Петролът се изстреля с над 11% след атаките в Саудитска Арабия

САЩ са готови да освободят количества от резерва си, за да посрещнат търсенето на глобалния пазар. Към обяд ръстът на котировките се забавя

Ударът срещу петролните съоръжения на Saudi Aramco доведе до срив с 50% на дневното производство на нефт в Саудитска Арабия
Ударът срещу петролните съоръжения на Saudi Aramco доведе до срив с 50% на дневното производство на нефт в Саудитска Арабия
Ударът срещу петролните съоръжения на Saudi Aramco доведе до срив с 50% на дневното производство на нефт в Саудитска Арабия    ©  Reuters
Ударът срещу петролните съоръжения на Saudi Aramco доведе до срив с 50% на дневното производство на нефт в Саудитска Арабия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на петрола достигна четиримесечен връх в понеделник в резултат на атаката с дронове на рафинерии на Saudi Aramco в Саудитска Арабия. Ударът в края на миналата седмица доведе до поредно ескалиране на напрежението между САЩ и Иран, след като Вашингтон обвинява за него Техеран, а ислямската република отрича участие в нападението.

Нападението "изтри" 5.7 млн. барела от дневните доставки на Саудитска Арабия, която осигурява 5% от глобалното предлагане на петрол. През август страната е произвеждала по 9.85 млн. барела на ден. Саудитската компания прави всичко възможно да възстанови производството, но засега няма официална информация кога напълно ще го направи. Според анализатори цената на брента може да достигне 100 долара за барел, ако Рияд не успее бързо да възстанови доставките.

Зиг-заг при цените

През нощта цената на брента скочи рязко с 19% до над 71 долара за барел, но бързо отстъпи, след като Тръмп обяви в туит, че е разпоредил използването на извънредните резерви на САЩ при необходимост, съобщава Reuters. Към 8.30 часа ръстът беше 12.7%, а към 12.00 часа вече е малко над 8%, като котировките са 65.11 долара за барел. В началото на търговията в САЩ повишението е около 10% до 66.3 долара.

Подобна динамика имаше и при цената на американския лек петрол който се изстреля с 11% до над 61 долара, за да отстъпи по-късно до под 59 долара, което е ръст от 7.6%. При откриването на търговията на Уолстрийт котировките са нагоре с 9.3% до 59.95 долара.

Специалистите отбелязват, че петролът е направил най-големия скок в цената от времето на инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 г.

Ръстът на петролните цени се отрази и на фондовите пазари, където акциите на енергийните компании се повишиха, а тези на авиокомпаниите спаднаха.

Реакциите на големите играчи

Американският президент Доналд Тръмп за пръв път намекна за възможен отговор срещу Иран - САЩ обвиняват ислямската република за нападението, но очакват Саудитска Арабия да заяви кой стои зад него. В туита си Тръмп също така казва, че е уведомил всички ресорни агенции да ускорят одобрението на нефтопроводите, които в момента са в процес на издаване на разрешителни в Тексас и други щати.

Американският президент отбеляза, че САЩ имат "причини да вярват", че знаят кой е виновникът, но ще изчакат да чуят саудитската оценка и "при какви условия продължаваме". В събота държавният секретар Майк Помпео заяви в Twitter, че Иран е започнал "безпрецедентна атака на енергийните доставки в света", като подчерта, че няма доказателства, че тя е дошла от Йемен.

Отговорност за атаката обаче беше поета от бунтовниците хути в Йемен, които воюват срещу водена от Саудитска Арабия коалиция и са подкрепяни от Иран. Западът подкрепя саудитската коалиция. Говорител на хутите заяви пред базираната в "Бейрут" телевизия "Ал Масира", че нападението е станало с 10 дрона и че може да има подобно и в бъдеще.

Напълно според очакванията Техеран отрича обвиненията и ги определи като "неприемливи" и "безпочвени". Иранските власти също така заявиха, че няма да има среща между президента Хасан Рохани и Доналд Тръмп в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, след като в неделя Белият дом не изключи възможността за такава в опит за намиране на разрешаване на проблеми с иранската ядрена сделка.

Русия от своя страна заяви, че засега не може да се говори за промяна на параметрите в споразумението за намаляване на петролния добив ОПЕК+. Според енергийния министър Александър Новак това може да стане само след като бъде направена оценка на щетите, съобщава Reuters. Той не изключи вероятността да бъде свикано извънредно заседание на мониторинговия комитет на ОПЕК+. По-късно днес Новак планира да обсъди ситуацията със саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман. По думите му в света има достатъчно търговски петролни резерви, чрез които да бъде покрит недостигът от Саудитска Арабия.

Кога ще се възстанови производството в Саудитска Арабия

Макар Саудитска Арабия да обяви, че бързо ще възстанови част от подаването, данните от различни източници на Reuters за това колко ще продължи сривът се разминават - от няколко дни до седмица.

Данните на Wall Street Journal показват, че Saudi Aramco се стреми да възстанови около една трета от производството си (около 1.9 млн. барела) до края на днешния ден. Компанията ще обяви какъв е напредъкът на възстановителните дейности във вторник.

Въпреки удара Саудитска Арабия обяви, че износът през тази седмица ще продължи нормално, тъй като ще използва запасите си.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Хайде да мислим!
    Основният въпрос е: кой има интерес?
    Да, Иран води своята прокси война срещу съюзниците на душащите го икономически САЩ и му е добре дошло чрез хуситите да покажат на историческите си врагове от Ер Рияс, че са много уязвими;
    Парадоксално, но ингерес имат и САЩ. Четете подзаглавието: те ПРЕВЗЕМАТ квотата на СА на пазара на нефт. Още повече са и експортьор номер 1 на нефт, благодарение на шистовия добив. Шистовият добив е скъп и за да е рентабилен, му нтябват високи котировки. Как се постигат те? С конфликти.
    Не, че САЩ са пратили БПЛА, но в техен ингерес е те да си изпълтят мисията..

    Как иначе да се обясни факгът, че прекосявайки по диагонал цяла СА десетте дрона не са цили идентифицирани нито от саудитските ПРК пейтриът, нито от значително по-съвърщените системи в намиращите се на 100 км от рафинереята големи американски бази в Катар и Бахрейн?

    САЩ помага на иранските прокси!? Не, разбира се. Просто използва ситуацията за своите интереси. Ама СА й били съюзници! Помните ли Чърчиловото: Империята няма приятели, а интереси?

    А Помпео е най-жалкият фигурант на отиващия си хегемон.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    А, да ги нямаме тия, Кирчев! Когато пишех, подзаглавието беше друго! Беше казано императивто - САЩ вадят на пазара резервите си и т.н.
    НяКОЙ ви е наредил да го промените ли, "журналисте"? 111-тото място...

    Нередност?
  • 3
    chepokalipsis avatar :-|
    chepokalipsis
    • - 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Какъв експорт от САЩ, те допреди 2 години имаха забрана изобщо да изнасят петрол, камо ли да са станали първи ей така. Те са най-големият консуматор и евентуално поризводител, но са далеч назад в експорта, техният е по-скоро символичен.

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Мда и не само, а това?
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2019/08/18/3952316_sankciite_na_trump_sreshtu_iran_osiguriha_1_mlrd/

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "chepokalipsis":

    Не опира до вяра, а до цифри: за м.г. САЩ достигат износ от 10.9 млрд барела на ден, докато СА - 8,3, а Русия наполовина - 5,2.

    С това отговарям и на #4:
    Докато ни тикат в очите, че Русия била спечелила милиард $, никой не обявява, че САЩ от същото са спечелили два млрд. и по логика са два пъти по-заинтересовани да инициират/да не реагират на инцидентите, предизвикващи поскъпването.

    Нередност?
Нов коментар