🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голям инвеститор продаде дялове за близо 6 млн. лв. в ETF фонда върху SOFIX

Обратното изкупуване ще бъде безкешово и няма да доведе до непосредствени турбуленции на фондовата борса

Освен понижение на водещия индекс SOFIX през тази година БФБ отчита и значително по-слаб оборот в търговията
Освен понижение на водещия индекс SOFIX през тази година БФБ отчита и значително по-слаб оборот в търговията
Освен понижение на водещия индекс SOFIX през тази година БФБ отчита и значително по-слаб оборот в търговията    ©  Цветелина Белутова
Освен понижение на водещия индекс SOFIX през тази година БФБ отчита и значително по-слаб оборот в търговията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажба на голям дял в ETF фонда върху SOFIX е заявил голям институционален инвеститор. Експозицията му се равнява на около една четвърт от активите на фонда, като изходът се оценява на 5.8 млн. лв. Вместо пари в брой с инвеститора е договорено прехвърлянето на портфейл с акции от водещия индекс на Българската фондова борса (БФБ), което означава, че операцията няма да предизвика турбуленции на пазара.

Информацията за поисканото обратно изкупуване на голяма стойност оповести самото управляващо дружество "Експат", което структурира Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Името на клиента не е посочено, но предвид размера най-вероятно става въпрос за някой от големите пенсионни фондове - такива обеми притежава ПОК "Доверие", чиито вложения във фонда към септември са 6.2 млн. лв. С малко над 5 млн. лв. са фондовете на "Алианц", като обаче предвид движението на котировките на борсата не е вероятно инвестицията да е нараснала до 5.8 млн. лв.

Безкешова сделка

В съобщението се посочва, че продавачът държи 6.3 млн. дяла във фонда, чиято пазарна стойност е 5.8 млн. лв. Вместо пари кеш, каквато е стандартната практика при обратни изкупувания, инвеститорът ще получи кошница от акции от портфейла на фонда. Това означава, че ще се извърши прехвърляне на пакети от 15-те акции, включени в индекса SOFIX, като количествата от всяка ценна книга ще са пропорционални на теглата им в индекса съразмерно с дела, притежаван от клиента.

Ефектът от извършеното по този начин обратно изкупуване е, че ETF фондът няма да излезе на пазара да разпродава акции и съответно да постави под натиск цените на книжата на компаниите в SOFIX. Не е сигурно обаче дали впоследствие институционалният инвеститор няма да предприеме продажби при някои от позициите, още повече че за някои играчи, като например пенсионните фондове, съществуват лимити на отделните експозиции.

Към 2 декември Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF има активи за 23.5 млн. лв. Издадените дялове са над 25 млн., а след обратното изкупуване те ще намалеят до 18.8 млн. Нетната стойност на активите за един дял към понеделник е 0.9399 лв. От началото на годината досега доходността на ETF-а е отрицателна и достига до -10.08%, което е свързано с движението на индекса SOFIX. Исторически от създаването на фонда досега доходността е -1.94%.

Активен пазар

Фондът, който следи водещия индекс на БФБ, бе създаден през 2016 г. като първия подобен на местния пазар на финансови инструменти. След като получи подкрепа от институционалните инвеститори, а след листването му на БФБ и от дребни инвеститори, управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" създаде още няколко подобни фонда за пазарите в Централна и Източна Европа. Предстои качването на борсата и на първия къс индексен фонд върху SOFIX, който вече набра необходимите над 100 хил. лв. капитал.

Паралелно с новината за голямото обратно изкупуване от "Експат" съобщават, че чуждестранен институционален инвеститор е закупил дялове за около 2 млн. лв. от Expat Romania BET UCITS ETF – борсово търгуваният индексен фонд, следващ движението на румънския индекс BET. С това записване активите на румънския ETF ще надхвърлят 2.5 млн. лв. По данни на дружеството борсово търгуваните му фондове са привлекли общо около 10 милиона лева инвестиции през 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар