като започна 2018 г. с цена 13 444 долара.

Макар също да са много под нивото си от началото на 2018 г., Ripple (-78%) и EOS (-50%) са на плюс на годишна база. Миналия 20 ноември Ripple струваше 0.23 долара, а днес е 0.45 долара, или почти двойно. При EOS ръстът за 12 месеца е подобен - от 1.9 до 3.7 долара.

Какви са причините

За сегашното пропадане на криптопазарите няма ясно изразена причина. Според някои анализатори негативно влияние върху инвеститорите е оказало решението на Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) от петък, с което беше обявено, че два ICO проекта са нарушили закона, като са продавали нелицензирани ценни книжа, и сега трябва да платят глоби.

Друг фактор е разделянето на блоковата верига на Bitcoin Cash, което също се случи в петък. Настъпилите след това неуредици при търговията вероятно са уплашили трейдърите, но само по себе си това е малко вероятно да влияе по такъв начин на целия пазар.

Не бива да се подминава и съобщението на Nvidia, че намаляват продажбите на видеокарти, които се използват за добив на дигитални валути. Това е сигнал, че копачите губят интерес към бизнеса.

Най-вероятно обаче изглежда обяснението, че година след бума на ICO проектите няма нито един от тях, който да е предложил нещо реално и работещо. Хиляди първични предлагания на монети акумулират стотици милиони и дори милиарди долари, срещу които обаче днес няма почти нищо. Това е сериозна причина инвеститорите да изтеглят парите си и буквално да декапитализират криптопазара, а оттам и да заличат някои от стотиците неуспешни цифрови монети.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetko avatar :-|
    Svetko
    • + 1

    причината е, че всички истински пазари са надолу и като получат марджин колс и спират да hodl-ват и изхвърлят крипто-шита :)

    Нередност?
  • 2
    redirect1977 avatar :-|
    redirect1977

    Навремето Bitcoin-а беше замислен да се ползва именно като валута - като средство за размяна, а поради дигиталната му същост, поне на теория, би могъл да се ползва и като средство за разчет.

    Вместо това всички започнаха да го ползват за нещо, за което той въобще не е бил предвиждан - за инвестиционен актив, и то спекулативен такъв. Нима е изненадващо, че цената (измерена в USD/EUR/etc) на нещо, което не е нищо повече от цифри в компютър, тръгна стремглаво надолу. Изнендващото е, че не се случи по-рано.

    Нередност?
Нов коментар