Лупингите на Уолстрийт продължават, но пазарите завършиха седмицата с оптимизъм

Dow Jones и S&P завършиха сесията със скокове по над 9%, погледите следващата седмица са насочени към Фед

В петък на Уолстрийт се виждаше нещо особено рядко срещано през последните седмици: усмивки
В петък на Уолстрийт се виждаше нещо особено рядко срещано през последните седмици: усмивки
В петък на Уолстрийт се виждаше нещо особено рядко срещано през последните седмици: усмивки    ©  Reuters
В петък на Уолстрийт се виждаше нещо особено рядко срещано през последните седмици: усмивки    ©  Reuters

Американските индекси продължават с лупингите си заради коронавируса. Докато в четвъртък вечер изглеждаше сякаш за Dow Jones и S&P няма дъно, в последните минути на петъчната сесия изглеждаше по-скоро сякаш няма таван. Волатилността е на рекордно високо ниво от 12 години насам и примерите за нея са видими дори в рамките само на една сесия.

Белият дом размърда борсите

След историческия срив в четвъртък, когато Dow Jones и S&P спряха търговията със загуби от 9.99% и 9.92%, в петък сесията започна оптимистично - с повишение около 6%, като двата големи индекса отново се движеха заедно. Впоследствие това възстановяване беше изтрито в средата на сесията до 0.5%. Неочакваният последен завой на деня дойде по време на изявлението на президента Доналд Тръмп, който обяви извънредно положение в цялата страна, за да освободи 50 млрд. долара държавни средства в борбата с коронавируса.

Ходът на Тръмп беше очакван и прогнозите бяха, че той ще потопи допълнително акциите, но се случи обратното и една от най-странните сесии на борсата приключи със скокове на Dow Jones, S&P и високотехнологичния NASDAQ със съответно 9.36%, 9.29% и 9.35%. Така историческата седмица на Уолстрийт все пак приключва с огромни общи загуби от около 16% за всеки индекс, но и със силна оптимистична нотка, която фючърсите, поне за момента, подсказват, че ще продължи и в понеделник.

Възстановяването на европейските пазари беше далеч по-скромно. Общият индекс Euro STOXX 50 приключи сесията с повишение 1.6%, след като ден преди това изгуби 12% от стойността си.

"Първоначалната ни реакция, когато Тръмп започна да говори за тези 50 млрд. долара, беше "накъде бие" президентът", коментира пред Reuters Питър Джанковскис, инвестиционен директор в OakBrook Investments. "Но когато изкара заедно със себе си всички тези лидери, които говореха какви действия се предприемат, това вече беше нещото, което размърда пазарите."

Сред двата най-големи печеливши от сесията бяха Boeing (скок с 9.9%) и Apple (скок с 12%). За Boeing това все пак беше най-лошата седмица в историята на компанията по отношение на борсово представяне. Акциите на Apple скочиха, след като фирмата обяви, че ще отвори отново всичките си 42 магазина в Китай, които са затворени от месеци.

На ход е Фед

Погледите на инвеститорите през следващата седмица са насочени както към развитието на световната пандемия, така и към събранието на Федералния резерв на САЩ в сряда и четвъртък. Централната банка по всяка вероятност ще свали ударно основния лихвен процент по депозитите. В момента той е между 1 и 1.25%, а очакванията са да стигне до между 0 и 0.25%. Най-важният потенциален резултат от тази стъпка би бил, че Фед ще даде достъп до по-евтино рефинансиране на кредита от страна на фирмите, които рискуват да фалират заради необслужени дългове, които от своя страна са породени от парализата на икономиката.

"Ако пазарът смята, че отговорът на Фед е адекватен и помага на инвеститори и потребители, както и че някой все пак има контрол над ситуацията, това може да доведе до успокоение на обстановката", коментира Уили Деличе, инвестиционен стратег в Baird. Според неговия колега от Edward Jones Нела Ричардсън пазарите ще бъдат особено разочаровани, ако Фед откаже да свали лихвите или ги свали плахо. В случай че Фед все пак оправдае очакванията, резултатът може да не е видим моментално. При последното сваляне на лихвите преди две седмици с 0.5 базисни пункта S&P и Dow Jones все пак завършиха сесията на червено с около 3% понижение.

"Рискът е, че агресивни действия сега може да означават, че използваш всичките си муниции краткосрочно и заради краткосрочни проблеми. Тези муниции може да ти потрябват по-късно, ако безработицата скочи или преминем към дефлация", добавя Ричардсън.

Най-сигурният залог към този момент е друг - че волатилността ще продължи. Движенията на пазарите в исторически план са сравними само с някои от най-големите катастрофи на борсата като финансовата криза от 2008 г. или дните около Черния понеделник през 1987 г. Цикълът до този момент е на път да се повтори, макар че сривът е далеч от този при глобалната криза: Dow Jones и S&P (заедно с азиатските и европейските пазари) губят голяма част от стойността си в рамките на една или две сесии, след което преминават в режим на леко възстановяване и обратно. Оптимистичното през тази седмица беше, че последните часове в петък действително бяха на възстановяване, но не леко. Индексите остават подвластни на новини за коронавируса. Въпросът е щетите да останат в краткосрочен план, а не да преминат в пълна криза, която включва в себе си и фалити заради необслужен дълг и рецесия.

Все още няма коментари
Нов коментар