🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическите мерки не успяха да успокоят европейските пазари

Европейските индекси продължават да отчитат загуби дори и на фона на обещана фискална помощ в размер на десетки милиарди долари

В ранната търговия в сряда европейските акции отново тръгнаха надолу, след като страховете от бързото разпространение на коронавируса надделяха над обещаните фискални мерки за подкрепа на бизнеса на стойност десетки милиарди долари. Европейските акции са изгубили повече от 30% от стойността си от средата на февруари, когато достигнаха рекордни върхове, след като редица страни от ЕС затвориха границите си в опит да ограничат разпространението на коронавируса.

Общоевропейският Stoxx 600 падна с 3.7% сутринта в сряда, достигайки най-ниското си ниво за последните седем години. Лондонският FTSE 100 се понижи с над 5%, а във Франкфурт германският DAX е с 5.24% надолу. Френският показател CAC 40 отчете загуба от 5.78%. Днес едни от най-големите спадове се наблюдаваха при акциите на автомобилния производител Rolls Royce, които се сринаха с 18.7%, както и при книжата на производителя на самолети Airbus, които паднаха с 12.16% до най-ниското си ниво от 2016 г. досега. "В момента преобладаващото притеснение е, че прекратяването на дейността на почти всички предприятия ще доведе до рецесия - нагласите на пазарите са доминирани от тези страхове и те засенчват всичко останало", коментира пред Reuters управляващият директор на търговията с акции в Wedbush Securities Майкъл Джеймс.

Загуби в Азия

Подобно е представянето и на индексите в Азия, където водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 се понижи с 284.98 пункта, или 1.68%. През февруари японският износ се е понижил с 1% на годишна база, което е под очакванията на анализаторите за спад от 4.3%. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете спад от 1.83%, докато по-малкият Shenzhen Composite изтри 1.55% от стойността си. Хонконгският индекс Hang Seng регистрира загуби от над 4%. Южнокорейският индекс Kospi продължи загубите от вчера, като изтри 4.86%, а автстралийският S&P-ASX 200 в Сидни се срина с 6.43%.

"Страните в момента са изправени пред загуба на голяма част от икономическата си продукция, ако не предприемат мерки. Може да излезете от кризата с по-малък дълг, но неговото съотношение спрямо брутния вътрешен продукт ще бъде повишено значително, тъй като БВП може да се свие наполовина. Така че правилното нещо, което може да направите, е да харчите много пари", коментира главният икономист на ING в Сингапур Роб Карнел.

Все още няма коментари
Нов коментар