🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт си пое глътка въздух

Американските индекси възстановиха около 6% от стойността си, но цикълът, изглежда, се повтаря

Уолстрийт си пое глътка въздух след вчерашния рекорден срив, който изтри близо 3 трлн. долара акционерна стойност. Dow Jones и S&P завършиха сесията във вторник със скокове от съответно 5.2% и 6.2%, което във всеки друг ден би било изключително позитивна новина. В дните на пандемията от коронавируса и "новата нормалност", при която икономическият живот е почти спрял в САЩ и Европа, новината по-скоро затвърждава цикъла, по който борсите се движат вече от седмици: огромни сривове, последвани от доста по-скромни възстановявания.

Европейските индекси отбелязаха по-скромни резултати. В Германия DAX нарасна с 2.2%, във Франция CAC се вдига с 2.8%, а общият европейски индекс STOXX 60 отбеляза сравнително силен ден с 3.3% нагоре. Всички тези резултати обаче идват на фона на огромни загуби в понеделник и през миналата седмица.

Водещата сила във вторник бяха действията и плановете на централните банки и правителствата. Федералният резерв на САЩ направи нова краткосрочна инжекция за поддържане ликвидността на пазарите, като този път мерките на централната банка имаха повече успех, отколкото при предните подобни операции, които стават все по-чести. Администрацията на Доналд Тръмп предложи масивен икономически пакет от 850 млрд. долара, който да помогне на страната да смекчи удара. Появи се и друго предложение на Тръмп - на всеки американски гражданин да бъдат изпратени 1000 долара, така че да бъде стимулиран икономическият живот в страната.

Друга идея, на финансовия министър Стивън Мнучин, е на Уолстрийт да бъдат намалени часовете за търговия на борсите, които в някои случаи преживяват по-тежки дни дори спрямо финансовата криза от 2008 г. Мнучин не конкретизира с колко часа може да бъде съкратена търговията. Големият проблем е волатилността, която е на рекордно високо ниво, но според Джей Клейтън, който в момента оглавява Държавната комисия по ценни книжа в САЩ (SEC), борсите трябва да останат отворени въпреки нея.

Въпросите се променят

Ако доскоро въпросът сред инвеститорите беше дали ще се стигне до рецесия, сега той е друг: колко дълбока ще бъде тя и има ли възможност да се превърне в депресия, ако икономическият живот не се възобнови през идните седмици.

"Въпросът е колко ще бъде дълбока рецесията, а отговорът зависи от фискалните стимули на правителствата по света, коментира пред Reuters Елиът Савидж, портфиолио мениджър в YCG Enhanced Fund в Тексас. Фискалните стимули и достигане на пика на заразата - това са двете неща, които инвеститорите очакват, защото те ще им кажат как ще изглежда и възстановяването."

Междувременно петролът продължи да пада и във вторник, като цената на брента е вече около 28.6 долара за барел. Добра новина дойде от американските 10-годишни държавни облигации, които вдигнаха доходността си до 1.04%. Доходността на ценните книжа пада, когато инвеститорите се насочат към т.нар. активи "убежища", и се вдига, когато на пазара има повече апетит за риск. Движенията при облигациите обаче може да са просто отражение на краткотрайните глътки въздух на Уолстрийт.

"Действията, които се предприеха днес, са надежда, че ще смекчат рисковете за бъдещето, породени от ниската активност и тежестта върху малкия бизнес и заетостта, казва пред Financial Times Яна Бартън, портфолио мениджър в Eaton Vance. Страхът от неизвестното е най-голямата заплаха. Хладнокръвните умове трябва да победят."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Логично е да трепнат нагоре индексите. Засега. Фед напечати топли-топли 1,5 трил долара и ги хвърли на централните банки на Канада, Швейцария Великобритания, ЕС и Япония.
    Пари като шума. И с цената на шума...

    Нередност?
Нов коментар