🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Цената на петрола е рекордно висока, араби ще строят "Български поток"

Инфлацията през август се задържа под 3%, Борисов видя "саботаж" в скандала с БНР

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понеделник беше скучен ден. Бойко Борисов продължи предизборно да открива заводи. В случая това беше завод на "Биовет" в Пещера на братя Домусчиеви. Бъдещият главен прокурор Иван Гешев без изненада получи единодушно "Да", че има качества за главен прокурор. Без въпроси, коментари и обсъждане членовете на Комисията за атестиране и конкурси към Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува доклад, с който се приема, че единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев има достатъчно професионален опит и квалификация, за да заеме поста. И тука никаква изненада. Иначе покрай първия учебен ден стана ясно, че министерството на образованието издирва около 44 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят.

НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Скок в цената на петрола заради атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия

Информацията накратко: Цената на петрола регистрира най-големия скок от нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 г. Причина за огромния ръст от почти 20% на брента, макар и за кратко през нощта, беше атаката с дронове на рафинерии и петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Сутринта повишението беше 11-12%, за да падне под 10% в ранния следобед и се задържа на това ниво при отварянето на пазарите в САЩ. Нападението доведе до поредно ескалиране на напрежението между САЩ и Иран, след като Вашингтон обвинява за него Техеран, а ислямската република отрича участие. Американският президент Доналд Тръмп разпореди да се използват извънредните резерви на САЩ при необходимост.

  • Цената на брента надмина за кратко 71 долара за барел, но се върна в диапазона 65-66 долара. Това е най-високо ниво от близо четири месеца, но през пролетта котировките минаха 75 долара.
  • Русия заяви, че засега не може да се говори за промяна на параметрите в споразумението за намаляване на петролния добив ОПЕК+. Това може да стане само след като бъде направена оценка на щетите.
  • Саудитска Арабия обяви, че ще запази износа през тази седмица с цената на освобождаване на количества петрол от резерва.
  • Ръстът на петролните цени се отрази и на фондовите пазари, където акциите на енергийните компании се повишиха, а тези на авиокомпаниите спаднаха.

Какво предстои: Американският президент Доналд Тръмп за пръв път намекна за възможен отговор срещу Иран - САЩ обвиняват ислямската република за нападението, но очакват Саудитска Арабия да заяви кой стои зад него. Отговорността за удара поеха шиитските бунтовници хуси в Йемен, които воюват срещу водена от Саудитска Арабия коалиция и са подкрепяни от Иран. Западът подкрепя саудитската коалиция.

Защо е важно: Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол и осигурява 5% от дневното търсене в света. Заедно с Русия във формата ОПЕК+ се опитват да дирижират цените на петрола, което е много далеч от нормалните пазарни отношения. Ако пълното възстановяване на производството в кралството продължи няколко месеца, за което има съмнения, това ще окаже допълнителен натиск върху цената на суровината. Експерти прогнозират, че в такъв случай котировките на брента може да достигнат 100 долара за барел, а това няма да се хареса на САЩ, особено в година на президентски избори.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Саудитската Arkad ще стори "Български поток"

Консорциумът с руско участие се е отказал да обжалва решението на КЗК строител на газовото продължение на "Турски поток", стана ясно от определение на Върховния административен съд. По информация на "Капитал" те ще се явят подизпълнител на саудитския победител. Arkad предложи да построи газопровода за 2.12 млрд. лв. без ДДС в срок от 615 дни.

Инфлацията се задържа под 3% през август

Годишната инфлация през август се е запазила на нива 2.9%, а на месечна база спрямо юли няма почти никаква промяна – едва 0.1%. Така, след като през пролетта цените започнаха да растат с темпове над 3%, през летните месеци има успокоение под това ниво. Забелязва се обаче поскъпване на зърно, брашно, хляб и ориз, но засега не и при свинското въпреки прогнозите заради африканската чума.

Десни партии, които подкрепят Мая Манолова за кмет на столицата, ще имат своя листа с кандидати за общински съветници в София.

Това са "Движение България на гражданите", НДСВ, Земеделският народен съюз и движение "Път на младите", като вероятният водач листата ще е лидерът на ДБГ Димитър Делчев. Решението на ръководството на ДБГ да подкрепи Мая Манолова за кандидат-кмет доведе до четири оставки в партията. Нейният зам.-председател Найден Заленогорски напусна движението и обяви, че ще подкрепи за кмет кандидатът на ДСБ и "Да, България" арх. Борислав Игнатов.

Всички се дистанцират от скандала в БНР

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ръководството на радиото саботира правителството, заради спирането на "Хоризонт" в петък сутрин и заради свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова. Генералният директор на БНР Светослав Костов на изслушването пред Съвета за електронни медии пък каза: "Никой не е казвал, че ресорът й е отнет. Единственото, което беше направено, е промяна на отразяването на Гешев", аргументирайки се с информация за провокации и възможни физически стълкновения на протеста срещу кандидата за главен прокурор. В спора за свободата на словото се включи и президентът Румен Радев: "Казусът със спирането на програма "Хоризонт" отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите."

СНИМКА НА ДЕНЯ

В първия учебен ден отсъстваха 44 хиляди деца

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Не знам откъде преписвате тая петролна апокалиптика.
    1. Световната икономика видимо се забавя и нуждата от енергоносители намалява;
    2. Най-потърпевш от скока на цените на петрола би бил Китай. Близо до ума е, че вероятно това е съпътстваща цел на изострянето на американското говорене покрай нападението над саудитските инсталации;
    3. ВВС разпространи американски сателитни снимки от хирургично точните попадения. Прекалино точно за йеменски гараж мейд дронове. Ако пък са ирански, впечатлително е, че са преодоляли ПРО и на пингвините, и на янките
    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49718975

    4. Тръмп (какво му става на този човек?) туитна, че „Американските сили са готови за бой“ и само чакал да чуе кога и къде биха желали да бъдат пуснати бомбите...
    5. Часове след тия безумици (все пак според американската конституция Конгресът, а не Мохамед бин Салман взема тия решения!! Пък всъщност- знае ли човек...), Иран арестува танкер на ОАЕ;
    6. Очакваната среща на Тръмн с Рухани в кулоарите на ООН видимо пропада;
    7. САЩ нямат разумен ход, освен ако не държат да разширяват Арлингтън, защото Иран официално заяви, че при нападение, всички американски бази и кораби, които са в обсега на ракетите му, ще станат законна цел.
    8. Янките ще подвият опашка.

    Нередност?
  • 2
    uxv41590638 avatar :-|
    Малинчо Паков
    • - 1
    • + 1

    До тук - со кротце, со благо - а оттук нататък - со малце кютек! Дано не стане много, щото от три-четири попадения се вдигна пушилка до небесата, а ако са няколко десетки - СА няма да се вижда! Но Путин и обеща защита!!!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Малинчо Паков":


    [quote#2:"Малинчо Паков"]Но Путин и обеща защита!!![/quote]

    Нещо не сте разбрал. Предложи им е не защита, а да си купят руските С-300 и/или С-400.
    Има една стара приказка: скъперникът плаща два пъти. Пък тоя - който разчита на САЩ - десетократно. Я чукнете на калкулатора 5 700 000 барела по 68 долара. 387,6 млн долара загуба!!

    На ден!!

    Нередност?
Нов коментар