Брюксел увеличи на 37 млрд. евро средствата за борба с коронавируса

ЕБВР прави фонд от 1 млрд. евро за подкрепа на компаниите в регионите, в които оперира

"Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и ЕС като цяло трябва да бъде решителен, координиран и единен", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и ЕС като цяло трябва да бъде решителен, координиран и единен", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
"Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и ЕС като цяло трябва да бъде решителен, координиран и единен", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
"Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и ЕС като цяло трябва да бъде решителен, координиран и единен", смята председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
Правителствата могат да спасят засегнатите фирми чрез отлагане плащането на ДДС и данък печалба.

Европейската комисия (ЕК) е готова да осигури 37 млрд. евро за борба с пандемията от коронавируса, съобщи в петък председателят й Урсула фон дер Лайен, която представи икономическия отговор на Брюксел на кризата. За няколко дни сумата нарасна с 12 млрд., след като по-рано през седмицата Брюксел обяви фонд от 25 млрд. евро. Средствата ще се насочат за подкрепа на здравеопазването, малките и средните предприятия от всички засегнати отрасли и пазара на труда. ЕС също така ще използва 1 млрд. евро, за да гарантира заеми до 8 млрд. евро за 100 хил. засегнати малки и средни предприятия.

Сред другите стъпки, които Брюксел ще предприеме, са предоставяне на повече гъвкавост за бюджетните дефицити и държавната помощ, посочи Фон дер Лайен.

Страните от съюза трябва могат да предприемат всякакви мерки, които преценят, но те трябва да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. Председателят на ЕК смята за абсолютно неприемливо връщането на граничния контрол, особено в момент, когато е необходима солидарност сред държавите от ЕС, макар че няколко вече обявиха, че затварят границите си.

"Определени видове контрол могат да бъдат оправдани. Но общата забрана за пътувания не е толкова важна според Световната здравна организация. Това нарушава бизнеса и икономическия живот", заяви Фон дер Лайен.

Как да се помогне

Държавите ще могат да подпомогнат засегнатите сектори като транспорта, туризма, търговията на дребно и др. ЕК вече реши да подкрепи авиокомпаниите да запазят т.нар. слотове фантоми по летищата въпреки намаляващите заради пандемията полети.

Брюксел вече одобри молбата на Дания да създаде схема за оказване на държавна помощ в размер на 12 млн. евро за компенсация заради отложени мероприятия заради вируса с участието на над 1000 души.

Зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер обясни, че правителствата могат да дадат на всички фирми "пространства на дишане" чрез субсидии за заплати, да отложат плащанията на корпоративния данък или ДДС. Те могат да направят това, без да е необходимо да искат разрешение за държавна помощ. Тя обясни, че в сектори като туризма, транспорта, хотелиерството, ресторантьорството ЕК вече работи с правителствата, за да бъдат въведени схеми за компенсиране. Според Вестагер правителствата могат да въведат системи за спешна ликвидност, което е позволено от правилата на ЕС за държавната помощ, а вече са постъпили искания от девет страни.

Може да се наложи държавно подпомагане в по-големи мащаби, какъвто е случаят с Италия. Рим обяви, че подготвя пакет от мерки за подкрепа с 25 млрд. евро.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис призова също Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да предприемат мерки в подкрепа на европейските фирми.

Подкрепа от ЕБВР

Малко по-късно в петък ЕБВР представи спешен пакет от мерки в размер от 1 млрд. евро, за да помогне на компаниите от регионите, където оперира, да се справят с въздействието на пандемията на коронавирус. Това е първоначалният отговор на кризата и банката е готова да направи повече, ако и когато е необходимо, се казва в съобщение на финансовата институция.

В рамките на спешната програма ЕБВР ще създаде "устойчива рамка", за да осигури финансиране за съществуващи свои клиенти със солидни основи на бизнеса, които изпитват временни затруднения с кредитирането.

Президентът на банката сър Сума Чакрабарти заявява в съобщението, че като част от мерките банката ще осигури допълнително финансиране за съществуващи клиенти, включващо предоставяне на спешна ликвидност, оборотен капитал и търговско финансиране.

Планираните мерки ще включват разширяване на търговското финансиране и осигуряване на краткосрочно финансиране до две години, насочени по-специално в подкрепа на малки и средни предприятия. Банката ще се стреми да предостави краткосрочни средства за оборотен капитал до две години за други предприятия и енергийни производители и преструктуриране на баланса и краткосрочна ликвидност за общински, енергийни и инфраструктурни клиенти.

Банката също така ще оцени необходимостта от преструктуриране на отпуснатите кредити, включително възможността за удължаване на падежите и промяна на други условия.

Икономистите на ЕБВР очакват производството да бъде засегнато точно в регионите, в които оперира, като растежът ще се забави особено в Централна Азия, а също и в Източна Европа и Кавказ, Русия и Югоизточна Европа. Страните, които са силно интегрирани в глобалните вериги за доставки и имат пряка зависимост от Китай и Европа, вероятно ще пострадат най-много от вируса.