🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кървав понеделник на Уолстрийт - Dow Jones се срина с 13%

Шоковата терапия на Фед даде обратен ефект, инвеститорската паника се задълбочава

Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята си след Черния понеделник от 1987 г.

Уолстрийт изживя нова кошмарна сесия. Двата водещи индекса, Dow Jones и S&P, записаха втория най-лош ден в историята си след Черния понеделник от 1987 г. Dow Jones изгуби 12.9% от стойността си - по-тежък срив отколкото който и да било ден през 2008 г. и дори при Голямата депресия през 1929 г. Само днес бяха изтрити над 2 трлн. долара акционерна стойност от пазарите. S&P пък се върна на нивото си отпреди 2019 г., която беше най-силната за индекса от финансовата криза насам.

Късно снощи Федералният резерв на САЩ обяви спешни мерки, които да смекчат удара от коронавируса: сваляне на основния лихвен процент по депозитите почти до нула и възобновяване на програмата за изкупуване на облигации. Шоковата терапия на Фед обаче даде обратен ефект - тя потвърди всички страхове на инвеститорите, че икономиката е пред колапс заради COVID-19, и разпродажбите станаха още по-големи.

Така новата седмица започва повече от кошмарно за Уолстрийт. Миналата седмица индексите изгубиха 16% от стойността си, като резултатът щеше да е още по-лош, ако не беше финалната сесия в петък, когато борсите се вдигнаха с по близо 10%. Този оптимизъм липсваше в понеделник.

Всички са си вкъщи

Различните анализатори и инвеститори дават различни обяснения за спада. Очакванията през миналата седмица бяха, че всякакви по-остри ходове на Фед ще размърдат пазара и ще успокоят поне за кратко инвеститорите, защото сваляне на лихвите означава по-ниски шансове за дългова криза. Проблемът, изглежда, не е там. Притесненията на борсата днес дойдоха предимно от почти пълната липса на живот в големите градове в САЩ заради коронавируса. Не помогна и коментарът на американския президент Доналд Тръмп, че пандемията може да продължи до август.

"Пазарът се срива въпреки ходовете на Фед, защото това е различен тип криза. По-ниските лихви няма да създадат търсене, докато хората са си вкъщи", коментира пред Reuters Солита Марчели, инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management. "Това не означава, че действията на Фед са безсмислени. По-ниските лихви са предвестник на други политики. Мисля, че това трябваше да бъде направено, но разбирам и реакцията на пазарите", добавя тя.

"Фед хвърли всичко, което има. Ако това е краят на действията на централните банки, значи вече сме сами. На пазара вече няма нищо друго освен страх, инвеститорите смятат, че няма какво друго да се направи", коментира пред Financial Times Сима Шах, стратег в Principal Global Investors.

Малки надежди все пак има. Сенатът може да одобри през идните дни извънредния икономически пакет, който беше гласуван от Камарата на представителите в края на миналата седмица. Нужният брой гласове - 60, за да премине законопроектът по бързата процедура, все още не е гарантиран.

Дрескод: червено

Най-големите губещи в сесията със сигурност бяха самолетните и авиокомпаниите. Boeing загуби близо четвърт от пазарната си капитализация. Авиопревозвачът United Airlines, който обяви, че ще отчете с 1.5 млрд. долара по-малко приходи само за март, както и че дори през лятото полетите му вероятно ще са празни, загуби 15% от стойността си.

Технологичните гиганти също не останаха далеч от инвеститорската сеч. Apple, която вчера обяви, че затваря всичките си физически магазини, с изключение на тези в Китай, загуби 14.7% от пазарната си капитализация. С почти същия резултат - 13.4% надолу, приключи сесията и Microsoft. Така до края на седмицата по всяка вероятност САЩ ще останат без нито една компания "трилионер", след като само преди два месеца цели четири бяха с пазарна капитализация над трилион долара - Apple, Microsoft, Amazon и Google.

Дори компаниите, които всъщност печелят от ситуацията с коронавируса, не изглеждат като победители. Amazon обяви, че ще наеме 100 хил. души, защото не може да се справи с поръчките и доставките от всички хора, които пазаруват през мрежата, докато са вкъщи, и въпреки това акциите на фирмата загубиха 5.5% от стойността си в понеделник.

Фед отново се намеси на паричния пазар

Федералният резерв в Ню Йорк пак се намеси в понеделник, за да подкрепи финансовите пазари. Той обяви, че ще отпусне кредити за 500 млрд. долара за репо пазара, за да осигури безпроблемна работа на паричния пазар в САЩ. Репо договорите имат условия за обратно изкупуване. На този пазар банките и другите участници продават държавни облигации за една нощ и ги изкупуват обратно на следващия ден. Така получават краткосрочна ликвидност.

Фед реагира по същия начин в четвъртък и петък, като даде кредити за общо 1.5 трлн. долара. Това е четвъртата намеса на репо пазара за последните пет търговски дни. Фед оправда намесата с "изключително необичайни нарушения, свързани с коронавируса, които изискват да осигури ликвидност".

Все още няма коментари
Нов коментар