България е в извънредно положение до 13 април

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще има актуализация на бюджета

Борисов мотивира извънредното положение с неспазването на карантината от хора, за които е установено, че са заразени с COVID-19
Борисов мотивира извънредното положение с неспазването на карантината от хора, за които е установено, че са заразени с COVID-19
Борисов мотивира извънредното положение с неспазването на карантината от хора, за които е установено, че са заразени с COVID-19    ©  Георги Кожухаров
Борисов мотивира извънредното положение с неспазването на карантината от хора, за които е установено, че са заразени с COVID-19    ©  Георги Кожухаров

От днес, петък, до 13 април България е в извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Това решиха депутатите, след като гласуваха крайната мярка по предложение на правителството. Решението беше подкрепено от 201 депутати от всички парламентарни групи и в присъствието на премиера Бойко Борисов и цялото правителство.

Преди това лидерите на парламентарните групи, премиерът и членовете на кризисния щаб обсъждаха в продължение на час и половина на председателски съвет при председателя на парламента Цвета Караянчева обхвата на мерките, които трябва да бъдат предприети във връзка с извънредната ситуация. По предложение на БСП бе прието срокът на извънредното положение да е 1 месец, а не както предлагаше правителството преди това - безсрочно. (Какво означава извънредно положение вижте в карето в края на текста.)

Освен ограничаване на пътуванията зад граница, затваряне на училища, университети, нощни заведения и глоби за неспазване на карантина правителството предвижда и актуализация на бюджета. Премиерът Борисов предложи на опозицията да излъчи свой представител в националния щаб, който правителството предстои да създаде. Неговата задача ще бъде да се набележат икономически и социални мерки за справяне с последствията от кризисната ситуация.

Извънредното положение е за недисциплинираните

"Горд съм от българския парламент и от това, че в тежък момент показахме, че мислим за българския народ", каза Борисов след единодушното одобрение на решението за обявяване на извънредно положение в страната. Той го мотивира с неспазването на карантината от хора, за които е установено, че са заразени с COVID-19.

"Извънредното положение ни е необходимо главно за недисциплинираните хора, които разнасят зараза", заяви Борисов. И даде пример със семейството на починалата жена от коронавирус, което е "празнувало". "Ние не знаем с кого още тези хора са общували, нарушиха забраната абсолютно умишлено, отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени. Ако инкубационният период продължава 17 дни, близо 800 души общуват с този човек", допълни той. По думите му "нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нашата".

Борисов благодари на всички, които са на първа линия - лекари, медицински сестри и санитари, и заяви, че техният извънреден труд трябва да се заплати и това трябва да стане с актуализация на бюджета. По думите му кризата ще има и икономически последствия, като според него очакванията са 3 млрд. лв. по-малко да влязат в бюджета.

Не стана ясно обаче за какъв период са правени тези изчисления.

"Затварянето на границите на Словения и Хърватия ще блокира наши шофьори", заяви Борисов и допълни, че ако не се издейства "чист коридор" за транспорта, ситуацията ще стане още по-тежка. Според него обаче администрацията на различните институции трябва да работи, за да не се парализира икономиката.

Къде са проблемите в здравния сектор

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че епидемията от COVID-19 ще продължи между два и три месеца и са необходими извънредни мерки.

1400 българи са тествани за коронавирус от началото на февруари до днес, установени са 23 положителни случая, като само през вчерашния ден те са 16, както и един смъртен случай.

Според председателя на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски от чисто медицинска гледна точка има няколко проблема, които извънредното положение трябва да реши.

Първият е, че вербалните предупреждения за спазване на социална дистанция и лична хигиена не са дали резултат и щабът отчита груби нарушения и неспазване на карантината. Вече има три гнезда на инфекция независими едно от друго - в Габрово, Плевен и София.

"При подобни случаи по света се приемат драстични мерки - Израел обяви наказание до 7 години затвор за нарушаване на карантина, Гърция - 2 години затвор, Русия - 3 години, а Румъния заведе само вчера 25 дела", каза Мутафчийски. Според щаба и правителството трябва да се приемат строги мерки за санкциониране на заразените пациенти, които не спазват карантината. В основната на въвеждането на извънредно положение е именно фактът, че 14 души в карантинен период или с коронавирус не бяха намерени у дома от полицията и здравните власти вчера.

Мутафчийски обяви още, че правителството се нуждае от спешна промяна в здравните закони, за да може всички лекари и медицински сестри да могат да лекуват COVID-19 и всички болници да могат да приемат заразени пациенти. Той обяви пред парламента, че заразата ще възниква на огнища из цялата страна и са необходими извънредни мерки за всеки конкретен случай, за да може да бъде преодоляно разрастването й.

Освен това трябва да бъде решен въпросът с допълнителното материално стимулиране на медицинските екипи, които работят със заразените пациенти.

Той допълни, че въпросът със защитните облекла до голяма степен е решен. Председателят на щаба спомена, че има проблем и с апаратите за командно дишане.

"Условията на закона за обществените поръчки не създават правни възможности за бързи сделки, самите производители не държат нищо на склад. С решителната намеса на премиера успяхме да закупим 200 броя, но доставките ще бъдат през месец май", каза Мутафчийски.

Той допълни, че е важно властите да могат да ограничават пътуванията, тъй като на прага на епидемията през уикенда е имало ръст от 30% на излитащите за чужбина. Едва през последното денонощие хората броят на пътниците е спаднал до 240.

Именно решението на точно тези основни 4-5 проблема се очаква да се случи бързо с въвеждането на извънредното положение.

Нинова призова частните болници да се включат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ситуацията изисква разум и хладнокръвие. Тя декларира, че опозицията ще подкрепи всички мерки, които гарантират здравето на хората и ограничават епидемията. Тя обаче поиска гаранции, че Министерският съвет няма да злоупотреби с извънредните си правомощия.

Нинова се обърна към частните болници и поиска те да бъдат включени в битката с коронавируса. "Уважаеми собственици, здравето не е печалба, не можете да стоите дистанцирано от драмата, очакваме правителството да предприеме всички мерки и да включи и частните болници в лечението", каза тя.

Тя допълни, че по идея на БСП е било взето решение извънредното положение да продължи един месец и че настояват за актуализация на бюджета заради коронавируса, а не да се раздават пари на парче. Освен това тя поиска да бъде предложен и специален социално-икономически пакет за справяне с кризата, а не само здравни мерки.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че трябва да е ясно, че извънредното положение и мерки имат гаранционен характер и трябва да защитят конституционния ред, а не да го преобразуват в нов. "Народното събрание остава действаща законодателна власт, която има контрол върху изпълнителната", каза той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова колеги си да подкрепят мярката, която се въвежда в много страни.

"Тази криза ще има редица последици - социални, икономически и вероятно политически. Политическите пристрастия трябва да бъдат оставени настрана. Да кажем на хората, че повод за паника няма и че ще гарантираме техните права", каза тя.

Лекарите искат затваряне на моловете и детските градини

Българският лекарски съюз настоя в обръщение да бъдат прекратени учебните занятия, да се забранят посещенията в детските градини и ясли, да има пълна забрана на посещенията в нощни и питейни заведения след 18 ч., както и да се затворят търговските центрове и моловете.

Съсловната организация настоява запазването на здравето и живота на медиците да бъде изведено като приоритет на държавата. "Цялото съсловие ясно осъзнава огромната отговорност, която има в създалата се обстановка, и е готово за пълна мобилизация, но това би било възможно само ако колегите ни - лекари и специалисти по здравни грижи, са осигурени с лични предпазни средства", казват от съсловната организация.

Какво означава извънредно положение

За разлика от редица европейски държави в България извънредното положение няма изричен закон освен няколко текста в конституцията.

Основният закон обаче урежда въпроса кой, как и кога го обявява, без да уточнява какви са правомощията на президента, Министерския съвет и парламента в такава ситуация.

Конституцията допуска, че при извънредно положение могат да бъдат ограничени временно правата на гражданите. Не търпят ограничение правото на живот, забраната за изтезания, неприкосновеността на личността, презумпцията невиновност и свободата на съвестта и вероизповеданията.

Това ограничение, казва конституцията, може да стане със закон, т.е. Народното събрание трябва да приеме нарочни закони за всяко ограничение на човешки права - свобода на придвижване, стопанска инициатива, неприкосновеност на личната собственост и т.н.

Според някои юристи относими могат да бъдат и текстове от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). Тази теза е спорна, защото ЗОВС казва, че при възникване на опасност от въвличане на Република България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт "на цялата или на част от територията на страната може да се обяви извънредно положение". В случая епидемията не е нито военнополитическа криза, нито въоръжен конфликт.

Ако това тълкуване все пак бъде възприето, правомощията на "държавните органи и въоръжените сили" са изброени - мерки за охрана на обекти, ограничаване на полети и ограничаване на корабоплаването, затваряне на границите, ограничаване на основни пътни артерии, движението на влакове, "гражданите и превозните средства", но също така " при необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове, гарантиращи защитата на човешките права в условията на война".