🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият фонд за изкуство в България отчете доходност от 27% за година

"Експат глобално изкуство" вече е продал 22 произведения при портфейл от 400 творби

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондът за изкуство на "Експат" е постигнал доходност от близо 27% за малко повече от годината на съществуването си. През март 2019 г. управляващото дружество на Николай Василев и Никола Янков пусна първия подобен продукт в България, който позволява на всеки да инвестира в изкуство, дори и с малки суми.

В портфолиото на фонда има около 400 творби на български автори. От управляващото дружество обявиха, че до момента фондът е продал 22 произведения от портфейла си, като е постигнал печалба от средно над 50% спрямо цените, на които произведенията са били закупени.

Фондът периодично провежда и аукциони, на които предлага предмети на изкуството от своето портфолио. Друг източник на приходи и търсене на доходност е от наеми на творбите, които се предоставят за изложби в музеи. В портфолиото на фонда има както български класически художници като Светлин Русев, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков-Нерон и Дечко Узунов, така и млади автори като 23-годишната варненска художничка Петра Димитрова, чиито платна предизвикаха сензация на аукционите досега.

"Експат глобално изкуство" е организиран като акционерно дружество с два класа акции - А и Б. Фондът е от отворен тип и може постоянно да емитира и изкупува обратно свои акции Б по текуща цена. Справка в сайта на компанията показва, че нетната стойност на една акция е била 100 лв., а към края на април 126.6 лв. Активите са за 1.667 млн. лв.

Минималната инвестиция във фонда е 10 хил. лв. Ако инвеститор е направил такава при създаването му, то днес печалбата би била малко над 2600 лв. Все пак фондът е с висок рисков профил и доходността му се влияе от различни фактори. Затова и миналата доходност не трябва да се приема като гаранция за бъдеща такава. Фондът прави преоценка на портфейла си при всяко значимо събитие в него, като покупко-продажба, но не по-рядко от веднъж на 3 месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Ники Маус - куратор... Мааалки суми... колкото годишният доход на техниците в БТК.
    На тех им остават огромни излишъци да инвестират в изкуство - настрани от финтех / крипто...
    Адверториал немаркиран..

    Нередност?
Нов коментар