🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Черен понеделник за световните финансови пазари

Търговията в САЩ бе спряна за кратко след 7% спад в стойността на индекса S&P

Понеделникът се оказа черен за финансовите пазари по света. Перфектната буря започна със срив на цените на петрола с над 30% в Азия през нощта срещу понеделник, който се пренесе и на фондовите пазари в Европа.

В САЩ шокът беше голям и доведе до автоматично спиране на търговията за 15 минути. Това е една от "системните спирачки", които влизат в употреба, когато индексът S&P загуби над 7% от стойността си. В случая той загуби 7.3%, които след възобновяването на търговията бяха сведени до 5.9%. Със същата скорост се срина и Dow Jones, който загуби над 1500 точки и в началото на сесията губи 6% от стойността си.

Европейските борси се понижиха с между 6 и 7%. В общата негативна тенденция се включи и Българската фондова борса, където индексът SOFIX потъна с близо 10%.

Свободното падане на цената на петрола се добавя към притесненията на инвеститорите от разпространението на коронавируса по света и очакванията за глобална рецесия.

"Денят е абсолютен хаос. Финансовите пазари не бяха готови за нещо такова", коментира пред Bloomberg Юджийн Канг от NH Investment and Securities в Сеул.

Борсите трудно могат да бъдат в по-лоша позиция. Последните две седмици преминаха на фона на редовни сривове с по над 3% по време на сесия, както и особено висока волатилност. Причината се криеше в страховете от бързото разрастване на коронавируса, проблемите с веригите за доставки и карантините в някои индустриални центрове. Сега към всичко това се добавя и петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Петролът - капката, която...

В основата на срива на пазарите в понеделник стои провалът на преговорите между ОПЕК и Русия за ново споразумение за по-голямо свиване на производството на петрол. В Азия брентът поевтиня с 30% до 31.92 долара за барел, а американският лек петрол загуби 32.41% до 27.92 долара. Това е най-голямото дневно понижение от 1991 г. По време на европейската търговия спадът беше леко овладян до към 22-23%, а към 16.30 часа и до 16-18%.

"Факторите на пазара ще позволят тези ниски цени само още няколко месеца, освен ако цялата драма с вируса не се разиграе така, че световните пазари и потребителските настроения не ни вкарат в следващата рецесия", коментира Кийт Барнет, вицепрезидент по анализи и стратегии в ARM Energy, пред Reuters.

Не намаляват опасенията, че ценова война за петрола между Саудитска Арабия и Русия може да достигне и американците. В САЩ има много производители, взели солидни кредити, за които твърде ниска цена ще направи неизгоден добива. Свободното падане на петрола е особено ясен индикатор и анализатори казват, че то оказва ефекта на земетресение, водещо до разместване на цели сегменти по пазарите.

Показателно е, че най-големите губещи американски акции в началото на сесията в понеделник бяха именно петролните компании. Chevron и ExxonMobil загубиха по над 9% от стойността си, а общият енергиен индекс SPNY се срина за минути с 20%.

"За мен лично всичко това е просто забавно. Няма никакъв смисъл в цените, на които се търгува всичко днес", коментира пред Bloomberg Риши Мишра, анализатор във Futures First. Такео Камай от CLSA Securities Japan добавя: "Това са движения, които виждаш само веднъж в кариерата си. Мисля, че дори най-големите професионалисти не знаят какво се случва. Единици са хората, които биха предвидили такъв тип сценарий за световните пазари през 2020 г."

Разпродажби в Европа

Европейските пазари започнаха търговията с панически разпродажби, като най-силно пострадаха акциите на енергийните компании - в Лондон руският гигант "Газпром" изгуби 26% от стойността си в началото на деня, ВР - 27%, а Royal Dutch Shell - 21%.

Разпродажбите в Европа доведе до спад на водещите индекси - в Лондон с над 8%, във Франкфурт и Париж - с повече от 7%. Към края на търговията в понеделник индексите отстъпват с 6-6.5%. Общоевропейският индекс STOXX 600 навлезе решително в т.нар. меча територия, т.е. зона, в която цените са с над 20% по-ниски от последния пик.

На една крачка от този праг бяха индексите в Азия. В Япония Nikkei приключи сесията с понижение 5.4%, а борсата в Шанхай загуби 3% от стойността си.

Няма спасение

Доходността на 10-годишните облигации в САЩ достигна ново рекордно ниско ниво до 0.5%, докато златото продължи да вдига цената си, която премина за кратко 1700 долара за тройунция, преди да се върне до ниво от около 1680 долара.

Движението по световните пазари доведе до срив дори при криптовалутите, които през последните месеци си изградиха репутация на модерно убежище и не се влияеха толкова от случващото се на борсите. За последните 24 часа Bitcoin загуби над 10% от стойността си и се върна на цена от около 7700 долара за монета, като по този начин изтри месеци вдигане на общата си пазарна капитализация. Същото се случи и с Ethereum и други криптовалути, където спадовете започват от 9% нагоре.

Все още няма коментари
Нов коментар