🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт отбеляза най-лошия си ден от 1987 г. насам

Индексът Dow Jones се върна на нивото от 2017 г.

Борсите в САЩ приключиха най-лошия си ден от Черния понеделник през 1987 г. насам. Към края на сесията Dow Jones губи 9.9% от стойността си и на практика се върна на нивото си от юни 2017 г. Не по-добро е положението при другите два големи индекса - S&P е надолу също с 9.9%, а NASDAQ - с 9.4%. Така заради коронавируса пазарите приключват ден с еднодневен срив, невиждан дори по време на финансовата криза от 2008 г.

Голямата причина е в световната пандемия, но по-малките фактори са повече. Снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че администрацията му спира достъпа до страната от граждани на страните в Шенген или такива, които са били в някоя от тях през последните две седмици. Очаквано това доведе до разпродажби на акции на самолетни производители, авиокомпании и туристически компании. Разпродажбите засегнаха и разнообразни компании като IBM, Nike, Walt Disney и Apple, чиито спадове варират между 8 и 12%.

Фактор са и страховете заради самия Тръмп. Снощи той правеше грешки по време на изказването си към нацията, което може да бъде обяснено с умора и липса на сън, но днес стана ясно и че секретарят по комуникациите на Бразилия, който преди две седмици пусна в Instagram снимка с Тръмп и вицепрезидента Пенс, е дал положителна проба за коронавирус. Пред журналисти днес Тръмп коментира, че "не се притеснява", но към момента няма отговор и на въпроса дали президентът се е тествал.

Централните банки не са достатъчни - правителствата също

Казано накратко, инвеститорите не харесват мерките за справяне с пандемията до този момент. САЩ поема по пътя на изолация от външния свят, докато Италия е в пълна карантина от дни, а Дания стана втората европейска страна, която стигна до крайната стъпка, следващата може да бъде Испания, където повечето публични събития бяха отменени, а известното футболно първенство La Liga може въобще да не приключи текущия си сезон.

По-рано през деня Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви своя пакет мерки, който включва най-вече вливане на допълнителни пари в икономиката. Федералният резерв също обяви вливането на 1.5 трлн. долара в икономиката, което успокои за кратко американските борси и загубите за деня бяха сведени до "едва" 3-4%, но този ефект се оказа мимолетен. Свалянето на лихвите от Bank of England вчера не произведе дълготраен ефект, а последният залп може да дойде отново от Фед, който рязко да свали лихвения процент по депозитите до 0%. Такава стъпка едва ли ще доведе до промяна на пазарите, но ще позволи на компании да рефинансират кредитния си дълг с ниска лихва.

Спира ли икономиката

"Икономиката просто ще спре през следващия месец и рискът от рецесия вече е истински. Има много малко неща, които Фед може да направи, ако влезем в рецесия. Монетарните политики няма да ни помогнат особено", коментира пред Reuters Зивен Жън, управляващ директор в Penn Mutual Asset Management.

Планът на Тръмп за данъчни облекчения също вече не действа по никакъв начин на разпродажбите на Уолстрийт, който официално е в мечи пазар според всички показатели и индекси. Най-големият проблем изглежда обаче е не какво правят правителствата или централните банки, а че никой не знае до кога ще продължи разрастването на пандемията с вируса.

"Това е най-бързото свличане с 20% в историята", коментира Пол Нолте, мениджър в Kingsview. "Всеки ден се продава още повече и точно когато си мислиш, че това е дъното, се оказва, че има още много надолу. Хората не знаят колко дълго ще продължи всичко това, така че просто разпродават и си тръгват."

Европа е в шок

Още по-лошо беше положението днес на европейските борси. Общият индекс Euro STOXX 60 приключи сесията със срив от 12.3%. Германският DAX и френският CAC загубиха също по над 12%, а британският FTSE - 10%, най-лошият ден в историята и на трите индекса, както и най-големият исторически спад на STOXX. В Европа решението на ЕЦБ имаше на практика обратен ефект и вместо да успокои инвеститорите, ги вкара в още по-паническа разпродажба.

Великобритания и Европейският съюз също така са стигнали до съгласие да отложат за момента преговорите си по търговска сделка, каквито трябваше да се проведат през следващата седмица. Решението вдига шансовете двете страни да не стигнат до споразумение до края на годината, какъвто е зададеният срок.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Интересно Тръмп какво е направил със собствените си акции. Според мен е направо невъзможно за играч като него да не спечели някой пробит долар от собственото си решение. Да се надяваме че го проверяват дали не е разпродавал миналата седмица.

    Нередност?
Нов коментар