"Парите говорят" Специален епизод: Петролната война и сривът на пазарите

След черния понеделник за борсите какви ефекти се очакват за икономиката и инвеститорите след провала на преговорите между ОПЕК и Русия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Черен понеделник на финансовите пазари. Срив на цените на петрола с над 30%, който започна от Азия и се пренесе на фондовите пазари в Европа. Намалена икономическа активност заради продължаващото разпространение на коронавируса по света. Пазарна криза, съпоставима с тази от 2008 година след фалита на Lehman Brothers.

Тези шокови за системата събития са тема на специален епизод на подкаста за инвестиции "Парите говорят". В него водещите на шоуто Иван Ненков и Еленко Еленков разговарят с екип от "Капитал" - Андрей Любенов и Николай Стоянов, за това какъв е генезисът на петролната война между Русия и Саудитска Арабия, кой ще пострада най-много и какви ефекти се очакват за икономиките и инвеститорите.

В епизода ще чуете още прогнози как ще се развие кризата на пазарите (държави в рецесия или сериозно икономическо забавяне и нова динамика на пазара на труда) и коментари какви са възможностите за дългосрочни инвестиции в тази ситуация.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Всички епизоди от първия сезон на "Парите говорят" можете да намерите тук.

Бележка от редактора: Разговорът е записан в 17 часа на 9 март.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kxj1534598356575165 avatar :-?
    Ivona Georgieva

    Много интересен епизод, дори и за хора непрофесионалисти в сферата на инвестициите като мен.
    Накрая на епизод 14 обаче, един от учатниците започна темата за картините/изкуството като форма на инвестиция. Не знам дали сте запознати с бизнес модела на българския артист Кристо, който благодарение на частни лица, които инвестират в неговите картини, финансира собствените си проекти и не разчита на банки или други големи институции. По данни на анализи от Harvard Business School, цените на картините му не само запазват стойноста си, но и растат с времето след всяка изложба,инсталация която прави и това дава възможност на куповачите да увеличат печалбите си инвестирайки в неговото изкуството.
    Предполагам има и други подобни инвестиционни модели. Това ще е много интересна тема и се надявам да я обсъдите в някой следващт епизод на Парите Говорят :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал