🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият фонд за търговия "на късо" в България вече се търгува на борсата

Expat Bulgaria Short SOFIX дава възможност да се печели от понижението на основния индекс

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Първият фонд, който дава възможност да се играе срещу пазара, вече се търгува на фондовата борса в България. Така нареченият "къс" фонд е на управляващото дружество "Експат асет мениджмънт" и се казва Expat Bulgaria Short SOFIX. Той следва обратното движение на Sofix, което означава, че инвеститорите, които си закупят акции от него, ще печелят, когато основният индекс пада.

Разбира се, обикновено инвеститорите не желаят това, но новият фонд е един вид защита срещу пазарни сътресения. В сряда имаше две сделки с негови дялове, като те по-скоро изглеждаха като тест - обемът им беше за около 30 лв. Номиналната стойност на един дял от фонда е 1 лев, а маркет мейкър на емисията е инвестиционният посредник "Бенчмарк Финанс". Максималният размер на отклонението в процент между котировките "купува" и "продава" е 5%.

Expat Bulgaria Short SOFIX е създаден с начален капитал 110 хил. лв. и инвестира активите си в 15-те акции от SOFIX, копирайки и теглата им в индекса. Книжата се вземат назаем за определен период от време срещу договорена със собствениците им лихва. Веднага след това акциите се продават, а паричните постъпления се добавят към активите на фонда, за да може, когато дойде моментът за връщане на заетите акции, фондът да има с какво да ги купи от пазара, за да ги предаде обратно на собствениците им. Фондът работи с лихва от 1% за взетите на заем акции.

Теоретично, ако Expat Bulgaria Short съществуваше през миналата година, той трябваше да осигури доходност около 4.4% - или колкото беше загубата на Sofix през 2019 г.

"Стартът на търговията с първия "къс" индексен фонд е знаково събитие за българския капиталов пазар в началото на 2020 г. не само защото това е първият фонд с обратна инвестиционна стратегия, но и защото продуктовото разнообразие е предпоставка за засилване на инвестиционния интерес към пазарите на БФБ", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, по време на официалната церемония днес, цитиран в съобщение на борсата.

"Експат" създаде и първия борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCIT ETF, чиито дялове се търгуват вече четири години на Българската фондова борса, както и още няколко фонда върху регионални индекси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар